Skocz do zawartości

Węższa opona do szerokiej obręczy w mtb?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Potrzebuję porady odnośnie doboru opony do obręczy DT Swiss U663 29". Wraz z plecakiem ważę 120kg więc fabryczne koło (tył) rozleciało się dość szybko. Wymieniłem koło na mocniejsze, ale też pokrzywiło się w chińskie osiem jak złapałem kapcia. Serwisant zaproponował mi obręcz DT Swiss U663 na 36 szprych. Jednakże opona Continental Race King 29x2,2 układa się na tej obręczy tak, że prześwit między widelcem a oponą ma może ze 2mm (szerokość obręczy 30mm). To mnie nieco martwi bo w razie scentrowania koła dalsza jazda będzie nie możliwa. Ponadto jeżdżę Krossem Hexagonem 8 21r. 18km do pracy po drogach rowerowych więc uznałem, że warto by przejść na węższe opony na asfalt. Myślełem o Continental Double Fighter III 29x2.0, ale producent obręczy zaleca opony min. 2.25 .

W związku z tym mam pytanie czy założenie do tej obręczy opon Continental Double Fighter III 29x2.0 nie będzie stwarzać jakiś problemów? Są węższe więc chyba będą miały więcej przestrzeni w widelcu? Czy mogą być jakieś problemy podczas jazdy, czy istnieją jakieś ryzyka z tym związane? Może są jakieś inne opony na na asfalt, które będą węższe, a zmieszczą się w widelcu i są dedykowane pod szeroką obręcz ( w miarę nie drogie)? Z góry dziękuje z opinie i pomoc.

Edytowane przez FigoFaqo