Skocz do zawartości

Zniszczyłem suport BB-MT800-PA podczas montażu, co poszło nie tak?

asmaxx
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez DEFTONES,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Ostatnio pytałem jaki mam suport i jak go wymienić. Udało się zdemontować, narzędzia z ali do pressfitu okazały się ok ( wyszły za ok 11$). Niestety podczas montażu środkowa tulejka nie weszła prawidłowo w łożyska, wygięła się i nie szło włożyć korby. Wybiłem wszystko, zeszlifowałem ostre krawędzie, tulejkę wyprostowałem. Sprawdziłem przed ponownym montażem czy da się włożyć w łożyska rurę od korby. Nie da się ani z jednej ani z drugiej strony. Zmierzyłem suwmiarką z obu stron suport i jest prawie co do 0.5 mm taki sam jak stary, ale za nic nie mogę wcisnąć dalej rury. Na zdjęciu widać max jaki mogę wsunąć.....hmmmm? Było posłuchać kolegi @Trotyll i oddać to na serwis, ale staram się sam w miarę możliwości i chęci działać. Pierwsza taka wpadka w sumie, 70 dyszek w błoto.

Jakieś Wasze sugestie co poszło nie tak? Możliwe, że nie chce korba wejść dalej bo nieposmarowane smarem? Powiem tak, nigdy więcej pressfitka. Teraz wiem dlaczego tak wielu użytkowników jest uczulonych na to.  Kusi mnie kupić drugi i spróbować znowu, ale obawiam się że wynik końcowy będzie taki sam. Pozdro

korba supp.jpg korba sup.jpg

Edytowane przez asmaxx
Nowe dane
Opublikowano

W zwykłym, prawilnym suporcie BSA pasowanie oś-suport jest równie ciasne i takie ma być. Odnośnie tulei łączącej miski - analogicznie można ją zniszczyć w suportach wkręcanych. Trzeba uważać. Zdecydowanie BSA ma tą zaletę, źe tyleję moźna wymienić/naprawić bez zniszczenia misek.

• Lubię to! 1
  • Rozwiązanie
Opublikowano

Tuleję można zepsuć w każdym systemie, pressfit czy bsa. Raz mi pękła, więc wprasowałem same miski i tak jeździłem. W suporcie nie zbierał się syf, więc nic się nie działo. Po tym już nigdy nie wprasowuję jednocześnie obu stron.  Dzięki temu prasa jest lepiej oparta o gniazdo suportu i trzyma oś, podczas wprasowywaniu. Przy wprasowywaniu obu misek jednocześnie potrafiło się delikatnie skrzywić i szlag trafiał tulejkę. 

Innym, lepszym rozwiązaniem, jest przejście na system skręcanych misek. Droższy wkład suportu, ale bezpieczniejszy montaż.

No i przy montażu nie żałujemy smaru, zwłaszcza na korbie.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Jeśli mówisz o rozwiązaniach firmy na T to szkoda każdej złotówki. Z praktyki serwisowej - MT800 jest trwalszy 5-10x.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Dziękuję za cenne uwagi! 

Czym różni się BB-MT800 od tego z końcówką PA ? 

Opublikowano

PA to press-fit a bez tego dopisku to BSA (dzisiaj zastąpiony przez mt801).

• Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 5.12.2024 o 14:32, DEFTONES napisał(a):

Tuleję można zepsuć w każdym systemie, pressfit czy bsa. Raz mi pękła, więc wprasowałem same miski i tak jeździłem. W suporcie nie zbierał się syf, więc nic się nie działo. Po tym już nigdy nie wprasowuję jednocześnie obu stron.  Dzięki temu prasa jest lepiej oparta o gniazdo suportu i trzyma oś, podczas wprasowywaniu. Przy wprasowywaniu obu misek jednocześnie potrafiło się delikatnie skrzywić i szlag trafiał tulejkę. 

Innym, lepszym rozwiązaniem, jest przejście na system skręcanych misek. Droższy wkład suportu, ale bezpieczniejszy montaż.

No i przy montażu nie żałujemy smaru, zwłaszcza na korbie.

Dziękuje wszystkim za rady i pomoc, zamówiłem drugi raz i z cennymi uwagami przystąpiłem do montażu. Przede wszystkim powoli, nie pożałowałem zielonego smaru, wprasowałem najpierw jedną stronę, potem drugą, powoli patrząc czy równo idzie. Działa. 

Opublikowano (edytowane)

PressFita shimano montuje się na sucho.

Edytowane przez vdcmike
  • Lubię to! 1