Antyszprycha Napisano 15 Październik 2017 Udostępnij Napisano 15 Październik 2017 (edytowane) Krótko i na temat, było tak : A jest tak: Rama - Lapierre Edge 227 w rozmiarze S pomalowana metodą proszkową w kolor czarnego półmatu + naklejki w kolorze pełnego matu Koła - Obręcze Remerx 29" na szprychach od DT + piasty novatec anodowane na czerwono Opony - Continental Race King 29x2.1 (druty) + dętki Continental Amortyzator - Rock Shox Rekon Silver Solo Air 29 z blokadą skoku z kierownicy Kierownica - Ritchey WCS ALU -6% Sztyca - Ritchey WCS 400mm offset 20mm Gripy - Ritchey WCS Siodło - Fizik Arbea VS Napęd - 1x10 Przerzutka tył - Shimano RD M786 XT 10rz. Shadow Plus Manetka - Shimano SL M780 Deore XT Korba - Shimano FC M677 SLX Korba Hollowtech II z przednim blatem 36 zębowym Narrow Wide od Polskiej firmy Ekfan Hamulce - Shimano hydraulic altus BRM315 -160mm / 160mm Mostek - Accent 90mm Pedały - Spd Shimano M-520 Do zmiany na pewno zaliczają się jeszcze hamulce ale muszę się poradzić jakie wybrać, wleci też na pewno suport tokena anodowany na czerwono Całkowita waga roweru z pedałami to 12,5 kg (szczerze mówiąc liczyłem niższą wagę tym bardziej, że wyleciała przednia przerzutka, manetka oraz jeden przedni blat. Niestety koła 29 cali ważą więcej niż 27,5 Zapraszam do opiniowania, chętnie posłucham co się podoba a co nie Edytowane 15 Październik 2017 przez Antyszprycha 4 Odnośnik do komentarza
Wojtek Napisano 15 Październik 2017 Udostępnij Napisano 15 Październik 2017 Brak słów. Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 15 Październik 2017 Udostępnij Napisano 15 Październik 2017 Wyszedł super! Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Napisano 15 Październik 2017 Udostępnij Napisano 15 Październik 2017 Ja również jestem pod wrażeniem Wywalisz dętki, wlejesz mleko i będzie jakieś 100g mniej Ale czy waga w czymś przeszkadza? Moim zdaniem w niczym i śmigaj niech wiatr targa włosy twe BRAWO! Ode mnie serducho ! Jak będziesz zastanawiał się nad hamulcami to wsadzaj XT. Dla mnie to jedne najprostszych w obsłudze i najmniej awaryjnych hamulców na rynku, a jednocześnie najskuteczniejszych przy dość niskiej wadze. Wielu twierdzi, że to lepszy wyrób niż same XTR. Nawet te z wersji M785 Odnośnik do komentarza
Antyszprycha Napisano 15 Październik 2017 Autor Udostępnij Napisano 15 Październik 2017 @Franz Mauer dzięki wielkie ! Sam czekałem z niecierpliwością na efekt końcowy i fajnie bo spełnił moje oczekiwania. Z hamulcami jest taki temat, że tył mi przepuszcza (tarcze nowe klocki przejrzane i są ok) do tego muszę wkładać sporo siły w klamkę aby mocno zahamować.. @Sziva, @Wojtek dzięki za miłe słowa Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Napisano 15 Październik 2017 Udostępnij Napisano 15 Październik 2017 Co do hamulców... nie dziw się to najbardziej podstawowa wersja z oferty Shimano. One mają hamować, ale jak...to już sam czujesz. Modulacja w nich to pojęcie tabu Odnośnik do komentarza
Antyszprycha Napisano 29 Październik 2017 Autor Udostępnij Napisano 29 Październik 2017 Mały update, Lapierre zyskał komplet nowych hamulców XT M-8000 wraz z tarczami 180mm w systemie ice tech. Pogoda za oknem nie pozwala na wyjazd więc wyszedłem do garażu popatrzeć trochę na rower i cyknąłem kilka fotek nowego osprzętu. Odnośnik do komentarza
egzo23 Napisano 29 Październik 2017 Udostępnij Napisano 29 Październik 2017 Zmień kąt podejścia przewodu do tylnego zacisku, bo bardzo ostro zakręcaWysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
Antyszprycha Napisano 29 Październik 2017 Autor Udostępnij Napisano 29 Październik 2017 Ostro ? Hmm jakoś nie zwróciłem na to uwagi, może pociągnąłem go za mocno jak spinałem je pod ramą Odnośnik do komentarza
Puncu Napisano 29 Październik 2017 Udostępnij Napisano 29 Październik 2017 No i daj go po wewnętrznej stronie ramy Żeby się nie przeciął przy glebie. Odnośnik do komentarza
egzo23 Napisano 29 Październik 2017 Udostępnij Napisano 29 Październik 2017 O właśnie. Mniejszy kąt i kabelek od wewnątrz ramy Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Napisano 29 Październik 2017 Udostępnij Napisano 29 Październik 2017 (edytowane) Lepiej ze zmianą kąta przewodu nie kombinuj, bo jeśli hamulce działają prawidłowo to niczemu to nie przeszkadza. Układ jest odpowietrzony i dopóki nie będziesz serwisował to tak bym zostawił. Ze zmianą sposobu prowadzenia przewodu to dobry pomysł tym, bardziej że dodatkowo możesz niechcący zahaczyć o jakieś krzaki lub inne wystające elementy np. rękę policjanta, jak będziesz go mijał pędząc jak wiatr Edytowane 29 Październik 2017 przez Franz Mauer Odnośnik do komentarza
egzo23 Napisano 29 Październik 2017 Udostępnij Napisano 29 Październik 2017 Zamienić kąt bez rozszczelnienia układu, to nie problem. A gdyby nawet, to przelać też problem żaden. Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
Antyszprycha Napisano 29 Październik 2017 Autor Udostępnij Napisano 29 Październik 2017 Generalnie chodzi Wam o to, że linka z pancerzem powinna iść większym łukiem tak ? Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Napisano 29 Październik 2017 Udostępnij Napisano 29 Październik 2017 1 godzinę temu, egzo23 napisał: Zamienić kąt bez rozszczelnienia układu, to nie problem. A gdyby nawet, to przelać też problem żaden. Tylko nie do końca rozumiem po co to robić? Jeśli chodzą mu jak żylety to po co kombinować? Poza tym zapewne hamulce zostały zamontowane bez skracania przewodu. Jeśli pociągnięty zostanie przewód z tyłu to może okazać się,że na kierownicy będzie plątanina. Ja w swoich GT miałem jeszcze więcej przewodu z tyłu i kompletnie w niczym to nie przeszkadzało. Bardziej bałbym się, aby nie był zbyt mocno naciągnięty,bo w razie kraksy może wyrwać przewód z klamki lub zacisku. Odnośnik do komentarza
egzo23 Napisano 29 Październik 2017 Udostępnij Napisano 29 Październik 2017 Ja bym nawet ze względów estetycznych to przedstawił. Zbyt duży kąt może łamać przewód. Ale to już skrajności musi być Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
Antyszprycha Napisano 29 Październik 2017 Autor Udostępnij Napisano 29 Październik 2017 (edytowane) Właśnie, że został skrócony i jeden i drugi ale delikatny zapas jest. W zasadzie też nie wiem czemu miałoby to służyć, nawet nie wpadłbym na to, że jest za ostry skręt do zacisku @egzo23pokaż jak wygląda to u Ciebie jeśli możesz Edytowane 29 Październik 2017 przez Antyszprycha Odnośnik do komentarza
egzo23 Napisano 29 Październik 2017 Udostępnij Napisano 29 Październik 2017 Przepraszam za jakość. Problemy z ostrością. Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
Antyszprycha Napisano 29 Październik 2017 Autor Udostępnij Napisano 29 Październik 2017 Ale widzę, że masz całkowicie inaczej poprowadzoną linkę więc u Ciebie nie ma prawie w ogóle "zakrętu" Odnośnik do komentarza
egzo23 Napisano 29 Październik 2017 Udostępnij Napisano 29 Październik 2017 Prawda. Przewód leci górąWysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Napisano 29 Październik 2017 Udostępnij Napisano 29 Październik 2017 (edytowane) Jeszcze inaczej poprowadzony jest przewód do zacisku umieszczonego miedzy rurkami tylnego trójkąta. Moim zdaniem nie ma to żadnego negatywnego wpływu na pracę hamulca. Edytowane 29 Październik 2017 przez Franz Mauer Odnośnik do komentarza
Antyszprycha Napisano 29 Październik 2017 Autor Udostępnij Napisano 29 Październik 2017 (edytowane) Póki nic się nie dzieję zostawie, ew. wyciągną troszkę pancerz @egzo23zwróc uwagę na zdjęcia roweru jak wygladał fabrycznie (początkowe zdjęcia tematu), powiększ sobie i zobacz, że wtedy pancerz do zacisku szedł w taki sam sposób Edytowane 29 Październik 2017 przez Antyszprycha 1 Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Napisano 29 Październik 2017 Udostępnij Napisano 29 Październik 2017 2 minuty temu, Antyszprycha napisał: Póki nic się nie dzieję zostawie, ew. wyciągną troszkę pancerz Słusznie Odnośnik do komentarza
Puncu Napisano 29 Październik 2017 Udostępnij Napisano 29 Październik 2017 Ale daj go wewnętrzną stroną ramy Wysłane z mojej Nokii 3310 Odnośnik do komentarza
egzo23 Napisano 29 Październik 2017 Udostępnij Napisano 29 Październik 2017 Fabrycznie nie dało się tego zmienić. Teraz się da. Ale jak nie, to nie. Ale kabel od wewnętrznej strony daj. Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi