xrockmike Opublikowano 17 Lipca 2025 Opublikowano 17 Lipca 2025 Przerzutka jak w tytule, reszta to: kaseta i łańcuch SLX 7100, manetka SLX, napęd 1x12. Chciałem zapytać czy to normalne w tym setupie, że o ile na wyższych biegach i środku kasety przerzucanie działa perfekcyjnie tj. klik i w ułamku sekundy łańcuch przeskakuje na większą zębatkę bez żadnych w zasadzie dodatkowych dźwięków, to przy wrzucaniu na ostanie 3-4 największe zębatki kasety sytuacja wygląda tak, że czasami przerzuca idealnie, a czasami moment za nim łańcuch wskoczy na większą koronkę poprzedzony jest krótkim zaterkotaniem łańcucha? Próbowałem chyba wszystkich regulacji tj. limity, napięcie linki, kąt opasania zgodnie z dokumentacją, trochę poluzowałem sprzęgło, ale nie jestem w stanie ustawić tak żeby nie zdarzały się te momenty "zaterkotania" przy przerzucaniu. Jestem przewrażliwiony czy powinno to działać lepiej? Pozdr
DEFTONES Opublikowano 17 Lipca 2025 Opublikowano 17 Lipca 2025 Tak, ponieważ różnica pomiędzy ilością zębów oraz wysokością blatu jest bardzo duża i łańcuch potrzebuje więcej czasu na prześlizgnięcie się (wskoczenia wyżej) po rampach blatu. Idealnie zawsze nie będzie. Ewentualnie masz krzywy hak lub wózek przerzutki może być przekrzywiony w osi.
vdcmike Opublikowano 17 Lipca 2025 Opublikowano 17 Lipca 2025 Warto sprawdzić też czy hak przerzutki jest idealnie prosty. 12s sa tak wrażliwe, źe czasami praypadkowe oparcie roweru na przerzutce powiduje tego typu kłopoty. Poza tym jak napisał przedmówca - zobacz w ilu miejscach na dużych blatach kasety są pofrezowane rampy podnoszące - łańcuch ma szansę wejść na większy blat tylko w kilku miejscach na jego obwodzie.
xrockmike Opublikowano 17 Lipca 2025 Autor Opublikowano 17 Lipca 2025 (edytowane) Dzięki za odpowiedzi Hak powinien być prosty bo rower ma niespełna miesiąc i raczej w nic nie przywaliłem. Jak przyglądam się dokładnie, to wygląda na to że na tych największych blatach są tylko trzy rampy podnoszące !!! Czyli jak się nie ma szczęścia z wyczuciem momentu przerzucania to w takim najgorszym wypadku łańcuch będzie musiał poskakać po ok. 15 ząbkach zanim go zaciągnie do góry... To by troszkę tłumaczyło takie zachowanie przerzutki. P.S. oglądam te kasety i jeśli dobrze widzę to taka XTR M9100 ma 5 ramp podnoszących. XT M8100 też tylko 3. Chyba że coś źle patrzę. Edytowane 17 Lipca 2025 przez xrockmike
vdcmike Opublikowano 17 Lipca 2025 Opublikowano 17 Lipca 2025 Jesli to przeszkadza to kasety XT mają 2x wiecej ramp.
Rekomendowane odpowiedzi