Wilcza Łapa Opublikowano 22 Października 2025 Opublikowano 22 Października 2025 Witam, próbuję wyregulować przednią przerzutkę, ponieważ nie wchodzi mi 3-cie przełożenie. Przełożenia 1 i 2 działają normalnie, ale nie jestem w stanie wrzucić trzeciego przełożenia. Nie jest to kwestia manetki, ponieważ problem występuje również bez zapiętej linki. Nie jest to również kwestia śruby H, sprawdziłem. Wygląda to tak jakby przerzutce brakowało zakresu albo korba znajdowała się za daleko od ramy. Wyczerpałem swoje pomysły i doświadczenie. Liczę na to, że znajdę tu kogoś mądrzejszego od siebie. Czy ktoś ma pomysł, co może nie działać?
Wilcza Łapa Opublikowano 22 Października 2025 Autor Opublikowano 22 Października 2025 Stara przerzutka to było shimano 105. Wyczytałem, że jest do kaset dwurzędowych, więc kupiłem shimano tourney i problem jest identyczny a nowa na pewno jest już do kaset 3-rzędowych
liftlodz Opublikowano 23 Października 2025 Opublikowano 23 Października 2025 Zrób zdjęcie jak masz poprowadzoną linkę przy przerzutce
Wilcza Łapa Opublikowano 23 Października 2025 Autor Opublikowano 23 Października 2025 W tym momencie nie mam założonej linki i też brakuje przerzutce zakresu.
Rozwiązanie Wilcza Łapa Opublikowano 11 Listopada 2025 Autor Rozwiązanie Opublikowano 11 Listopada 2025 Udało mi się ogarnąć temat. Tak jak przypuszczałem, nie była to kwestia przerzutki, tylko osi suportu. Ktoś wcześniej grzebał przy tym rowerze i prawdopodobnie zmienił korbę, nie wymieniając osi suportu na odpowiednią i przez to korba była wysunięta dalej niż powinna być, przez co "brakowało zakresu" w przerzutce. Trochę się na męczyłem, ale problem rozwiązany. Może komuś w przyszłości przydarzdza się moje odkrycia.
Rekomendowane odpowiedzi