Skocz do zawartości

Puluma ph001 lub inny.

Grimbeoorn

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam pytanie o rower:
https://allegro.pl/oferta/2024-puluma-ph001-pojazd-elektryczny-1000w-20ah-180km-45km-h-opona-27-5-2-8-17029895291

Mianowicie z tego co wiem, po odblokowaniu śmiga te 40-45 km/h. 
Ale doczytałem się, że w niektórych elektrykach, wygląda to tak, że na 1-2 biegu wspomagania dobija do 20-25km/h a później na 3 biegu od razu przeskok na 45 km/h. (takie opinie czytałem np o Pasebike c29)
Optymalna do jazdy wydaje mi się większa możliwość regulacji, (np do 30-35 km/h).  Na YT nie znalazłem za wielu filmów, gdzie ktoś by to pokazywał dlatego pytam. 
Nie zamierzam używać manetki.
Ktoś może ma ten rower i wie - 
> Ile jest biegów po odblokowaniu i czy można to zmienić
> Jakie są wartości prędkości do których wspomaga na kolejnych biegach? (i czy można to zmienić.
>I ostatecznie czy deklarowane 80nm momentu obrotowego faktycznie gdzieś tam czuć i daje frajdę przy rozpędzaniu sie. 

Rozglądam się za rowerem do rekreacyjnej jazdy z dużą baterią, nie zależy mi na dobrej jakości podzespołach bo od 3 lat jeżdżę najtańszym znalezionym na allegro chińczykiem 250W  za 3200zł  i boli mnie w nim jedynie 13ah bateria która mi nie wystarcza na dłuższe wycieczki, oraz nie ukrywam, że chciałbym coś w czym czuć przyjemniejsze przyspieszenie. 

Nie zamierzam jeździć i tak szybciej niż te 40km/h (ale moje aktualne 25 km/h czasem daje niedosyt) natomiast przyspieszenie jest dla mnie ważne. Aha, i nie interesują mnie FATBIKE które mają piękne parametry ale hałasują jak mała ciężarówka i przyciągają wzrok kazdego dookoła. Chcę coś co w miarę przypomina jeszcze z daleka normalny rower i można sobie tym popedałować bez wspomagania dla sportu a innego dnia poszaleć dobrym przyspieszeniem w zależności od nastroju ;)
Będę wdzięczny za każdą opinię i podpowiedź. Budżetowo chciałbym się zmieścić w 10 tys ale tak jak mówię, z mojego doświadczenia wiem, że na mój użytek najtańsze chińskie podzespoły nie psują się przy moim stylu użytkowania a ewentualnie mogę je wymienić. 
Zależy mi na dużym zasięgu, standardowym wyglądzie i przyjemnym przyspieszeniu, które ewentualnie można w jakiś łatwy sposób regulować/dostosować najlepiej z poziomu menu.