arekNowak Opublikowano 7 Sierpnia 2025 Opublikowano 7 Sierpnia 2025 Cześć, Krótko i jak w temacie: szukam gravela do dość szybkiej jazdy w większości na asfalcie, a z mniejszości na szutrze. Wymagania: - budżet od 5000 do 10000 zł - geometria bliżej sportowa - nie chcę "turystyka" - dwie zębatki na przód - przerzutki shimano Znalazłem "Orbea Terra H40 / H30" i "Rondo Ruut AL1 2x G3" - proszę o opinie praktyczne użytkownika Znalazłem jeszcze "Canyon Grail AL 7.0", ale przestrasza mnie przesyłka z niemiec (im dłuższy transport, większe prawdopodobieństwo uszkodzenia), serwis firmowy tylko Warszawa i Szczecin, a jak problem większy w naprawie to rower wraca do producenta (rozkręcanie, pakowanie, wysyłanie i czas...). Jakieś jeszcze inne propozycje graveli według moich wymagań? Pozdrawiam
liftlodz Opublikowano 7 Sierpnia 2025 Opublikowano 7 Sierpnia 2025 Jeśli nie potrzebujesz opon szerszych niż 40 mm i szukasz czegoś głównie na szosę ( 70 %) to popatrz na ... Cannondale Synapse.
arekNowak Opublikowano 7 Sierpnia 2025 Autor Opublikowano 7 Sierpnia 2025 Hmm, dziękuję za radę, ale raczej nie będzie mi pasowało (teoretycznie tak myślę :) Popatrzyłem specyfikację i zobaczyłem za krótki reach (sprawdzałem takie rowerach np. starsze krossy eskery i czasem była taka sytuacja zaczepianiem buta o przednie koło w momencie mocniejsze skręcenie kierownicy), nie wsadzę tam chyba opony 38-40 (czyli miększy szutr i będę się topił) i następna ważna rzecz brak sprzęgła w tylnej przerzutce (zaliczanie średniej dziury kończy się uderzaniem/brudzeniem dolnej rury tylnego trójkąta łancuchem - też sprawdzone).
DudekR Opublikowano 10 Sierpnia 2025 Opublikowano 10 Sierpnia 2025 Canyon Grail AL 7.0 polecam, sam korzystam i sporowadzałem przez znajomego, wyszło dużo taniej, a że kumple jeździ dośc regularnie do Niemiec, więc mogę pomóc
Rekomendowane odpowiedzi