Skocz do zawartości

Sram Eagle 70/90 szybka redukcja biegów

chudybiker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Pytanie do użytkowników grupy 70 i 90. Wszystko zrobiłem zgodnie z przewodnikiem SRAM. Długość łańcucha, regulacja naciągu przerzutki, regulacja linki. Przy redukcji na lżejsze biegi wszystko działa idealnie, ale przy zmianie po 1 biegu. Przy zmianie po 5 biegów, kiedy przerzutka jest na wysokości 3 zębatki i redukuję dalej dochodzi do kolizji górnego kółka przerzutki z największą zębatką. Można zmieniać: 12-7, 7-2, 2-1 lub każda inna konfiguracja do 3 i będzie OK. Jeżeli zmieniam jednym kliknięciem z 6,5,4,3 na 1 zawsze jest kolizja. Oczywiście z 2 na 1 jest OK, bo górne kółko przerzutki jest już wystarczająco odsunięte od kasety. Przy single click-u problemu nie ma ale jak manetka zmienia biegi po 5 to chciałbym z tego korzystać. Z resztą w terenie można przestać się pilnować. Oglądając różne filmy o tej grupie zauważyłem, że właśnie na 3 zębatce górne kółko przerzutki wydaje się być na pozycji kolizyjnej z największą zębatką przy próbie redukcji z 3 na 1. Problem można rozwiązać przez mocniejsze niż zalecane naciągnięcie przerzutki lub pozostawienie przerzutki w takiej pozycji jaka wychodzi z instrukcji i skrócenie łańcucha o 3 piny. Ja skorzystałem z drugiej opcji bo cały układ wygląda bardziej naturalnie. Problem rozwiązałem i wszystko działa idealnie, tylko zastanawia mnie czy u innych też układ ustawiony zgodnie z zaleceniami producenta działa źle?