Skocz do zawartości

Poradnik 2 rowery 1 licznik Sigma 16.12 STS CAD

mario80r

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 
Niniejszy wpis będzie raczej jako poradnik dla osób mających  problem z podpięciem dwóch rowerów do jednego licznika na przykładzie sigmy 16,12 STS CAD bezprzewodowy.

Piszę dlatego, że nie znalazłem niczego sensownego w sieci a między wierszami doczytałem gdzieś tu na forum.

Sposób będzie analogiczny do liczników sigma korzystających z tego samego zestawu czujników.

potrzebujemy:

1x pełny zestaw licznikowy (czujniki prędkości kadencji, licznik)
1x zestaw dodatkowy z czujnikami

zanim zamontujemy zestawy na rowerach warto sprawdzić ważną rzecz:
1. podpiąć licznik do podstawki (warunek konieczny by zadziałał licznik)
2. w zestawie pierwszym (podstawowy) który ma być wykrywany jako rower 1 machać magnesem przy sensorze prędkości i obserwować na nim diodę na jaki kolor świeci. Oraz licznik jaki wykryje zestaw.(górny lewy róg)

U mnie dioda świeci na kolor zielony to na liczniku jest to zestaw 1 zaś dioda świecąca na czerwono zestaw 2.

Zakładam że dioda świeci na kolor zielony bo tak są ustawione zestawy fabrycznie.

Bierzemy drugi zestaw (wystarczy tylko sensor prędkości) licznika nie wypinamy z podstawki i ponawiamy czynność.
Jeżeli dioda znów świeci na zielono należy to zmienić.

Na sensorze prędkości od wewnętrznej strony jest mały siwy przycisk. Należy go wcisnąć i trzymać ok 5s ale tu BARDZO WAŻNE do czasu aż zamigocze czerwona dioda po drugiej stronie. (najpierw zaświeci się zielona a za chwilę czerwona)
I znów testujemy ręcznie czy udało się zmienić zestaw na drugi. Tym razem na liczniku w lewym górnym rogu gdy machamy magnesem przy sensorze powinna pojawić się "II" czyli mamy już skonfigurowane dwa rowery na jeden licznik. można dla pewności przejść do ustawień i spr. czy zlicza km dla drugiego roweru. Ale tu musimy zrobić przebieg km dzienny powyżej 1 km więc się namachamy chwilę. Lecz nie jest to konieczne jeśli licznik zakomunikuje zmianę roweru w lewym górnym rogu "I" lub "II"

montujemy zestawy. Ustawiamy obwody kół i jazda.
Czujniki kadencji nie konfigurujemy nie bierze udziału w konfiguracji.

Pozdrawiam.

• Pomógł 2

cześć, czy uda mi się to wszystko skompletowac jak czujnik prędkości będę miał z innego zestawu podstawkę z innego i czujnik kadencji z jeszcze innego?

Myślę o skompletowaniu drugiego setu na drugi rower z tego co wisi na allegro.

@niet jak kupisz/skompletujesz urządzenia kompatybilne z twoim licznikiem to będzie działało. Starsze serii jak liczniki z rożnych linii mają rożne czujniki wystarczy poszukać w dokumentacji modeli na których funkcjonuje licznik. Trzeba też pamiętać o standardach komunikacji czy analogowy(ATS), cyfrowy(STS) czy np. ANT+.

• Pomógł 1
cześć, czy uda mi się to wszystko skompletowac jak czujnik prędkości będę miał z innego zestawu podstawkę z innego i czujnik kadencji z jeszcze innego?

Oczywiście że tak. Przecież te czujniki można kupić każdy z osobna. Może się zdarzyć że czujnik nie będzie od razu widoczny. Z tego co kojarzę to wymaga to podobnego działania jak wyżej (tak też podaje instrukcja).
  • Pomógł 1

Posiadam Sigma BC 16.12 i mam problem ,bo po podłączeniu go do drugiego roweru wyświetlił się napis ST , ale jak zapinam do pierwszego roweru to nie znika ten napis , czyli nie rozpoznaje go jako pierwszy. Nie wiem co mu jest ? Podstawki licznika mają piny w różnych miejscach tak jak trzeba, tylko do tej dokupionej drugiej podstawki licznik ciężko wchodzi

valhallafz6@gmail.com

Posiadam 23.16 sts na 2 rowerach i działa podobnie. Dzięki Twojej instrukcji licznik zaczął wykrywać 2gi rower (1szy mtb 26" drugi szosa 28"). Szkoda, że w instrukcjach na necie jakoś tego nie znalazłem a myślałem że utopiłem trochę kasy bez sensu i muszę kupić jakiś specjalny "drugi" zestaw.

Gdzie się ustawia rozmiar koła 2 roweru? W aplikacji mając narazie podpięty 1 rower jest opcja koło 1 i koło 2. Chyba, że to w domyśle ma być rower 1 i rower 2

Edytowane przez Jakub Sikora