uazar Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Cześć, od jakiegoś czasu zabieram się do wymiany amortyzatora na sztywny widelec. Teraz w rowerze mam Suntour 4110 v2 (28''). Z racji tego, że ten amortyzator zachowuje się jak zwykły widelec chciałbym go wymienić na prawdziwego sztywniaka i zaoszczędzić na wadze roweru. I tutaj pojawia się pytanie: jaki widelec wybrać? Nie będę owijał - najbardziej zależy mi, żebym nie musiał wydawać na nowy widelec nie wiadomo ile kasy. Teraz mam gwintowany - nie jest to dla mnie żaden problem więc zmiana na ahead nie jest konieczna. Podeślijcie proszę kilka linków do sklepów z ofertami sztywniaków. Nie bardzo ogarniam tematu sterów przez co bardzo trudno mi znaleźć jakieś sensowne rozwiązanie. Cytat Pomożecie?
granat_99 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 (edytowane) W zeszłym roku miałem podobny dylemat. Ostatecznie kupiłem aluminiowy Force na znanym portalu aukcyjnym. Sprzedawca w gratisie skrócił sterówke i nabił gwiazdke. Gwintowane to chyba nie występują w wersji aluminiowej a tylko na taką przesiadkę widzę sens. Wywaliłem amortyzator ważący 2,5kg i wstawiłem sztywny 800g i to naprawdę jest odczuwalne w jeździe. Edytowane 11 Kwietnia 2017 przez granat_99 1
alfine-11 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 uazar moż będzie Ci odpowiadać kod: 14618 FORCE TREKING 28" widelec 1 1/8" Ahead Alu.
Eldo Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Opublikowano 18 Kwietnia 2017 (edytowane) Tez sie zastanawiam nad sprobowaniem sztywnego widelca. W sumie to chyba zakupie testowo na aliexpress. Sporo tego tam jest na czasie mi nie zalezy Mam tylko maly dylemat bo raz ze jak kupie pod kolo 26" wideł sporo mi obnizy główkę i mysle czy by nie wsadzic od 29er ktory jest idento wymiarowo od osi kola do bierzni sterowej jak moja aktualna Reba (47,5mm). W dodatku wideł od 29-tki ma oske 15mm w kpl. Wizualnie wygladalo by to calkiem fajnie. Praktycznie mysle ze nie bylo by problemu z kolem 26 w widelcu sztywnym 29" Takie cosik by pasowało Edytowane 18 Kwietnia 2017 przez Eldo
Gość Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Opublikowano 18 Kwietnia 2017 (edytowane) 3 godziny temu, Eldo napisał: ktory jest idento wymiarowo od osi kola do bierzni sterowej jak moja aktualna Reba (47,5mm) Eldo ty stań przy murze albo barierce wejdź na rower w takiej pozycji jak jeździsz i dopiero wtedy niech ci ktoś zmierzy od osi do bierzni sterowej.wtedy pomiar jest właściwy z tego co wiem. Edytowane 18 Kwietnia 2017 przez Gość
Eldo Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Tyle wlasnie wychodzi (tgzw SAG) czyli juz po odjeciu ze mna na rowerze Problem w tym ze sztywne widelce sa sporo krótsze. Taki 26" ma ok 430mm to za duza roznica. 29er ma idealnie tyle ile potrzeba w dodatku qr15.
Gość Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Opublikowano 19 Kwietnia 2017 20 godzin temu, Eldo napisał: 29er ma idealnie tyle ile potrzeba No i bardzo dobrze , popatrz na ten widelec jeden do wszystkich rozmiarów http://mossopolska.pl/mosso-m3-pro/ ja bym się nie zastanawiał daj 29er ja osobiście tak zrobię dam 29er ale zaplanowane na wrzesień bo wyjazdy w góry mi portfel zrujnowały pozdrawiam
RainbowHunterPL Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Polecam sztywny wideł nieraz widziałem ludzi zajmujących topowe miejsca w lokalnych zawodach na rowerach bez amortyzatora całkiem inna jazda.
Eldo Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Opublikowano 19 Kwietnia 2017 (edytowane) Ten co kupilem jest bardzo podobny. Nic nie napisali w temacie cali jakie obsługuje moze celowo ze uniwersalny Fabrycznie montuja go w rowerze Accent CX-One z kolami 28 wiec raczej powinno byc ok. Celowalem raczej w carbonowy wideł. https://m.centrumrowerowe.pl/czesci/sztywne-widelce-rowerowe/szosowe/p,widelec-przelajowy-cx-one-alu-carbon-czarno-czerwony-bez-piwotow-accent,642850.html Edytowane 19 Kwietnia 2017 przez Eldo
RainbowHunterPL Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Mój ma 47cm oś bieżnia i czuć że różnice w geometri po przesiadce z widła 100mm a ten ma 40.5 ogromna różnica bardzo na tym ucierpi geometria.
Eldo Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Opublikowano 19 Kwietnia 2017 (edytowane) Mi sie wydaje ze to jest blad te 405mm od osi do bieżni. Od tego trzeba odjąć ok 30..40mm na konstrukcje widelca i na koło z oponą zostało by ok. 370mm gdzie moje 26" z oponą ma 345mm to gdzie tam upchać 28" ? Kazdy podobny dedykowany do 28/29" ma 475...480mm do biezni i wygladaja identycznie. Tutaj nie ma wzmianki o calach, wiem ze sa one montowane w tych rowerach. Sie zobaczy, najwyżej oddam Edytowane 19 Kwietnia 2017 przez Eldo
Gość Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Opublikowano 19 Kwietnia 2017 1 godzinę temu, Eldo napisał: Celowalem raczej w carbonowy wideł. z tego co widzę nie do końca jest to carbon tylko alu owinięte carbonem. 1 godzinę temu, Eldo napisał: https://m.centrumrowerowe.pl/czesci/sztywne-widelce-rowerowe/szosowe/p,widelec-przelajowy-cx-one-alu-carbon-czarno-czerwony-bez-piwotow-accent,642850.html tak myślę bo waga typowa dla wideł alu.
Eldo Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Opublikowano 19 Kwietnia 2017 (edytowane) Karbonowy widelec w 100% rura sterowa aluminiowa. Wyraźnie jest napisane w opisie cyt. "Doskonałe tłumienie zapewniają golenie z włókna węglowego." Po obcięciu rury sterowej wyjdzie ok 650g Edytowane 19 Kwietnia 2017 przez Eldo
Eldo Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Opublikowano 19 Kwietnia 2017 (edytowane) Miał byc wideł z prc no name, będzie z PL markowy montowany seryjnie do rowerow przelajowych Accent. Czy zostanie na stale sie zobaczy. To jest proba, test z czystej ciekawości jak to wyglada praktycznie i wizualnie w ramie mtb tym bardziej ze aktualnie mam zalozone slick-i Edytowane 19 Kwietnia 2017 przez Eldo
Gość Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Opublikowano 19 Kwietnia 2017 27 minut temu, Eldo napisał: jak to wyglada praktycznie i wizualnie w ramie mtb no właśnie sam jestem ciekaw jak to będzie , widelec przełajowy w mtb. jak będzie tak daleko napisz coś o tym eksperymencie i daj fotki
Eldo Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Opublikowano 19 Kwietnia 2017 (edytowane) 19 minut temu, Jerzy napisał: no właśnie sam jestem ciekaw jak to będzie , widelec przełajowy w mtb. jak będzie tak daleko napisz coś o tym eksperymencie i daj fotki Obiecuję będzie obszerna relacja foto jak nie tutaj to w dziale "nasze rowery" Teraz tak analizuje rozmiary kół i typy sztywnych widelcow przelajowych i cos kosztem czegoś. Bo np te 29er z aliexpress maja faktycznie wyzej bierznie o te 50mm ale i przeswit nad kolem jest spory. Przy kole 28/29 moze nie rzuca sie to w oczy ale przy takim 26 to juz troche na siłe to wyglada. No nic widelec ma byc jakoś po niedzieli wiec w przyszlym tygodniu bede wiedział cos wiecej w temacie. Na pewno wroca 2 podkladki 10mm pod mostek. Chciałbym zostawic negatyw ale jak widelec mi sie bardzo spodoba dam go w plusie byle został Jezdze na zblokowanej Rebie zeby zlapac klimat nieco wcześniej Edytowane 19 Kwietnia 2017 przez Eldo
Gość Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Opublikowano 20 Kwietnia 2017 10 godzin temu, Eldo napisał: Jezdze na zblokowanej Rebie zeby zlapac klimat nieco wcześniej też tak wcześniej zrobiłem i tak jeżdżę . w lekkim terenie i ubite dukty nie jest źle na drodze wiadomo ale już jakieś kamulce większe daje po łapie ,wydaje mi się że i waga amora robi swoje czekam na relację .pozdrawiam powodzenie
Eldo Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Opublikowano 20 Kwietnia 2017 (edytowane) Pomierzylem, przemyslalem temat i musiałem odmówić zamowiony widelec. A dla czego widac nizej. Nie przeszlo by to wogole. Wrocilem do opcji nr 1 czyli widelec z aliexpress 29er o wymiarach os/bierznia 480mm czyli tyle ile wynosi z Reba skok 100 - 20mm sag. Padlo na ten carbonowy model z osia qr15 Tak wiec w oczekiwaniu na paczke Edytowane 20 Kwietnia 2017 przez Eldo
Gość Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Opublikowano 20 Kwietnia 2017 6 minut temu, Eldo napisał: Tak wiec w oczekiwaniu na paczke czyli miesiąc z głowy, mniej więcej.
Eldo Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Ostatnio chinczyki szybko dzialaja nawet mysle ze do 3tyg max będzie ale kto to wie na kogo tam trafilem.
Gość Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Opublikowano 20 Kwietnia 2017 zanim się jakiś wolny chińczyk za twoje zamówienie weźmie oby jak najkrócej . kogoś muszę podpatrzeć, taki królik doświadczalny będziesz ( żart of kors )
Eldo Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Po to forum jest zeby podpatrywac Poza tym jak wideł podejdzie ok, nie podejdzie tragedii nie ma bo to dosyc "chodliwy towar" kolorystyka mozna by powiedzieć ze jak od hacker-a he, no oby tak samo działał jak wygląda to moge byc krolikiem non stop
Rekomendowane odpowiedzi