Marcel_Mortka Opublikowano 17 Stycznia Opublikowano 17 Stycznia Mam pewien bardzo dziwny problem z tylnym kołem. Koło było w serwisie dobrze wycentrowanie. Zauważyłem że po jakichś 3 miesiącach obręcz przesunęła się względem ramy około 1-2 cm przez co np na wheelie rower bardzo ściągało. Wszystkie szprychy były poluzowane i mogłem je kręcić palcami. Nie wiem o co z tych chodzi czy trzeba po prostu co jakiś czas dokręcać czy co proszę o pomoc. Piasta - HASSNS 7 PRO (bardzo głośna) Obręcz - Dartmoor Raptor 27, 5
Rozwiązanie akir19 Opublikowano 17 Stycznia Rozwiązanie Opublikowano 17 Stycznia Skręcić na kleju do gwintów Wysłane z mojego Pixel 8a przy użyciu Tapatalka
vdcmike Opublikowano 17 Stycznia Opublikowano 17 Stycznia Nie było naciągnięte z wymaganą siłą no i bez wspomnianego kleju do nypli.
Marcel_Mortka Opublikowano 17 Stycznia Autor Opublikowano 17 Stycznia Czy jest to normalne przy właśnie bardziej takich wyczynowych rowerach ?
akir19 Opublikowano 17 Stycznia Opublikowano 17 Stycznia Sa takie zestawy, gdzie to jest nagminne i takie gdzie to nie występuje. Wyżej temat już wyczerpany skręcić na kleju do gwintów z wymaganą siła, wycentrować i tyle.Wysłane z mojego Pixel 8a przy użyciu Tapatalka
Marcel_Mortka Opublikowano 17 Stycznia Autor Opublikowano 17 Stycznia Ok dzięki za pomoc ale bardzo mnie dziwi dlaczego podczas jazdy luzują się nyple i czym jest to spowodowane
vdcmike Opublikowano 18 Stycznia Opublikowano 18 Stycznia Tym, że ze względu na brak kompetencji do składania/centrowania kół ktoś się za to wziął i naciągnał szprychy o wiele za małą siłą. Wtedy nie występuje odpowiednie tarcie na gwincie nypli, które zapobiegałoby ich odkręcaniu pod wpływem ciągłej ich pracy (w trakcie jazdy szprychy się luzują i naciągają). Podobnie jest z każdym połączeniem śrubowym - jak mocno skręcisz to samo się nie rozkręci. Dodatkowo w przypadku nypli stosuje się specjalny klej.
Rekomendowane odpowiedzi