KlosulJr Opublikowano 4 Marca Opublikowano 4 Marca cześć 😊 Mam gravela z napędem Shimano GRX 2X11 i chce zrobić konwersję z kierownicy typu baranek do kierownicy prostej Jest to możliwe ? Jeżeli tak to jakich manetek należy użyć ?
Greg29 Opublikowano 4 Marca Opublikowano 4 Marca Tak, jest to możliwe ale nie wiem czy rower nie będzie za krótki. Pewnie będziesz musiał skompensować dłuższym mostkiem. Najprościej użyć do tego manetek Shimano SL-RS700. Zobacz sobie np. na konfigurację Cube Nulane Race GRX - tam jest GRX 2x11 na prostej kierownicy
KlosulJr Opublikowano 4 Marca Autor Opublikowano 4 Marca paradoksalnie posiadam CUBA Nuroada race gravel 😂 z długością roweru sobie poradzę Manetki hamulcy hydraulicznych podejdą np Shimano MT-200 ?
Greg29 Opublikowano 4 Marca Opublikowano 4 Marca MT200 powinny podejść ale musisz chyba też wymienić przewody bo te z "baranka" będą za długie. Albo je skrócisz. Nie wiem co chcesz zrobić z tymi klamkomanetkami GRX, sprzedać? Jeśli tak to czy nie lepszą opcją byłoby kupienie i zamontowanie całego kompletu mt200, żeby sprzedać (jeśli planujesz) kompletnych klamek GRX z hamulcami? W Cube jest chyba Tektro, tak? Przynajmniej ja mam w moim Cube SL Road, czyli poprzedniku Nulane.
KlosulJr Opublikowano 4 Marca Autor Opublikowano 4 Marca W Cube jest Tektro, zgadza się mam cały komplet MT-200, ale mam wrażenie, że hamulce GRX są lepsze? jeżeli jestem w błędzie to mnie proszę popraw Jeżeli te hamulce są porównywalne to faktycznie może i sprzedałbym klamkomanetki z hamulcami GRX czy to jaką klamkę do hamulca wsadzę ma znaczenie na jakoś hamowania ? Czy będzie różnica między klamka mt200, a XT ? w pracy samego hamulca oczywiście
Greg29 Opublikowano 4 Marca Opublikowano 4 Marca MT200 to najsłabsze hamulce hydrauliczne od Shimano, niektórzy wręcz je nazywają spowalniaczami. No i na pewno klamki mt200 są gorsze niż xt bo xt mają servo wave czy jak to tam się nazywa, czyli nie musisz cisnąć klamki na maksa bo klamka sama zwiększa nacisk/ciśnienie wraz ze wzrostem skoku. No i xt to klamki "jednopalczaste" a mt200 to dwu- czy nawet trzypalczaste. Czyli na pewno byłoby lepiej zostawić zaciski grx i połączyć z klamkami xt. Z drugiej strony, jeśli nie mieszkasz w górach to w mieście czy w płaskopolsce hamulce mt200 w fitnessie w zupełności wystarczą (wg mnie). I jeśli nie chcesz zostawiać klamkomanetek grx to lepiej sprzedać komplet
Rekomendowane odpowiedzi