trasek1987 Opublikowano 9 Stycznia 2025 Opublikowano 9 Stycznia 2025 Mam problem z prowadzeniem linki przedniej przerzutki. Na wysokości suportu pękł liner, aktualnie nie mogę przepchnąć linki ani od strony klamek, ani od przerzutki. W obu przypadkach utyka na wysokości suportu (tam linka ma przebieg w kącie ostrym). Problem w tym, że otwór pod przerzutką ma ok. 2mm średnicy (fabrycznie, po próbach z drutem ma już ok. 4mm, karbon w tym miejscu jest bardzo cienki i raczej nie pełni funkcji konstrukcyjnych, jednak powiększenie otworka nic nie dało, wygląda na to, że jest tam bardzo wąski ślizg na grubość linki + 1mm). Ten przy główce sterowej chyba nawet mniej (nie da się zmierzyć, jest schowany ok. 2 cm w ramie). Zestaw do przeciągania linki nie daje rady, bo magnes ma zbyt dużą średnicę - nie przechodzi przez otworki. Po demontażu widelca nie da się dojść do linera - jest zabudowany całkowicie w kanale ramy. Po demontażu osi suportu również - wstawiona aluminiowa tuleja "trzymająca" łożyska BB30 - brak dostępu. Brak jakiejkolwiek rewizji, prócz otworka ok. 4 mm na samym dole ramy - pewnie drenaż. Lokalny serwis rozkłada ręce. Czy ktoś zmagał się z podobnym problemem? Wczoraj walczyłem kolejne 3 godziny, tym razem próbując przecisnąć się miedzianym pilotem o śr. 1 mm. Jestem w stanie dojść ciut dalej, niż samą linką, ale nie udało się dostać do otworka pod przerzutką. Patent z odkurzaczem również nie działa. Rozważam 2 opcje: zmiana napędu na 1x11 ew. 1x12 lub poprowadzenie pancerza na zewnątrz na przyklejanych podpórkach (w tej opcji obawiam się, czy uda się zablokować linkę przy przerzutce na tyle, żeby nic się nie przesuwało). Żadna z tych opcji mi się nie podoba, ale w stosunku do wymiany ramy wolę jednak jedną z powyższych. Mowa o Focus Izalco, chyba z 2010 roku. Karbon, osprzęt Dura Ace 2x10. Stan całkiem dobry, w oryginale, więc warto ratować.
Rekomendowane odpowiedzi