Skocz do zawartości

Wymiana korby Gravel

Alan985

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim!

Rozmyślam w jaki sposób mógłbym upgrade'ować swoją korbę na kwadrat bez wymiany całego napędu. Rower to gravel Cannondale Topstone 3 na klamkomanetkach i przerzutkach Sora. Aktualnie korba FSA Tempo Adventure 46/30 i kaseta Alivio 11-34. Dodam, że jeżdżę w 75% po asfaltach ale lubię długie bikepackingowe trasy oraz planuję sprawdzenie się w dwóch ultra w tym roku. Po długich analizach i przeczytanych wielu wątkach na forum doszedłem do ściany i widzę dwie opcje:

1. Korba Sora 50/34 i wszystko powinno śmigać ale obawiam się wówczas, że po kilkuset kilometrach w nogach z obładowanym rowerem najniższy bieg (34 z przodu i 34 z tyłu) może być trochę ciężki i fajnie by było mieć lżejszy w zanadrzu. Dlatego pomyślałem żeby wymienić kasetę na Alivio 11-36 (lub 12-36) z tym że według specyfikacji dla Sory RD max to 34 zęby. Czytałem jednak, że Shimano trochę zaniża, ludzie montują 36 i śmiagają.

2. Korba GRX FC-RX600 2x10 46/30 i mogę zostać przy aktualnej kasecie z tym, że ze względu na linię łańcucha musiałbym dodatkowo wymienić przednią przerzutkę na GRXa. W tym wypadku moje wątpliwości budzi jednak fakt, że jest ona dedykowana do napędów 10 rzędowych, a wymiana kasety na 10 rzędów wiązałaby się z wymienieniem przerzutki tylnej i klamkomanetki (co już jest trochę za dużo). Tu znowu jednak dotarłem do informacji, że można zamontować korbę 2x10 do kasety 9 rzędowej i jeździć z powodzeniem. Tylko jaki łańcuch wtedy, dedykowany do 9 czy do 10 rzędów?

Obydwie opcje nie są idealne i nie wiem już która lepsza, tutaj się zwracam do Was o pomoc w doradzeniu. A może jest jakieś inne lepsze wyjście?

Opublikowano

A co Ci nie pasuje w obecnej korbie na kwadrat? Nie ma problemu z korbą 10-rzędową do napędu i łańcucha 9-rzędowego, szerokość wewnętrzna łańcuchów jest taka sama, tylko szerokość zewnętrzna trochę inna - łańcuchy 10-rzędowe są trochę węższe zewnętrznie, żeby nie obcierały o sąsiednie zębatki w gęściejszej kasecie 10-rzędowej.

17378161552667574591306042163232.jpg.4c9522d6d6304febec17e6004c85d781.jpg

Jest jeszcze opcja trzecia i czwarta:

3. Korba ht2 FSA 48/32T albo 46/30T jak się uda znaleźć (Omega albo Gossamer, nie wiem czy są inne, nie znam oferty korb FSA) - linia łańcucha zostanie ta sama, nie trzeba będzie zmieniać przedniej przerzutki.

4. Kupić korbę na AliExpress z linią łańcucha jak obecnie i tarczami np. 46-30T.

Opublikowano

Dziękuję bardzo za odpowiedź!

Chcę wymienić bo naczytałem się o przewadze HTII nad kwadratem.

FSA Omega 48/32T wydaje się świetnym rozwiązaniem pod kątem kompatybilności i wielkości tarcz, ale widzę sporo negatywnych opinii o niej oraz że ma dedykowany wkład supportu za 200zł. Za korbę i przerzutkę GRX + support i adapter do przerzutki zapłacę tylko stówkę więcej.

Opublikowano

Nie wiedziałem o tych dedykowanych suportach. 

HT2 są sztywniejsze bo mają łożyska, czyli punkty podparcia bardziej na zewnątrz. Dużo suportów na kwadrat też jest kiepsko uszczelniana. Miałem w bieda-grawelu korbę na kwadrat i wymieniłem na uszczelniany i dość tani suport Neco. Fakt, że jak stawałem w korbach to czułem brak sztuwności i że się ugina i że obciera łańcuch o przednią przerzutkę przy siłowym pedałowaniu

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Zamówiłem zębatki 46/30 do korby FSA tempo adventure do Marin nicasio w którym ta korba miała pierwotnie 50/34, po zamontowaniu nowych zębatek 46/30 kiedy łańcuch znajduje się na małej zębatce 30t ociera o śruby zębatki zewnętrznej, jak u Ciebie wyglądają te śruby mocujące większą zębatkę ? Czy są ultra płaskie że nie ocierają o łańcuch ?