Skocz do zawartości

Piasta tylna EV-FH-TX505 - dopasowanie nasadki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Szukałem na forum, szukałem w google i nie potrafię znaleźć nazwy/typu nasadki/klucza którym odkręcę bębenek w piaście EV-FH-TX505 na który nakłada się kasetę. Przy czym nie chcę odkręcić/odłączyć całego bębenka i jego zawartości od koła (do tego potrzebny jest tylko imbus 12mm). Ja tylko chcę się dostać do środka bębenka aby go przeserwisować.

Aktualnie po wyjęciu ośki, zdemontowaniu uszczelniania, wyjęciu kulek, następuje moment w którym aby dostać się do środka muszę zdemontować bieżnię. Aby ją zdemontować potrzebny jest klucz/nasadka z wypustami które wchodzą we wcięcia w krawędzi bieżni. Posiadam nasadkę HG Cyclus (która przeznaczona jest do piast Shimano) którą niestety nie jestem w stanie odkręcić bieżni gdyż zęby w nasadce są chyba za szerokie a sam nasadka chyba troszkę za wąska  (nie chcę też piłować zębów bo nasadką tą normalnie odkręcam bieżnię w drugim rowerze z piastą Shimano ...).

Dotarłem do manual serwisowego 

https://si.shimano.com/pl/pdfs/dm/HB0005/DM-HB0005-06-POL.pdf

ale są tam podane wszystkie klucze oprócz tego o który mi chodzi 😕. Nie trafiłem na manuala dotyczącego serwisowania wnętrza bębenka 😞

PS.

Tak wiem, że to bardzo tania piasta i można kupić całą nową za 54zł czyli pewnie w cenie zbliżonej do wartości klucza/nasadki której szukam ale takie rozwiązanie mnie nie interesuje :-). Chcę mieć klucz/nasadkę aby móc serwisować takie piasty.  

Będę wdzięczny za podpowiedź (linki, nazwy nasadki/klucza), która umożliwi mi odkręcenie bieżni. 

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Witam ponownie. 

Problem rozwiązany. Jak się okazało problemem nie były za szerokie zęby w nasadce tylko kołnierz w bębenku na którym opierało się uszczelnienie. Inaczej mówiąc kołnierz powodował, że nasadka po prostu zatrzymywała się na tym kołnierzu i nie dochodziła do wycięć w bieżni. Zmierzyłem średnicę bębenka na wysokości kołnierza i wyszło 28,90mm, następnie zmierzyłem nasadkę 29,00mm .... i wszystko wiadomo. Co ciekawe, dwa zęby na nasadce mają jeszcze mniejszą średnicę bo podczas obróbki nawet nie zostały draśnięte.

Udałem się do pobliskiej firmy zajmującej się między innymi obróbką skrawaniem i tam zleciłem pomniejszenie średnicy o 0,2mm. Po obróbce nasadka działa idealnie :-).

Poniżej zdjęcia nasadki przed i po obróbce skrawaniem (zapytałem tez z ciekawości ile czasu bym potrzebował aby te 0,2mm zdjąć papierem ściernym, Pan się uśmiał i powiedział, że pewnie z tydzień bo to jest stal utwardzona a i tak byłby kłopot z zachowaniem równomierności ścierania). Ciekaw jestem czy ktoś ma taką sama nasadkę i czy również ma ona oryginalny wymiar 29mm czy tez może mniej i pasowałaby bez problemu.

20250424_224013.jpg 20250424_223956.jpg 20250426_164316.jpg 20250426_164217.jpg

Edytowane przez Tinso