Skocz do zawartości

Rzężące Magury - brak pomysłu

wojtek.gl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, mam ciekawe zagadnienie odnośnie hamulców Magura, i kompletny brak pomysłu co dalej. Ale po kolei..

Rower to rama Grand Canyon AL a w niej z przodu fox, napęd GRX i hamulce Magura Mt5 (przód i tył tarcze 180). Rama leciwa, z tyłu mocowanie QR.  Wszytko pięknie działa i jeździ się zacnie ale ..... Hamulec z tyłu, przy dohamowywaniach, rzęzi. Nie piszczy ale wydaje dźwięk piekielny który na d**e się przenosi. Regulowałem, czyściłem, wymieniłem klocki - nic. Wymieniłem tarcze (Magura Storm)..300 km spokoju (ale też umówmy się spokojne 300 km)....i już myślałem że jest git a tutaj znowu się zaczęło. Wydaje mi się że nie rzęzi od pierwszych sekund jazdy ale ...też nie musi się przegrzać. Np test wczoraj , przejechane 300 m , tarcza organoleptycznie zimna, jade dalej, dohamowanie i plomby z zębów lecą..   Czy może być ta tarcza za duża względem ramy (trójkąt, dosyć cienki, zacisk QR, adapter do tarczy 180) i wpada w jakiś rezonans ? Zamówiłem 160 (z innym adapterem) i zobaczymy. Macie pomysły ?

Dzieki

Wojtek

IMG_3058.jpg