Skocz do zawartości

Drugi zestaw kół?

ilovepierogi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Mam gravela fuji jari 2.5, kupiłem go za niecałe 2000 w 2019 r. Używam go tylko jako dojazdu do pracy i czasem na wycieczki. 95% czasu jeżdżę po ścieżkach rowerowych, drogach i chodnika. Obecnie jeżdżę na oponie tufo Thundero. Czy gdybym zmienił obręcze i opony na szosowe to rower byłby szybszy? Czy różnica będzie odczuwalna? Czy za jakieś 400-500 zł uda mi sie kupić obręcze  opony, kasetką i tarczą? Jakie obręcze i opony warto kupić?

Opublikowano

Co rozumiesz przez obręcze szosowe? Takie ze stożkiem 5 cm? Nic nie zyskasz przy jeździe po ścieżkach rowerowych i chodnikach z prędkościami oscylującymi w granicach 25-30 km/h.

Kup dobre, szybkie opony, koła zostaw bo w tych grawelach z "niższych półek" to i tak wkładają wąskie obręcze. Kup coś w stylu Continental GP 5000 AS 700x35c. Typowe opony szosowe, slicki o szerokości 25-28c nie mają sensu w codziennym zastosowaniu, w rowerze typu commuter bo za bardzo Cię ogranicza

Opublikowano

Daj sobie spokój, jeździj i trenuj nogi, to uczyni cię szybszym. Nie ważne jaką masz prędkość na ścieżce, ale jak bardzo popychacz swój organizm do wyjścia z komfortu.

Wysłane z mojego CPH2671 przy użyciu Tapatalka