Skocz do zawartości

Krótsza lewa noga

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

jestem "szczęśliwą" posiadaczką krótszej lewej nogi. Mam bloki przesunięte w lewym bucie w stronę palców, ale nadal odczuwam różnicę w nacisku lewej i prawej stopy. Zastanawiałam się nad zamontowaniem krótszego lewego ramienia korby. Obecnie posiadam korbę SLX M660 o długości ramion 170mm. Czy wszystkie korby Shimano na HT2 mają identyczny sposób mocowania ramion? To znaczy - jeśli kupię np. ramię od korby na ht2 z innego zestawu, to będzie to pasować?

Ciężko też jest  ogólnie z dostępnością korby o długości 160-165mm lub samego ramienia. Królują rozmiary od 170 w górę.

Myślałam też już nawet, żeby wstawić korbę na 175mm i lewe ramię przełożyć z obecnej.

Zmartwiłaś mnie,bo ja mam różnicę prawie 1,5 cm wynikająca z wady postawy i nigdy się nad ty nie zastanawiałem...a tera zbędę jeździł i myślał :/ A tak na marginesie to fajnie byłoby spotkac się w realu, tym bardziej że jesteśmy z tego zamego miasta. Daj znać w jakim rejonie bujasz się z mężem to może uda mi się tam wybrac :)

Cześć

Ja mam jakiś 1 cm lewą kość piszczelową krótszą. Kiedyś zrobiłem sobie profesjonalny bikefitting po przesiadce na spd i wtedy to wyszło. Założyłem sobie podkładki pod blok w lewym bucie i jest ok.  Spróbuj najpierw z butem i blokiem.

@Pitt35 a te podkładki to kupiłeś  jakieś dedykowane? Ja sobie ostatnio wycięłam  podkładki z tabliczki przeciwpożarowej, ale po pierwsze o mało się nie zabiłam chodząc w takim bucie z wystającym blokiem, a po drugie strasznie źle wpinał mi się blok w pedał.

Edytowane przez Gość

Nie kupiłem ich. Jak byłem na bikefittingu to je dostałem gratis. Wyglądają tak:

f4743ff5462fba581a0099c17f70

Trzeba też dać trochę dłuższe śruby. Co do wystającego bloku na początku było to może trochę upierdliwe chodząc po asfalcie ale teraz już się przyzwyczaiłem i nie czuję już tego. Co to wpinania w pedał to bez problemu się zapina. 

• Lubię to! 1