Burza1234 Opublikowano 11 Maja 2025 Opublikowano 11 Maja 2025 (edytowane) Witam. Od 2023 jestem posiadaczem E-bike, KROSS TRANS HYBRID 4.0. Jeżdżę nim dwa lata. Jak na razie zero problemów. O zasięgu nic nie napiszę bo tak naprawdę nigdy nie wyjeździłem baterii do zera. Zazwyczaj jeżdżę z wyłączonym silnikiem. Włączam go gdy podjeżdżam pod większe wzniesienia lub gdy mam założone i wypelnione sakwy a czasami dodatkowo ciągnę przyczepkę dla psa. Rower dodatkowo wyposażyłem.... - uchwyty na bidony - uchwyt na telefon komórkowy + sam telefon - lusterka , aluminiowe do motoru z Aliiii - oświetlenie przód i tył, Magicshine EVO 1700 + SEEMEE 300 - przeciągnąłem przewód od sakwy na bagażniku do kierownicy aby zasilić z Powerbanka wcześniej wspomnianą lampkę Magicshine EVO 1700 - ostatnio wymieniłem zestaw hamulców przód + tył z MT200 na M7120 z klockami metalicznymi + radiator - przy okazji wymiany hamulców wymieniłem tarcze hamulcowe z RT10 na RT70 Powodem wymiany ukladu hamulcowego było palenie się klocków hamulcowych. Rower potrafił dźwigać nawet 160kg i MT200 nie radziły sobie ze zjazdami. Założyłem dodatkowo chlapacz/przedłużenie tylnego błotnika. Jeżdżąc z psem do przyczepki spod kół leci kurz i kamyki ,które wpadają do środka i na psa. Za pierwszym razem pies delikatnie sie dusił. Nie wiedzilielismy o co chodzi. Dopiero gdy wyciągnęliśmy jasny koc z wózka i go wytrzepaliśmy ,dopiero wtedy zrozumieliśmy co było powodem złego samopoczucia naszego pupila? Oczywiście, gdy nie jeżdżę z psem to zdejmuje " ALA " chlapacz. Troszkę go zmodyfikowałem, tzn. wzmocniłem go aby mniej drgał w czasie jazdy. Końcówka metalowego błotnika zrobiona jest z plastiku. Wywierciłem dziurę 8mm i zastosowałem nito-nakrętkę na śrubę 6mm. Dzięki temu chlapacz jest trzymany w trzech punktach a nie dwóch. Plany na przyszłość..... Zastanawiam się nad drugą lampką Magicshine EVO 1700 aby zwiększyć obszar światła......albo typowa lampka do jazdy po lesie. Ostatnio jeździłem po lesie gdzie było sporo ciasnych zakrętów. Po prostu za mało widziałem. Jazda na wprost jest OK lecz przy takiej charakterystyce terenu jak ścieżki leśne, brakuje mi światła na boki. Drugą rzecz to kierunkowskazy. Mam na oku Busch & Muller Turntec. Koszt to ok. 650,- zł. Trochę kosztują ale warto inwestować w bezpieczeństwo tak aby jazda rowerem była jak najbardziej przyjemna. Pozdrawiam.....😉 Edytowane 11 Maja 2025 przez Burza1234 1
Burza1234 Opublikowano 5 Czerwca 2025 Autor Opublikowano 5 Czerwca 2025 (edytowane) Witam. Od dłuższego czasu zmagam się bólem w nadgarstkach. Rozwiązania szukałem w ustawieniu gripów w rowerze jak i samych manetek do hamowania. W sumie nic to nie dało, w czasie dłuższej jazdy ból pojawiał się I aby go zmniejszyć układałem dłonie w różnych pozycjach. To rozwiązanie było chwilowe, dyskomfort powracał jak bumerang. Rozwiązaniem było wymiana starych na ERGON GRIPGT 1. Był to strzał w dziesiątkę. Polecam wszystkim. Kwota jaką wydałem to 139,- zł. Edytowane 9 Czerwca 2025 przez Burza1234
Rekomendowane odpowiedzi