pogacar_fan Opublikowano 3 Października 2025 Opublikowano 3 Października 2025 Hej, planuje zakupić swój pierwszy gravel. Wcześniej nie miałem szosy ani nic tylko zwykłe rowery crossowe a mianowicie cross evado 1.0 w rozmiarze L. Mam problem z dobraniem pod siebie odpowiedniego rozmiaru ramy. Mój wzrost to 184, a długość przekroku to 84/85 +/- 1 cm bo zależy jak zmierzę. Więc teoretycznie z wzoru, który znalazłem wielkość ramy to 56. I tak też znalazłem rower Sensa Romagna GRX, który akurat tutaj https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-sensa-romagna-grx-2x12-pd40256/ ma rozmiar 56. Natomiast jak użyłem funkcji na stronie centrum rowerowe, aby dobrała mi rozmiar ramy według wzrostu to wychodzi niby 57.5. I właśnie moje pytanie to czy lepiej wybrać 56 czy 57.5? Nie zależy mi na tym, żeby jakoś bardzo wyprostowanym jechać ani też nie mieć pozycji super aero jak zawodowy kolarz. Po prostu mniej więcej standardowa pozycja jaka to jest przy rowerze szosowym/gravelowym, żeby było wygodnie i żebym jakoś bardzo nie musiał sięgać do kierownicy. Czy rozmiar 56 będzie odpowiedni i nie będzie z jakiegoś powodu za mała rama? Bo drugi rower, który sprawdzałem to https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-kross-esker-5-0-grx-1x12-pd45867 i tutaj na stronie krossa czy też centrum pokazuje, że niby z przekroku i wzrostu wychodzi rozmiar XL ale to rama jest 59 chyba to na 100% będzie za duża dla mnie. Więc jeśli ten esker to raczej L bo wtedy jest rama 57.5 ale to też chyba może być za duża skoro z przekroku wychodzi mi rama 56. Prośba o pomoc bo niestety mieszkam w takim miejscu, że nie mam jak przymierzyć się do jakiegoś roweru ani nic bo nigdzie tu u mnie nie ma takich miejsc a znajomi też nie interesuja sie kolarstwem. Po prostu chce rower, który będzie wygodny a szczególnie nie za duży bo przy tym moim crossie miałem właśnie problem, że bardzo musiałem sięgać do kierownicy przez co miałem problemy z szyja
Greg29 Opublikowano 3 Października 2025 Opublikowano 3 Października 2025 4 godziny temu, pogacar_fan napisał(a): Prośba o pomoc bo niestety mieszkam w takim miejscu, że nie mam jak przymierzyć się do jakiegoś roweru ani nic bo nigdzie tu u mnie nie ma takich miejsc Mieszkasz po środku Sahary czy na innej Syberii? Z każdego miejsca w Polsce do jakiegoś większego miasta nigdy nie jest dalej niż kilkadziesiąt kilometrów. Nieważne. Wymiary podawane przez producentów typu 56 czy L nijak się nie mają do rzeczywistości bo taki np. rozmiar 56 mówi nam jaka jest długość rury podsiodłowej w rowerze a dla Ciebie ważna jest efektywna długość rury poziomej czyli odległość między siodełkiem a kierownicą, a raczej rurą sterową. Np. mój grawel Kellys Soot 50 w rozmiarze L (mam 183 cm wzrostu i przekrok 87 cm) ma długość rury podsiodłowej 540, czyli wg. Twojej nomenklatury rozmiar 54 (we współczesnych rowerach jest duży slooping, czy jak to tam się zwie, czyli rura pozioma mocno opada w tylnej części). Moja obecna szosa ma rozmiar 56 a wcześniejsza miała rozmiar L (56/57) a taki np. Giant Revolt dla nas będzie padował w rozmiarze ML. Ale wszystkie te rowery efektywną długość górnej rury mają w granicach 560-570 mm i generalnie efektywna długość górnej rury dla Ciebie musi wynosić około 560-570 mm i na ten parametr musisz się patrzeć. Teoria mówi, że jak jesteś na granicy rozmiarów to rozmiar większy wybiera się do jazdy rekreacyjnej bo rura sterowa jest wyżej a więc pozycja jest bardziej wyprostowana ale może być za bardzo wyciągnięta więc czadami trzeba się ratować krótszym mostkiem. Ja tak musiałem zrobić w moim grawelu i wymienić mostek na 2 cm krótszy. Natomiast rower mniejszy wybiera się do jazdy bardziej sportowej ale czasem trzeba dać dłuższy mostek. Dobrze by było się jednak przymierzyć, to jednak trochę pieniędzy i żebyś nie żałował decyzji. W tej Sensie chyba jednak bym wybrał 56 bo efektywna długość górnej rury wynosi 568 mm a w 57 już 574 więc możesz być za bardzo wyciągnięty. W Krossie rozmiar 56 jest niby tylko do 179 cm mimo górnej rury 561, w rozmiarze 57,5 to już aż 577 mm więc oznacza to, że ten rower jest bardzo długi ale ma bardzo krótki mostek a krótki mostek oznacza większą nerwowoś roweru w prowadzeniu. Lepiej mieć trochę krótszą ramę i trochę dłuższy mostek. Generalnie ta Sensa pod względem ceny do zastosowanych komponentów jest bardzo dobrym wyborem
pogacar_fan Opublikowano 4 Października 2025 Autor Opublikowano 4 Października 2025 A ten Kross https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-kross-esker-6-0-grx-2x12-pd45869/ ? Tu chyba rozmiar to bylby 56 z tego co rozumiem
Greg29 Opublikowano 4 Października 2025 Opublikowano 4 Października 2025 Już Ci wyjaśniamy wszystkie zawiłości na roweroweporady.pl
Rekomendowane odpowiedzi