Skocz do zawartości

Wyrobiona śruba oś tylnia

Moredisek
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Moredisek,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, w świecie rowerowym jestem nowy i trochę zielony. 

Po czyszczeniu kasety, założyłem ponownie koło i przy dokręcaniu pierw lekko imbusem użyłem klucza dynamometrycznego 10Nm, chyba za mocno przekręciłem, że aż ułamałem końcówkę od klucza dynamometrycznego XD Kosztował 300 zł...

Mam tak wyrobioną śrubę, że kręcenie dłuższym imbusem po prostu wykręcało go jak makaron świderek (pewnie imbus kiepskiej jakości, więc zamówiłem jeden zestaw kluczy torx WERA 967/9 TX XL i imbusowych PARK TOOL HXS-1.2. 

Boje się, że przy odkręcaniu czy robieniu czegoś innego, uszkodzę ramę karbonową. 

Rower to: Bianchi  Impulso PRO 2024, GRX 820 2x12 

Czy jest to jeszcze do odratowania? Na pewno oddam rower w poniedziałek do jakiegoś dobrego serwisu niech się tym zajmie, bo ja do tego czasu z rowerem obchodzę się jak z małym dzieckiem. Kupienie nowej osi piasty przelotowej będzie chyba też dobrym rozwiązaniem jak uda się odkręcić tą. 

IMG_5426.jpg
Opublikowano

Napisane jest 10Nm - to bardzo niewielki moment. Po co sie ktoś z tym siłował?

Nowa oś to groszowe sprawy - na ali jakość oryginału w okolicy 30-50zł.

Sprawdź czy od strony gwintu nie ma gniazda na klucz (bywa). W serwisie wbiją nasadkę torx 35 albo większy i wykręcić bez większych problemów.

• Rozwiązanie
Opublikowano

Zrobione w serwisie, ładnie dokręciłem. Oby rama karbonowa była cała. HAK UDH oraz oś sztywna od maxle zamówiona. 

IMG_5466.jpeg