Skocz do zawartości

Trenażer rolkowy (Zrób To Sam)

Genzo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Do tej pory zima (temperatury poniżej 5 stopni) była dla mnie równoznaczna z zawieszeniem roweru na hakach i oczekiwaniu na pierwsze roztopy. Ale jak sobie przypomnę wiosenny mozolny powrót do formy (mimo innych aktywności fizycznych nie było łatwo), zdecydowałem, że w tym roku to zmienię. Postanowiłem zainwestować w trenażer. Po oczytaniu się, wybrałem trenażer rolkowy. Ceny - takie jakich się spodziewałem, ale ostatnio wydatki związane z mieszkaniem mocno nadszarpnęły domowy budżet, a zima za pasem, zostałem zmuszony do przygotowania się  do niej w sposób niskobudżetowy. Budowa własnego trenażera rolkowego? Czemu nie? Mam to szczęście, że sam jestem konstruktorem, choć w innej branży i przede wszystkim mam dostęp do narzędziowni (bez tego nie było by tanio). No to do dzieła.

najpierw wybór materiałów i zakupy:

• rolka to podstawa: Wybrałem rurę kanalizacyjną wysokociśnieniową średnica 75mm, grubość ścianki 5,6mm. cena - około 100zł z przesyłką.

20171007_115741.thumb.jpg.173a50494136233168df592ddfcdec61.jpg

• łożyska: tanio, a czy dobrze to się zobaczy: allegro i pierwsze z brzegu łożyska kulkowe 6302 2RS 15x42x13, cena niecałe 2zł.

59e477f351cc5_oysko.thumb.JPG.fe519fe6fba3370d7b4bb1794e12540d.JPG

• napęd przedniej rolki: też allegro i znalazłem pas pędny poliuretanowy średnica 4mm cena 5zł za 1m. Kupiłem 2 metry

pas.thumb.JPG.cdf979ce5331a7b384f303ece125152d.JPG

• kątownik 50x50x3 - 2 sztuki - w garażu
  • pręt fi15mm jako osie - w garażu
  • trochę tworzywa sztucznego co by wytoczyć redukcje do rolek - w garażu

Projekt:

Rolka:

rolka.thumb.JPG.f86756f07ef178c62bc1f5b48662c8fa.JPG

całość z uwzględnieniem rozstawu kół mojego roweru:

rollerv2_b.thumb.JPG.d41a6b8155cc21512fcb85dafe80b231.JPG

Prace do wykonania (i tu bez narzędziowni byłbym pogrzebany):

• cięcie rury na odcinki po 500mm (to zrobiłem sam)
  • toczenie rolek: wewnątrz podebranie pod redukcję, żeby siadła. z zewnątrz rowek na pas pędny
  • cięcie i wiercenie kątownika (można samemu, ja nie musiałem)
  • toczenie redukcji ( łożysko wchodzi w redukcję, redukcja w rolkę)
  • toczenie pręta (i gwintowanie)

Jak już zebrałem komponenty, to budowa wyglądała jak składanie z klocków.

20171014_112151.thumb.jpg.9edfb3c3fe798bdfbf5957d5452f04c9.jpg20171014_112143.thumb.jpg.f80bbc98104a9c9b9aca8227d5028297.jpg

I efekt finalny :

(tu jeszcze nie dociąłem prętów gwintowanych)

20171014_160607.thumb.jpg.351cdfeb8a0e5c3a459973f74b3b4039.jpg

20171015_115829.thumb.jpg.e2960189fe06450f346417dc4f420a0a.jpg20171015_115838.thumb.jpg.a709712fa1444d001f2deaf2c47c2b0f.jpg

Film z pierwszej jazdy:

Na koniec WIELKIE podziękowania dla Szwagra.

Pozdrawiam

• Lubię to! 4

Fajna sprawa, sam zastanawiałem się nad wykonaniem takiego.

Jedną z kwestii jakiej się obawiam to opory toczenia, czy taki homemade trenażer nie kręci się zbyt łatwo lub zbyt ciężko?

Czy taki trenażer wydaje dużo dźwięków? (oglądałem filmik w pracy bez dźwięku - stad pytanie) :)

13 minut temu, Pociag napisał:

Jedną z kwestii jakiej się obawiam to opory toczenia, czy taki homemade trenażer nie kręci się zbyt łatwo lub zbyt ciężko?

Też się obawiałem tych oporów toczenia. Początkowo zakładałem, że rolki będą stalowe i bałem się, że ich inercja będzie taka, że jak się rozpędzę to będę jechał i jechał bez wysiłku. Ale tak by raczej nie było. Średnice są tak małe, że inercję można pominąć.

Ostatecznie (z rolkami z PVC) opór lekki jest. jazda nie jest jak po płaskim a raczej jakbym jechał ciągle pod lekką górkę (tak1-2% nachylenia). Dla mnie jest to jak najbardziej akceptowalne, a nawet mi się to podoba. Wziąłem łożyska 2RS, czyli obustronnie uszczelniane gumą, która daje lekki opór toczenia. gdybym chciał zmniejszyć opór, wyciągnąłbym sobie te uszczelnienia i byłoby lżej. Na razie nie chcę. Z resztą pewnie wkrótce się wytrą i będzie jeszcze lżej chodził.

13 minut temu, Pociag napisał:

Czy taki trenażer wydaje dużo dźwięków?

Tak. Nie używałbym w bloku. Jednak kolega, który ma trenażer TACXa mówi, że jego też wydaje mniej więcej podobny dźwięk o podobnym natężeniu. Na pewno byłoby ciszej na oponach do trenażerów. moje to Continental CX Speed, które mają kostkę, którą bardzo słychać na tych rolkach.

Edytowane przez Genzo

@Genzo naprawdę fajna sprawa ale parę uwag. Po pierwsze, przednia rolka jest za daleko. Koło powinno się o nią wspierać a nie jeździć po niej. Dwa, tylne rolki są trochę za daleko od siebie ale to akurat szczegół. Trzy, w trenażerach różnych firm stosuje się rolki o wklęsłej budowie (nie jest są to duże wartości) co zapobiega właśnie temu gibaniu się po rolce.

3 minuty temu, Red napisał:

Po pierwsze, przednia rolka jest za daleko. Koło powinno się o nią wspierać a nie jeździć po niej

Czym skutkuje ten błąd konstrukcyjny? nie miałem wcześniej z tym do czynienia, dlatego nie byłem pewien jak jest prawidłowo. Na kątowniku mam otwory co 40mm - przy najbliższej okazji przestawię i sprawdzę czy będzie lepiej.

5 minut temu, Red napisał:

w trenażerach różnych firm stosuje się rolki o wklęsłej budowie (nie jest są to duże wartości) co zapobiega właśnie temu gibaniu się po rolce.

Gibanie się na rolce jest raczej spowodowane amatorszczyzną trenującego (czyli mnie :)). 

I tu mogę się pochwalić, o czym wcześniej nie wspomniałem, że rolki są zrobione z niecką:

Tu widok połowy rolki. Na środku jest 150mm odcinka płaskiego, a potem jest skos do krawędzi rolki.

59e499e1eb3cd_prolki.thumb.JPG.2f23b5e3112455d571bbd05ef25e993f.JPG

2 minuty temu, Genzo napisał:

Czym skutkuje ten błąd konstrukcyjny? nie miałem wcześniej z tym do czynienia, dlatego nie byłem pewien jak jest prawidłowo. Na kątowniku mam otwory co 40mm - przy najbliższej okazji przestawię i sprawdzę czy będzie lepiej.

Tym co widać na nagraniu. Rower ustawiony jest pod górkę. Jeśli tobie to pasuje to okej ale ja bym to poprawił.

4 minuty temu, Genzo napisał:

Gibanie się na rolce jest raczej spowodowane amatorszczyzną trenującego (czyli mnie :)).

W takim razie popracuj nad techniką bo to nie powinno tak wyglądać. Ja przynajmniej się tak nie gibię.

1 minutę temu, Red napisał:

Tym co widać na nagraniu. Rower ustawiony jest pod górkę. Jeśli tobie to pasuje to okej ale ja bym to poprawił.

W takim razie się nie zgodzę. Rower jest ustawiony lekko pod górkę, dlatego, że tylne rolki są zbyt nisko. Producenci montują tylne rolki wyżej w stosunku do przedniej a koło jest dokładnie w takim miejscu jak w moim przypadku. W kolejnej odsłonie otwory na tylne rolki umieszczę wyżej i bliżej siebie (jak zasugerowałeś). To zniweluje tą różnicę poziomów.

5 minut temu, Red napisał:

W takim razie popracuj nad techniką bo to nie powinno tak wyglądać. Ja przynajmniej się tak nie gibię.

I nie gibałeś się jak zaczynałeś? trening czyni mistrzem. Pracował będę zimą. Przy aktualnej pogodzie nie patrzę w stronę trenażera :)

Teraz, Red napisał:

Jakbym się tak gibał to bym o tym nie zwrócił na to uwagi

Widać już nie pamiętasz, albo się z "tym" urodziłeś.

Wejdź sobie na YouTube i wpisz sobie "first time on rollers". Pooglądaj to uznasz, że wcale tak źle mi nie poszło jak na pierwszy raz.

Ale nie o to chodzi. Zrobienie czegoś takiego wiąże się z ogromną satysfakcją podczas użytkowania.

• 1 miesiąc temu...
  • 2 lata później...

Bardzo mi się podoba ten pomysł. Widziałem też filmik z wałkami. A co myślicie o zastosowaniu rolek od przenośników rolkowych?

https://allegro.pl/oferta/rolka-podajnika-lozyskowana-ocynk-dowolna-dlugosc-5422828315?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

• 2 miesiące temu...
11 minut temu, AdrianJuras napisał:

Właśnie myślę nad zbudowaniem sobie czegoś takiego. Czy myślicie że taka prosta konstrukcja z dwóch rolek tylko na tylnie koło by się sprawdziła ?

Widziałam już coś takiego:

Można też szukać pod nazwą ROTO mini roller.

robiąc tylko 2 rolki na tylne koło musisz zablokować przód roweru (na przykład za widelec). niektóre trenażery rolkowe mają taką opcję, ale wtedy już nie ma takiej zabawy, bo już nie trzeba utrzymywać równowagi.

tren.thumb.jpg.549891e441b1cc68ac96a9a0ce1dcaef.jpg

21 godzin temu, AdrianJuras napisał:

No okey, fajnie ale co w sytuacji jak nie mam ojca, który będzie mnie za każdym razem trzymał za kierownicę ? 🤣

Pozostaje wstawienie przodu w stojak.

6 godzin temu, Genzo napisał:

robiąc tylko 2 rolki na tylne koło musisz zablokować przód roweru (na przykład za widelec). niektóre trenażery rolkowe mają taką opcję, ale wtedy już nie ma takiej zabawy, bo już nie trzeba utrzymywać równowagi.

tren.thumb.jpg.549891e441b1cc68ac96a9a0ce1dcaef.jpg

Mam kawalerkę zależałoby mi na tym aby urządzenie zajmowało jak najmniej miejsca

17 godzin temu, AdrianJuras napisał:

Mam kawalerkę zależałoby mi na tym aby urządzenie zajmowało jak najmniej miejsca

Ale blokowania widelca nie przeskoczysz. Roweru też nie skrócisz. 

Jedyne co mi do głowy przychodzi to zaciskanie widelca na uchwycie przykręconym do ściany. widelec do ściany, mini rolki pod tylne koło, wszystko gdzieś w kącie. 

• 4 lata później...

Cześć, myślę nad budową rolki tylko na tył, i takie pytanie z jakich rur najlepiej wykonać rolkę i czy szosa utrzymała by się w takim stojaku https://allegro.pl/oferta/stojak-serwisowy-uchwyt-stopka-na-kolo-rower-rowerowy-16-29-mocny-skladany-15522136961? Pomysł jest taki że wstawiam przednie koło do stojaka a pod tylnie kładę rolkę. A może ktoś zrobił jakoś uchwyt że można zdjąć przednie koło? Myślałem też nad dorobieniem do statywu fotograficznego montażu pod widelec.

Edit: nie wiem czy statyw by takie coś wytrzymał

Edytowane przez sewka