Mlody770 Opublikowano 23 Grudnia 2024 Opublikowano 23 Grudnia 2024 Dzień dobry, mam nietypowy problem z przykręceniem zacisku do przewodu. Oryginalnie miałem zainstalowane hamulce Sram Level T kupiłem Levele Ultimate i chciałem zrobić podmiankę. Przedni wymieniłem bez problemu . A że mam przewody w ramie to stwierdziłem, że zostawię przewód w ramie a zamienie klamkę i zacisk. Klamka pasowała bez problemu, obie miały ten system magic coś tam, natomiast różnice były w zacisku. Tzn widziałem, że w ultimate jest przewód zakończony nakrętką a oryginalny w ramie jest taki zaprasowany i sztywny. Sądziłem jednak, że średnica będzie taka sama a tu niestety w ultimate jest większa. I teraz pytanie jak to najlepiej ugryźć. Czy uciąć te dwa cm przed tym zaprasowanym elementem czy są jakieś redukcję. I czy jak zdejmę ten "pancerzyk" srebrny to będzie tam jeszcze kawałek przewodu do odzyskania ? Bo inaczej to musiałbym skrócić a tego nie chcę.
vdcmike Opublikowano 24 Grudnia 2024 Opublikowano 24 Grudnia 2024 Zawsze instaluje się przewód w ramie zaczynając od strony zacisku w stronę klamki. Czyli zostawiasz zacisk z przykręconym przewodem, zaślepiony drugi koniec przeciągasz przez ramę, docinasz na odpowiednią dł. W ten sposób nie zapowietrzysz też fabrycznie odpowietrzonych hamulców.
Mlody770 Opublikowano 7 Stycznia 2025 Autor Opublikowano 7 Stycznia 2025 Gdybym tak zrobił jak piszesz, to po pierwsze. Było by bardzo ciężko trafić w dziurkę przy kierownicy, a po drugie odpowietrzanie nie jest takie skomplikowane. Dlatego najlepiej jest odkręcić klamkę i zacisk, zostawiając przewód w ramie. Oczywiście najpierw ściągnąć cały płyn hamulcowy. Później wsadzić w przewód linkę hamulcową. Wywalamy stary przewód mając linkę w środku. Najlepiej to robić we dwie osoby, żeby był naciąg odpowiedni linki , wtedy nowy przewód będzie szedł jak po sznurku w środku . Pozdrawiam
vdcmike Opublikowano 8 Stycznia 2025 Opublikowano 8 Stycznia 2025 (edytowane) Rób jak chcesz. Na serwisie setki razy to robiłem i ani nie jest łatwo odpowietrzyć hamulce SRAM ani przecisnąć pancerz zaczynając "od góry". Najlepiej mieć wykręcony suport i wyjęty widelec. A jak chcesz sobie pomóc starym przewodem to przeciągasz jego końcem narzędzie (odpowiednio zakończoną linkę) która później mocujesz do nowego przewodu i wciągasz w ramę. Tu masz proste i tanie narzędzia do tego przewodziane: https://a.aliexpress.com/_EJJO1so https://a.aliexpress.com/_EwpLFH6 Edytowane 8 Stycznia 2025 przez vdcmike
Rekomendowane odpowiedzi