Skocz do zawartości

[Poszukuję] Sztywny widelec.

uazar

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, od jakiegoś czasu zabieram się do wymiany amortyzatora na sztywny widelec.

Teraz w rowerze mam Suntour 4110 v2 (28''). Z racji tego, że ten amortyzator zachowuje się jak zwykły widelec chciałbym go wymienić na prawdziwego sztywniaka i zaoszczędzić na wadze roweru.

I tutaj pojawia się pytanie: jaki widelec wybrać? Nie będę owijał - najbardziej zależy mi, żebym nie musiał wydawać na nowy widelec nie wiadomo ile kasy.

Teraz mam gwintowany - nie jest to dla mnie żaden problem więc zmiana na ahead nie jest konieczna.

Podeślijcie proszę kilka linków do sklepów z ofertami sztywniaków. Nie bardzo ogarniam tematu sterów przez co bardzo trudno mi znaleźć jakieś sensowne rozwiązanie.

Cytat

Pomożecie?

Opublikowano (edytowane)

W zeszłym roku miałem podobny dylemat. Ostatecznie kupiłem aluminiowy Force na znanym portalu aukcyjnym. Sprzedawca w gratisie skrócił sterówke i nabił gwiazdke.

Gwintowane to chyba nie występują w wersji aluminiowej a tylko na taką przesiadkę widzę sens. Wywaliłem amortyzator ważący 2,5kg i wstawiłem sztywny 800g i to naprawdę jest odczuwalne w jeździe.

Edytowane przez granat_99
  • Pomógł 1
Opublikowano

uazar  moż będzie Ci odpowiadać kod: 14618 FORCE TREKING 28" widelec 1 1/8" Ahead Alu.

00000000000000000000000force.jpg

Opublikowano (edytowane)

Tez sie zastanawiam nad sprobowaniem sztywnego widelca. W sumie to chyba zakupie testowo na aliexpress. Sporo tego tam jest na czasie mi nie zalezy 9_9

Mam tylko maly dylemat bo raz ze jak kupie pod kolo 26" wideł sporo mi obnizy główkę i mysle czy by nie wsadzic od 29er ktory jest idento wymiarowo od osi kola do bierzni sterowej jak moja aktualna Reba (47,5mm). W dodatku wideł od 29-tki ma oske 15mm w kpl. Wizualnie wygladalo by to calkiem fajnie. Praktycznie mysle ze nie bylo by problemu z kolem 26 w widelcu sztywnym 29" 

8c4a172647de05b8gen.jpg

Takie cosik by pasowało 9_9

2c66f7d9df2ad0c0gen.jpg

Edytowane przez Eldo
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Eldo napisał:

ktory jest idento wymiarowo od osi kola do bierzni sterowej jak moja aktualna Reba (47,5mm)

Eldo ty stań przy murze albo barierce wejdź na rower w takiej pozycji jak jeździsz  i dopiero wtedy niech ci ktoś zmierzy od osi do bierzni sterowej.wtedy pomiar jest właściwy z tego co wiem.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Tyle wlasnie wychodzi (tgzw SAG) czyli juz po odjeciu ze mna na rowerze :)

Problem w tym ze sztywne widelce sa sporo krótsze. Taki 26" ma ok 430mm to za duza roznica. 29er ma idealnie tyle ile potrzeba w dodatku qr15.  

Opublikowano
20 godzin temu, Eldo napisał:

29er ma idealnie tyle ile potrzeba

No i bardzo dobrze , popatrz na ten widelec jeden do wszystkich rozmiarów 

http://mossopolska.pl/mosso-m3-pro/    ja bym się nie zastanawiał daj 29er   ja osobiście tak zrobię dam 29er ale zaplanowane na wrzesień bo wyjazdy w góry mi portfel zrujnowały :) pozdrawiam

Opublikowano

Polecam sztywny wideł nieraz widziałem ludzi zajmujących topowe miejsca w lokalnych zawodach na rowerach bez amortyzatora :) całkiem inna jazda.

Opublikowano (edytowane)

Ten co kupilem jest bardzo podobny. Nic nie napisali w temacie cali jakie obsługuje moze celowo ze uniwersalny :) Fabrycznie montuja go w rowerze Accent CX-One z kolami 28 wiec raczej powinno byc ok. Celowalem raczej w carbonowy wideł. 

https://m.centrumrowerowe.pl/czesci/sztywne-widelce-rowerowe/szosowe/p,widelec-przelajowy-cx-one-alu-carbon-czarno-czerwony-bez-piwotow-accent,642850.html

Edytowane przez Eldo
Opublikowano

Mój ma 47cm oś bieżnia i czuć że różnice w geometri po przesiadce z widła 100mm a ten ma 40.5 ogromna różnica bardzo na tym ucierpi geometria.

Opublikowano (edytowane)

Mi sie wydaje ze to jest blad te 405mm od osi do bieżni. Od tego trzeba odjąć ok 30..40mm na konstrukcje widelca i na koło z oponą zostało by ok. 370mm gdzie moje 26" z oponą ma 345mm to gdzie tam upchać 28" ? Kazdy podobny dedykowany do 28/29" ma 475...480mm do biezni i wygladaja identycznie. Tutaj nie ma wzmianki o calach, wiem ze sa one montowane w tych rowerach.

bb2955ecdcdff554gen.jpg

Sie zobaczy, najwyżej oddam :)

Edytowane przez Eldo
Opublikowano (edytowane)

Karbonowy widelec w 100% rura sterowa aluminiowa. Wyraźnie jest napisane w opisie ;)

cyt. "Doskonałe tłumienie zapewniają golenie z włókna węglowego."

Po obcięciu rury sterowej wyjdzie ok 650g 

Edytowane przez Eldo
Opublikowano (edytowane)

Miał byc wideł z prc no name, będzie z PL markowy montowany seryjnie do rowerow przelajowych Accent. Czy zostanie na stale sie zobaczy. To jest proba, test z czystej ciekawości jak to wyglada praktycznie i wizualnie w ramie mtb tym bardziej ze aktualnie mam zalozone slick-i 9_9

Edytowane przez Eldo
Opublikowano
27 minut temu, Eldo napisał:

jak to wyglada praktycznie i wizualnie w ramie mtb

no właśnie sam jestem ciekaw jak to będzie , widelec przełajowy w mtb. jak będzie tak daleko napisz coś o tym eksperymencie  i daj fotki :) 

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Jerzy napisał:

no właśnie sam jestem ciekaw jak to będzie , widelec przełajowy w mtb. jak będzie tak daleko napisz coś o tym eksperymencie  i daj fotki :) 

Obiecuję będzie obszerna relacja foto jak nie tutaj to w dziale "nasze rowery" 9_9 

Teraz tak analizuje rozmiary kół i typy sztywnych widelcow przelajowych i cos kosztem czegoś. Bo np te 29er z aliexpress maja faktycznie wyzej bierznie o te 50mm ale i przeswit nad kolem jest spory. Przy kole 28/29 moze nie rzuca sie to w oczy ale przy takim 26 to juz troche na siłe to wyglada. No nic widelec ma byc jakoś po niedzieli wiec w przyszlym tygodniu bede wiedział cos wiecej w temacie. Na pewno wroca 2 podkladki 10mm pod mostek. Chciałbym zostawic negatyw ale jak widelec mi sie bardzo spodoba dam go w plusie byle został :D Jezdze na zblokowanej Rebie zeby zlapac klimat nieco wcześniej B|

Edytowane przez Eldo
Opublikowano
10 godzin temu, Eldo napisał:

Jezdze na zblokowanej Rebie zeby zlapac klimat nieco wcześniej B|

też tak wcześniej zrobiłem i tak jeżdżę . w lekkim terenie i ubite dukty nie jest źle na drodze wiadomo ale już jakieś kamulce większe daje po łapie ,wydaje mi się że i waga amora robi swoje :)  czekam na relację .pozdrawiam powodzenie 

Opublikowano (edytowane)

Pomierzylem, przemyslalem temat i musiałem odmówić zamowiony widelec. A dla czego widac nizej.

f2d53145e5115949gen.jpg

0749a96b52719b5agen.jpg

Nie przeszlo by to wogole. Wrocilem do opcji nr 1 czyli widelec z aliexpress 29er o wymiarach os/bierznia 480mm czyli tyle ile wynosi z Reba skok 100 - 20mm sag. Padlo na ten carbonowy model z osia qr15 

59612555e665b7bcgen.jpg

Tak wiec w oczekiwaniu na paczke 9_9

Edytowane przez Eldo
Opublikowano
6 minut temu, Eldo napisał:

Tak wiec w oczekiwaniu na paczke 9_9

czyli miesiąc z głowy, mniej więcej. 

Opublikowano

Ostatnio chinczyki szybko dzialaja nawet 9_9 mysle ze do 3tyg max będzie ale kto to wie na kogo tam trafilem. 

Opublikowano

zanim się jakiś wolny chińczyk za twoje zamówienie weźmie :) :D oby jak najkrócej . kogoś muszę podpatrzeć, taki królik doświadczalny będziesz ( żart of kors ) :D

Opublikowano

Po to forum jest zeby podpatrywac B|

Poza tym jak wideł podejdzie ok, nie podejdzie tragedii nie ma bo to dosyc "chodliwy towar" 9_9 kolorystyka mozna by powiedzieć ze jak od hacker-a he, no oby tak samo działał jak wygląda to moge byc krolikiem non stop :D