hanus Opublikowano 19 Października 2017 Opublikowano 19 Października 2017 Cześć ostatnio chodzi mi po głowie, żeby kupić sobie jakąś kamerkę sportową w bardzo rozsądnych pieniądzach, bo trochę mi szkoda wydawać dużo hajsu, bo nie wiem, czy mi się spodoba taka zabawa. Montowanie czegoś..., I teraz pytanie posiada ktoś ten sprzęt? Oglądając filmiki na yt obraz wygląda nie najgorzej, gdy jedziemy po w miarę równym terenie, ale gdy zjedziemy gdzieś w las to brak stabilizacji obrazu strasznie zniechęca... A właśnie najbardziej chciałbym śmigać z tym po lesie na moim przełaju Jest jakaś może inna kamerka do ~300zł ze stabilizacją obrazu? W temacie wasze filmy jest trochę filmików, więc myślę, że mi doradzicie, bądź wybijecie mi ten pomysł z głowy
pitmax Opublikowano 19 Października 2017 Opublikowano 19 Października 2017 kupiłem jakieś pół roku temu i nie żałuję http://allegro.pl/kamera-sportowa-omna-n7-legend-4k-sony-novatek-kij-i6840797280.html?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=Y2FtcGFpZ24AMTM0MTc3NgA0MzU2MAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=ef0a1d05-6b22-4ce4-b1e0-2cda8984aa7f
Wooyek Opublikowano 19 Października 2017 Opublikowano 19 Października 2017 (edytowane) Ja bym się w to nie pakował. Sam kupiłem dwukrotnie droższego SJCama SJ6 - polecany model z chwaloną pseudo-stabilizacją (gyro). Nagrałem dwa filmiki i się poddałem. Mimo zakupu najlepszego mocowania na klatę (oryginalne GoPro), obraz trzęsie się tak, że nie da się oglądać. Włączenie "stabilizacji" tylko pogarsza sprawę, bo do nieuniknionych wibracji dochodzi efekt "jelly", czyli galaretkowego pływania obrazu. Podobno dopiero GoPro 5 jako tako sobie z tym radzi. Trochę lepiej jest przy nagrywaniu z kasku - głowa jest niezłym stabilizatorem. Ale takie ujęcia są pozbawione dynamiki. Trzeba być ultra-dobrym riderem, żeby nagranie z kasku oddawało chociaż 50% prędkości czy stromizny. W miarę użyteczny jest jedynie tryb time-lapse, czyli robienie zdjęć np. co 5 sekund. Potem z paru tysięcy fotek można wybrać 1-2 udane ujęcia. Tylko czy będzie Ci się chciało jeździć w szelkach i przeglądać te wszystkie zdjęcia, żeby mieć parę fotek "z kokpitu"? Nie sądzę. Moim zdaniem, jeśli kamerka, to tylko z gimbalem Edytowane 19 Października 2017 przez Wooyek 1
hanus Opublikowano 19 Października 2017 Autor Opublikowano 19 Października 2017 (edytowane) @Wooyek właśnie najbardziej boję się tego braku stabilizacji i że filmy do niczego się nie nadadzą A do używania w innym celu niż śmiganie na rowerze nie będzie używana... Także jeden głos na nie. Czekam na jakieś inne opinie @pitmax Możesz poczęstować jakimś swoim filmem? Oglądałem coś na szybko z yt i stabilizacji to, to też nie ma i podczas jazdy w lesie jest straszna kaszanka Edytowane 19 Października 2017 przez hanus
Gość Opublikowano 19 Października 2017 Opublikowano 19 Października 2017 (edytowane) 34 minuty temu, Wooyek napisał: Moim zdaniem, jeśli kamerka, to tylko z gimbalem Mam gimbala do kamerki sportowej i obraz w takim zestawieniu jest rewelacyjny. Tylko jezdzić z takim gimbalem na codzien to masakra. No i sam gimbal droższy od kamerki Nagrywanie z kierownicy klaty itp. bez gimbala w terenie nigdy super płynny nie będzie. Kierownica to najgorsze miejsce z możliwych Wystabilizować można w programie do obróbki. tylko obetnie nam kawałki obrazu z każdej strony. Edytowane 19 Października 2017 przez Gość
Wooyek Opublikowano 19 Października 2017 Opublikowano 19 Października 2017 21 minut temu, Kruup napisał: Wystabilizować można w programie do obróbki. Testowałem ze dwa i z szybkimi wstrząsami o dużym zakresie (liczonym w centymetrach, nie milimetrach) sobie nie poradziły Z jakich korzystasz?
Gość Opublikowano 19 Października 2017 Opublikowano 19 Października 2017 Zdużymi to nic sobie nie poradzi, bo zazwyczaj sa tak szybkie, że klatki są rozmazane, poza tym jesli skok jest duży to skąd program miałby wziać obraz którego nagle zabrakło. Uzywam sony vegasa, do obróbki i stabilizacji.
Wooyek Opublikowano 19 Października 2017 Opublikowano 19 Października 2017 34 minuty temu, Kruup napisał: Zdużymi to nic sobie nie poradzi, bo zazwyczaj sa tak szybkie, że klatki są rozmazane, poza tym jesli skok jest duży to skąd program miałby wziać obraz którego nagle zabrakło. Dlatego właśnie uważam, że: 1 godzinę temu, Wooyek napisał: jeśli kamerka, to tylko z gimbalem
hanus Opublikowano 21 Października 2017 Autor Opublikowano 21 Października 2017 Po zbadaniu internetów odpuszczam sprawę. Wydam tą kasę inaczej.
DamianKle Opublikowano 25 Lutego 2019 Opublikowano 25 Lutego 2019 A może zamiast takiej zwyczajnej kamerki sportowej, lepiej wyciągnąć z szafy aparat fotograficzny? Jak ktoś ma zwykły, nawet najtańszy aparat Panasonic, a można je kupić używane za niewielkie pieniądze i doposażyć w kartę pamięci 32GB. Do tego zwykły uchwyt na kierownicę (1/4" standard). Plusem aparatów Panasonic, nawet tych najtańszych kompaktów jest fakt zastosowania optycznej stabilizacji obrazu Mega O.I.S a to wręcz masakruje wszystkie kamerki sportowe jeśli chodzi o niwelację drgań, bije na głowę wszelką cyfrową stabilizację obrazu. Testowałem na dużym DMC FZ28, piękne filmy. Z minusów: taki aparat jest delikatniejszy od kamerki, nie ma tylu trybów co kamerka (nie ma m in. slow), brak wysokiej rozdzielczości - zapomnijcie o 4k czy 1080p/60, tu będzie wysokiej jakości 720p/25 kl, niektóre modele są ciężkie.
Rekomendowane odpowiedzi