adimg19 Opublikowano 29 Września 2024 Opublikowano 29 Września 2024 (edytowane) Postanowiłem zbudować dla siebie gravela i wybór padł na sprawdzoną ramę, wykorzystywaną przez Locę i Antymaterię czyli chińską Carbondę CFR707. Po kontakcie przez stronę Carbondy, potem wymianie kilku maili, pozostało mi czekanie - najpierw 3 tygodnie na lakierowanie, a potem 2 tygodnie na dostarczenie. W tym czasie zamówiłem osprzęt i wszystko co niezbędne do montażu. Ostateczna waga zamknęła się w 9,3kg już z pedałami Shimano SPD M520 i koszykami na bidon, a lista podzespołów i kosztów prezentuje się tak: Rama wykończona jest bardzo dobrze, nie było żadnych problemów z montażem, łożyska sterów weszły bardzo ładnie, bez luzów, sztyca podsiodłowa nie zjeżdża. Lakier jest bardzo porządny, parę razy przy montażu puknąłem czymś metalowym i żadnych rys czy odprysków. Trochę zabawy było z przeciąganiem pancerzy przez kierownicę, ale bez dramatu. Za to przez ramę poszło bardzo gładko. Dziś była pierwsza jazda i jestem bardzo zadowolony. Jest to najbardziej płynnie jadący rower jaki posiadam. To mój pierwszy rower na karbonie i byłem w szoku jak dobrze wybiera mikronierówności na ścieżce z fazowanej kostki. Jest to też pierwszy rower, na którym naturalnie układam się z rękami zgiętymi w łokciach i nie mam po raz pierwszy, od kiedy tylko pamiętam, problemów z drętwiejącymi palcami. Wygląda na to, że idealnie trafiłem z rozmiarem - mam 190 cm i wybrałem XL. Kilka zdjęć z budowy: Edytowane 29 Września 2024 przez adimg19 3
liftlodz Opublikowano 30 Września 2024 Opublikowano 30 Września 2024 Po za dziwnie wyglądającym mocowaniem tarczy i kolorem to ładny rower wyszedł.
adimg19 Opublikowano 30 Września 2024 Autor Opublikowano 30 Września 2024 2 godziny temu, liftlodz napisał(a): Po za dziwnie wyglądającym mocowaniem tarczy i kolorem to ładny rower wyszedł. Dziwnym mocowaniem tarczy? Chodzi Ci o zębatkę korby? Została mi z szosy Ultegra R8000 z tarczami 50/34 Z racji tego, że jest lekka wstawiłem tam zębatkę narrow wide 40T, co dało mi wagę niższą niż korba GRX810. Może w przyszłości wrzucę tam zębatkę od Garbaruka, bo chyba mają w ofercie dedykowaną pod tą korbę.
modessef1 Opublikowano 2 Stycznia 2025 Opublikowano 2 Stycznia 2025 hej, przepiękny rower. Zainspirowałeś mnie, chyba też się skuszę. Czy po tych kilku tygodniach masz jakieś nowe przemyślenia odnośnie do wyboru ramy? coś byś zmienił?
adimg19 Opublikowano 2 Stycznia 2025 Autor Opublikowano 2 Stycznia 2025 12 minut temu, modessef1 napisał(a): hej, przepiękny rower. Zainspirowałeś mnie, chyba też się skuszę. Czy po tych kilku tygodniach masz jakieś nowe przemyślenia odnośnie do wyboru ramy? coś byś zmienił? Dzięki ☺️ Wydaje mi się, że nic bym nie zmienił. Rower zastąpił mi aluminiową szosę na Ultegrze - jest wygodniej i równie szybko, a nawet szybciej, bo na Carbondzie pobiłem wiele moich segmentowych rekordów. W cięższym terenie lub z sakwami jednak mój MTB jest niezastąpiony, a gravel doskonale spisuje się w tym do czego został stworzony - asfalt i szutry.
modessef1 Opublikowano 2 Stycznia 2025 Opublikowano 2 Stycznia 2025 1 minutę temu, adimg19 napisał(a): W cięższym terenie lub z sakwami jednak mój MTB jest niezastąpiony, a gravel doskonale spisuje się w tym do czego został stworzony - asfalt i szutry. tutaj poruszasz sedno mojego sposobu użytkowania roweru. Otóż nie chciałbym się władować na minę z karbonem jako takim, już nawet nie chodzi o tę konkretną ramę. Z założenia szukam roweru do wszystkiego, czyli: -zimą wpięty w trenażer -w sezonie wyścigi gravelowe (te w których biorę udział są raczej po lekkim terenie. Nie mówię tu o eventach typu wisła1200) -wyprawy bikepackingowe. Ten punkt zastanawia mnie najbardziej. Co prawda wtedy teren wybieramy raczej lżejszy niż cięższy z uwagi na to, że wozimy ze sobą cały mandżur w tym też rzeczy na nocki na dziko. Taka wyprawa trwa około półtora tygodnia, więc już trochę kg się ze sobą wozi. Plus szukanie noclegu na dziko to często krótkie, bo krótkie ale jednak wożenie się poza ścieżkami Jak Twoje przemyślenia w tym temacie? Czy karbon to wytrzyma czy raczej sobie odpuścić?
adimg19 Opublikowano 2 Stycznia 2025 Autor Opublikowano 2 Stycznia 2025 1 minutę temu, modessef1 napisał(a): tutaj poruszasz sedno mojego sposobu użytkowania roweru. Otóż nie chciałbym się władować na minę z karbonem jako takim, już nawet nie chodzi o tę konkretną ramę. Z założenia szukam roweru do wszystkiego, czyli: -zimą wpięty w trenażer -w sezonie wyścigi gravelowe (te w których biorę udział są raczej po lekkim terenie. Nie mówię tu o eventach typu wisła1200) -wyprawy bikepackingowe. Ten punkt zastanawia mnie najbardziej. Co prawda wtedy teren wybieramy raczej lżejszy niż cięższy z uwagi na to, że wozimy ze sobą cały mandżur w tym też rzeczy na nocki na dziko. Taka wyprawa trwa około półtora tygodnia, więc już trochę kg się ze sobą wozi. Plus szukanie noclegu na dziko to często krótkie, bo krótkie ale jednak wożenie się poza ścieżkami Jak Twoje przemyślenia w tym temacie? Czy karbon to wytrzyma czy raczej sobie odpuścić? Pod kątem bikepackingowym nie do końca ufam carbonowi, ale to raczej wynika z braku mojego doświadczenia w tej kwestii. Na pewno trzeba uważać na punktowe uderzenia, bo carbon źle znosi takie siły. Ja sie nie ścigam, jeżdżę rekreacyjnie, zwykle 50-70km jednorazowo. Co jakiś czas trasy powyżej 100km z jakąś torbą na kierownicy. Miałem jednak kilka razy okazję wytrzepać rower na solidnych wertepach, przy prędkościach ok. 40km/h i absolutnie nic niepokojącego sie nie działo. Tak na prawdę dopiero ten sezon będzie testem dla roweru, bo mam w planach dłuższe wypady. Zastanawiam się tylko czy ryzykować np. montaż stelaża pod sakwy (mam wraz z salwami Crosso) czy też jednak postawić na torby bikepakingowe. Z jednej strony są mocowania pod stelaż, więc obstawiam, że rama jest w stanie to wytrzymać, z drugiej strony zadaję sobie pytanie czy rzeczywiście wytrzyma.
modessef1 Opublikowano 2 Stycznia 2025 Opublikowano 2 Stycznia 2025 2 minuty temu, adimg19 napisał(a): Na pewno trzeba uważać na punktowe uderzenia, bo carbon źle znosi takie siły. tutaj pierwsze co mi przychodzi do głowy to kamienie spod przedniego koła. Pewnie jakiś ochraniacz na ten kawałek ramy załatwia ten problem. No nic, cenę ramy już od nich mam, sprawdzę cenę osprzętu w który celuję i jak się zmieszczę w jakiś rozsądnych widełkach to idę w ten projekt
adimg19 Opublikowano 2 Stycznia 2025 Autor Opublikowano 2 Stycznia 2025 1 minutę temu, modessef1 napisał(a): tutaj pierwsze co mi przychodzi do głowy to kamienie spod przedniego koła. Pewnie jakiś ochraniacz na ten kawałek ramy załatwia ten problem. No nic, cenę ramy już od nich mam, sprawdzę cenę osprzętu w który celuję i jak się zmieszczę w jakiś rozsądnych widełkach to idę w ten projekt Teraz przyszła mi do głowy jedna rzecz. Żałuję, że nie zdecydowałem się na hak w systemie UDH, bo to jednak rozwiązanie przyszłościowe i daje możliwość montażu nowych grup Sram. z drugiej strony mechaniczny GRX dziala świetnie i w sumie nie widzę potrzeby wkładania elektroniki.
modessef1 Opublikowano 2 Stycznia 2025 Opublikowano 2 Stycznia 2025 w mailu od nich mam kilka wariantów cenowych i było tam też rozróżnienie na UDH i NOT UDH, ale nie wiedziałem o co chodzi Czyli mechanicznego GRX też podłączę pod to UDH?
adimg19 Opublikowano 2 Stycznia 2025 Autor Opublikowano 2 Stycznia 2025 1 minutę temu, modessef1 napisał(a): w mailu od nich mam kilka wariantów cenowych i było tam też rozróżnienie na UDH i NOT UDH, ale nie wiedziałem o co chodzi Czyli mechanicznego GRX też podłączę pod to UDH? Tak, dlatego to dobre rozwiązanie, bo niczym nie ogranicza, a sam hak w razie czego, można bez problemu zakupić, bo jest ustandaryzowany.
Nakama1 Opublikowano 3 Stycznia 2025 Opublikowano 3 Stycznia 2025 W dniu 2.01.2025 o 14:32, modessef1 napisał(a): w mailu od nich mam kilka wariantów cenowych i było tam też rozróżnienie na UDH i NOT UDH, ale nie wiedziałem o co chodzi Czyli mechanicznego GRX też podłączę pod to UDH? I ile pieniędzy chcą za ramę ???
adimg19 Opublikowano 21 Czerwca 2025 Autor Opublikowano 21 Czerwca 2025 (edytowane) Po 2500 km z roweru jestem bardzo zadowolony. Kilka dni temu zrobiłem nim 200km trasę. Od zakupu, w miejsce korby Ultegra 175mm, wpadła korba z Aliexpress SenicX PR3 165mm, a siodełko zmieniłem na Brooksa B17, co okazało się prawdziwym gamechangerem, bo przez lata szukałem siodełka idealnego i w końcu trafiłem. Może i nie najpiękniejsze i ciężkie, ale wygoda rekompensuje mi to z nawiązką. 9 godzin w siodle i żadnych problemów. W przyszłości chciałbym wstawić koła Zipp 303 XPLR, bo mi się cholernie podobają Edytowane 21 Czerwca 2025 przez adimg19
Rekomendowane odpowiedzi