Skocz do zawartości

Miarka na szynach

patrykpátryk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, staram się znaleźć odpowiedź w necie, ale ciężko coś namierzyć.

Spotykałem się z różnymi opiniami, mianowicie, która miarka na sztycy służy do ustawienia siodełka, górna czy dolna, chodzi o punkty max. 

sugerować się górą czy dołem? 

IMG_9260.jpeg
Opublikowano (edytowane)

Nie za bardzo rozumiem jakie różne opinie można mieć na ten temat, "max" na dole rurki sztycy służy do komunikowania maksymalnego możliwego wuciągnięcia rury sztycy, żeby się nie złamała i żeby coś tam w ramie się znajdowało, żeby po prostu się trzymało. "Max" na górze rury nie ma takiego znaczenia bo sztycę siodełka możesz nawet wepchnąć na maksa jeśli tylko Ci konstrukcja ramy na to pozwoli - a często nie pozwala bo albo rura podsiądłowa ramy jest wygięta albo śrubki od koszyka bidona nie pozwolą na głębsze jej wepchnięcie. Tan "max" na górze i na dole jest dlatego, że łoże siodełka zwane jarzemkiem może być w sztycy zamontowane z jednej albo drugiej strony 

Edytowane przez Greg29
Opublikowano

No dobrze ja rozumiem, ale przy ustawieniu przód tył sugerować się dolnym elementem czy górnym jeśli chodzi o miarkę? 

jelsi dolnym czyli niebieskim mogę przesuwać 2/3 mm przód tył, jeśli górnym czerwonym mogę cm w przód, o to mi chodzi 

E72AA77B-0523-4BAC-AFC5-4611A5D64E64.jpeg
Opublikowano

Nie ma znaczenia, poza możliwy obszar roboczy kombinacji pręty siodła vs jarzmo sztycy mechanicznie i tak nie wyjdziesz.

Opublikowano

Jak nie wyjdę skoro fizycznie mogę przesunąć w tył cm i już będzie poza miarka?