Skocz do zawartości

Merida Reacto 300 - porady zakupowe?

stiffmeister

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam możliwość zakupić rower Reacto 300 w cenie ~ 3500zł. Wizualnie mi się bardzo bardzo podoba (co jest chyba najważniejsze). Osprzęt Tiagra, korba FSA, tapperowana główka, koła takie sobie, ale nie można mieć wszystkiego. Rower do samotnych jazd ~50-100 km, tereny płaskie (~300m przewyższeń na 40 km), w przyszłości planuje coś się pościągać. Będzie to moja pierwsza szosa po crossie. W jaki rozmiar celować przy wzroście 185cm i przekroku 87-88 cm. 56 cm?

Opublikowano
21 minut temu, Marek Karnecki napisał:

polecam skubańca - dobry to rumak :)
rozmiarszosa.jpg

Widziałem, że ma Pan S/M (przy wzroście 173cm). Z racji, że u mnie na wiosce, nie mają tego cacka to musiałbym albo zamawiać zdalnie, albo jechać ~110 km. Dlatego, jestem lekko niepewny co do rozmiaru L  (56cm) . 

W bikeatelier jedynie odbiór osobisty :/

Opublikowano

Nie tylko o wzrost chodzi - każdy inną ma budowę, inną długość nóg, tułowia i rąk... 
Te tabele są podawane " z grubsza" - ale jak na amatorską jazdę jak moja na przykład - tabelka się sprawdza.

Przy poważniejszym podejściu trzeba by już robić bike fitting'i.
Rower da się zawsze lekko podrasować, przesuwając siodełka, skracając mostki itd... w zakresie po kilka cm w każdą.

Ja na Twoim miejscu podjechałbym do kogoś ze swoich okolic albo machnął się raz autkiem te 110km by przymierzyć live jak taka konieczność :)

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Marek Karnecki napisał:

Nie tylko o wzrost chodzi - każdy inną ma budowę, inną długość nóg, tułowia i rąk... 
Te tabele są podawane " z grubsza" - ale jak na amatorską jazdę jak moja na przykład - tabelka się sprawdza.

Przy poważniejszym podejściu trzeba by już robić bike fitting'i.
Rower da się zawsze lekko podrasować, przesuwając siodełka, skracając mostki itd... w zakresie po kilka cm w każdą.

Ja na Twoim miejscu podjechałbym do kogoś ze swoich okolic albo machnął się raz autkiem te 110km by przymierzyć live jak taka konieczność :)

Zdaję sobie sprawę, z różnych proporcji poszczególnych osób (długi korpus, krótkie nogi czy odwrotnie), ale sądzę, iż to byłby rozmiar optymalny jak dla mnie.

Bike fitting to może później. Najpierw muszę mieć co fittować :)  

Edit: W sklepie, w którym miałbym się przymierzyć to rower kosztuje ~1000 zł więcej. Trochę głupio męczyć ludzi wiedząc, że i tak go nie kupie tam. Ehh te względy moralno-etyczne.

Edytowane przez stiffmeister
Błąd składniowy w konstrukcji zdania.
Opublikowano

Jeśli kupujesz online, to masz czas 14 dni na zwrot towaru bez podania przyczyny, więc jak coś nie pasuje to odsyłasz ;) Ja tak kupowałem swojego przełaja, ale trafiłem w rozmiar :)

Opublikowano

Rowery aero są piękne ale chciał bym zwrucić Twoją uwagę na jedną rzecz, zwłaszcza że ma to być Twoja pierwsza szosa. Wiatr. Te rowery mają znacznie większą powierzchnię boczną. Sam stałem niedawno przed wyborem pierwszej szosy i przez chwilę brałem pod uwagę właśnie ten model (piękny jest), jednak finalnie nabyłem "zwykłą" szosę i dzisiaj Bogu dziękuję że nie kupiłem aero. Na moim rowerze wiatr wyczynia ze mną cuda i trzeba być solidnie zkoncentrowanym żeby utrzymać swój tor jazdy i trochę odbiera to przyjemność z jazdy. Gdybym miał aero na 90% takie boczne podmuchy kończyły by się w rowie albo jeszcze gorzej. Jeżeli się jednak zdecydujesz(rowerek naprawdę sliczny) to odradzam treningi w wietrzne dni a jest ich wcale nie mało. Udanych zakupów życzę.