patrykpátryk Opublikowano 28 Września Udostępnij Opublikowano 28 Września Cześć, może ktoś będzie w stanie coś podpowiedzieć zanim zdecyduję się na bikefitting bo już opadają mi ręce. Jakiś czas temu zmieniłem rower turystyczny na szosę Cannondale i zacząłem ustawiać pozycję pod siebie. Fabryczne siodełko nie było zbyt wygodne w dodatku bez dziury więc postanowiłem kupić inne. W okolicznym sklepie rowerowym wziąłem na test kilka siodełek od PRO (Turnix i Falcon) nie były zbyt wygodne, po czym zdecydowałem się kupić w ciemno używane SAN MARCO Shortfit 2.0. Początkowo wydawało mi się strzałem w 10, było znacznie wygodniejsze, ale przy dalszym ustawianiu pozycji (siodełko wyżej i dalej od kierownicy tak żeby od pedalow równała się z frontem kolan) zaczęła się impreza. Nie wiem jaki jest problem, ale pomijając ból prawej strony odcinka lędźwiowego co jakiś czas (wystarczy, że na chwilę zejdę z roweru i się poruszam) zaczęła mi drętwieć prawa stopa, czuję mrowienie tak jakby nie dochodziła mi krew, jeżdżę w butach SPD i wcześniej było ok. Kręcę trasy po 160/220km średnio z avg 30 więc fajnie jakby na tyle godzin jazdy był jakiś względny komfort, może ktoś jest w stanie coś podpowiedzieć z doświadczenia. Kolejne pytanie czy kojarzy ktoś podobne siodełko do tego białego medifoam, miałem je w turystyku i było dużo wygodniejsze od tych drogich które testowałem? Odnośnik do komentarza
kAs-09 Opublikowano 28 Września Udostępnij Opublikowano 28 Września Kolano w linii stopy jest nieaktualne. Pytałem na bikefittingu. Sam borykam się z problemem drętwiejącej stopy i niewygodnego siodełka. Ide na korektę na bikefitting. Odnośnik do komentarza
patrykpátryk Opublikowano 28 Września Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września Powiedzieli Ci na bikefittingu, że tego się już nie stosuje? pomogli Ci jakoś wgle? Odnośnik do komentarza
kAs-09 Opublikowano 28 Września Udostępnij Opublikowano 28 Września Tak dokładnie powiedzieli. Konkretnie pytałem o to. Pomogli ale nie do końca. Siodełko dalej napiera trochę na krocze. Teraz sam jeszcze je obniżyłem i jeszcze dqlej coś nie jest tak do końca. Po pół gorziny jazdy jest bardzo niekomfortowo. Odnośnik do komentarza
patrykpátryk Opublikowano 28 Września Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września Próbowałeś zamiast obniżać siodełko pochylić je bardziej do przodu? Odnośnik do komentarza
kAs-09 Opublikowano 28 Września Udostępnij Opublikowano 28 Września Teraz, patrykpátryk napisał(a): Próbowałeś zamiast obniżać siodełko pochylić je bardziej do przodu? Jest już lekko pochylone 😜 Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 28 Września Udostępnij Opublikowano 28 Września Kolano-stopa niby jest nieaktualne ale jest też dobrym punktem wyjścia do ustawień. Drętwienie stopy może być przez źle ustawione bloki. Wcześniej było o.k. ale teraz zmieniłeś ustawienia i może coś się namieszało. Te białe siodełko wygląda podobnie jak Witkop Medicus 7.0 Odnośnik do komentarza
patrykpátryk Opublikowano 29 Września Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września Taaaaak, to wittkop wiem, szukam czegoś podobnego. Odnośnik do komentarza
dorian_r Opublikowano Piątek o 08:59 Udostępnij Opublikowano Piątek o 08:59 Efekt mrowienia o którym mówisz to ucisk na nerw. Może się objawić po zmianie pozycji na rowerze, ale przyczyną zwykle są problemy na odcinku lędźwiowym kręgosłupa lub niewydolność mięśni pośladkowych. Polecam wybrać się do fizjo zanim problem stanie się permanentny. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi