Skocz do zawartości

wymiana 2x9 sora na deore

kamszocik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć! 

posiadam rower triban rc500 flatbar z napędem Sora R3000 , wykorzystuję go mocno uniwersalnie na przejażdżki po mieście, szosie oraz lesie i pewnie z racji wieku moja przerzutka zaczęła znacznie gorzej chodzić. Ostatnio miałem okazje przejechać się na trekkingu kolegi, który posiada osprzęt deore xt i bardzo spodobało mi się jak ta przerzutka działa. 

Czy w moim rowerze istnieje możliwość wymiany tylnej przerzutki na deore? Jeżeli tak to pozostać przy 2x9 czy przejść na np. 2x10? 

Z góry bardzo dziękuję za pomoc. 

Opublikowano

Trzeba zmienić cały napęd + manetki. Do tego zdecydować czy ma być to grupa mtb czy trekingowa (od tego zależy pojemność napędu ale i funkcjonalność).

Opublikowano

Grupy szosowe i mtb do 9-rzędowych włącznie są ze sobą kompatybilne więc możesz je ze sobą mieszać. Nawet niektóre modele graweli Fuji Jari mają klamkomanetki szosowe Claris czy Sora i tylne przerzutki mtb Altus czy Alivio. Nie wiem jak trekingowe. Jakbyś chciał już 2x10 to musiałbyś wymienić wszystko łącznie z manetkami

Opublikowano

Ale tu jest flatbar i zakładane przejście na 2x10 (imho od razu lepiej 2x11).

Opublikowano

Wiem, że flatbar, piszę tylko, że w 2x9 kompatybilne są napędy szosowe i mtb bo taka opcja też jest rozpatrywana:

W dniu 28.03.2025 o 11:07, kamszocik napisał(a):

Czy w moim rowerze istnieje możliwość wymiany tylnej przerzutki na deore? Jeżeli tak to pozostać przy 2x9 czy przejść na np. 2x10? 

Sam wymieniałem w fitnessie Clarisa na Tiagrę