Skocz do zawartości

Luzujące się koło, szprychy

Marcel_Mortka
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez akir19,

Rekomendowane odpowiedzi

Marcel_Mortka
Opublikowano

Mam pewien bardzo dziwny problem z tylnym kołem. Koło było w serwisie dobrze wycentrowanie. Zauważyłem że po jakichś 3 miesiącach obręcz przesunęła się względem ramy około 1-2 cm przez co np na wheelie rower bardzo ściągało. Wszystkie szprychy były poluzowane i mogłem je kręcić palcami. Nie wiem o co z tych chodzi czy trzeba po prostu co jakiś czas dokręcać czy co proszę o pomoc. 

Piasta - HASSNS 7 PRO (bardzo głośna)

Obręcz - Dartmoor Raptor 27, 5 

• Rozwiązanie
Opublikowano

Skręcić na kleju do gwintów

Wysłane z mojego Pixel 8a przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Nie było naciągnięte z wymaganą siłą no i bez wspomnianego kleju do nypli.

Marcel_Mortka
Opublikowano

Czy jest to normalne przy właśnie bardziej takich wyczynowych rowerach ? 

Opublikowano

Sa takie zestawy, gdzie to jest nagminne i takie gdzie to nie występuje. Wyżej temat już wyczerpany skręcić na kleju do gwintów z wymaganą siła, wycentrować i tyle.

Wysłane z mojego Pixel 8a przy użyciu Tapatalka

Marcel_Mortka
Opublikowano

Ok dzięki za pomoc ale bardzo mnie dziwi dlaczego podczas jazdy luzują się nyple i czym  jest to spowodowane 

Opublikowano

Tym, że ze względu na brak kompetencji do składania/centrowania kół ktoś się za to wziął i naciągnał szprychy o wiele za małą siłą. Wtedy nie występuje odpowiednie tarcie na gwincie nypli, które zapobiegałoby ich odkręcaniu pod wpływem ciągłej ich pracy (w trakcie jazdy szprychy się luzują i naciągają). Podobnie jest z każdym połączeniem śrubowym - jak mocno skręcisz to samo się nie rozkręci. Dodatkowo w przypadku nypli stosuje się specjalny klej.