Jufinte23 Opublikowano 1 Kwietnia Opublikowano 1 Kwietnia Witam,posiadam rower Scott scale 980 z 2019 rokuhttps://www.scott.pl/produkt/811/4917/Rower-Scale-980-Kolor-2/ , chciałbym zmienić widelec na sztywny teraz mam RockShox 30 Silver TK Solo Air Tam jest rura 1 1\8 tapered, jaki widelec by pasował najlepiej z polecenia
matti21sk Opublikowano 17 Maja Opublikowano 17 Maja Przerabiałem ten sam temat na Romet Orkan 2. Kola27,5/×8 cali. Amorek podstawowy suntour. Rura tak jak u Ciebie czyli tapered. Kupiłem widelec sztywny xlc biały. Przejeździłem sezon na tym ustawieniu i bardzo sobie chwaliłem tą zmianę. Tak bardzo chwaliłem, że w tym sezonie mam gravela z prosta kierownicą. Orkan2M w fabrycznym ustawieniu leży na olx, a na sprzedaż mam pełny aluminiowy sztywny widelec xlc z mocowaniem hamulców pod vbreaki. Po bokach są otwory to montażu jakiegoś szpeju. Odległość osi kola od osi kola do główki wynosi 44,5 cm. W sztywniaku średnica prawie całej sterówki to 28,5mm, ale średnica samej końcówki, gdzie nabija się bieżnie to 30mm. Jeżeli taka konfiguracja hamulca Tobie odpowiada to daj znać. Ps. Wybierając sztywny widelec zmierzyłem odległość osi kola do główki sterowej przy max i przy min. ugięciu. Wymiar sztywnego dobierałem, żeby zmieścił się gdzieś pomiędzy tymi wymiarami. Z tego co pamiętam sztywniak był chyba o 2 cm krótszy od wymiaru bez ugięcia. Na zdjęciu masz porównanie pomiędzy suntourem a sztywniakiem.
Rekomendowane odpowiedzi