pioterAustria Opublikowano 12 Października 2025 Opublikowano 12 Października 2025 (edytowane) Witam, Mam rower trekingowy Cross KTM. Miałem w nim korbe na Octalink FC-T521 48-36-26. Była ona fabrycznie lekko skrzywiona - na największym blacie po prostu było duże bicie i po prostu nie można było jechać na 3x10. Łańcuch notorycznie ocierał rytmicznie o wózek przerzutki. Wtedy nie znałem sie aż tak bardzo na rowerach i od razu bym to reklamował. Postanowiłem zmienić korbę na inny system - bardziej twardszy. Wybrałem FC-T8000 z takimi samymi blatami 48-36-26. Po zamontowaniu na stojaki świetnie przerzutki dostrojone no to w drogę. Wymieniłem też slizg i linki. I przy lekkim podjeździe chcąc zmienić z blatu najmniejszego (26) na średni (36) dochodzi do blokowania łańcucha. Przy starym napędzie to niewystępowało. Przy zmianie z średniej na duży nie ma takiego problemu. Jak napnę linkę prawie na maksa, efekt ten jest minimalny - tylko wtedy już nie zrzuce łańcucha w dół z najwyższego blatu. Na jeździe na płaskim terenie przednia przerzutka zmienia fenomenalnia. Jednak jak będzie leciutkie obciążenie to już blokuje. Takie zmiany biegów w górę stosuje jak się kończy podjazd. Stary napęd jak najbardziej radził sobie z tym bez zająknięcia. I teraz pytanie, czy te części są kompatybilne z napędem? Według strony shimano powinno pasować - sprawdzałem przed kumpnem parokrotnie. Czytałem parę tematów i nic specjalnego na ten temat nie znalazłem. Na dole wrzuciłem też zdjęcie efekt klinowania łańcucha. Łożysko XTR SM-BB93 Łańcuch SHIMANO XT CN-HG95 Przerzutka - SL-T6000 TS Manetka - FD-6000 Edytowane 12 Października 2025 przez pioterAustria
Rekomendowane odpowiedzi