Skocz do zawartości

Parowanie okularow?

SI2WY

Rekomendowane odpowiedzi

Testowałem m.in.:

• szkła z wbudowaną powłoką antifog --> FAIL,
  • psikany płyn antifog --> FAIL,
  • nałożenie pianki do golenia, a następnie jej usunięcie i wypłukanie szkieł w wodzie --> FAIL,
  • nałożenia pasty do zębów, a dalej to samo co powyżej - FAIL.

Powyższe sposoby pomogły jedynie na postojach w ciepłą pogodę o niskiej wilgotności. W pozostałych przypadkach niestety nie. Słyszałem że jest jeszcze jakiś gęsty krem, ale szczerze mówiąc poddałem się :D

Myślę, że:

1. Otwory wentylacyjne w okularach

2. Odpowiednia konstrukcja kominiarki, komina. która nie pozwala na zbyt mocne wypuszczanie wydychanego powietrza górą, po policzkach.

20 godzin temu, GrochowaMTB napisał:

Odpowiednia konstrukcja kominiarki, komina. która nie pozwala na zbyt mocne wypuszczanie wydychanego powietrza górą, po policzkach.

Ja zawsze kominiarkę mam założoną tak żeby nosa nie zakrywała i nie mam większego problemu z parowaniem szyb podczas jazdy. Gdy się zatrzymuję to w 20 sekund okulary za mgłą ale po ruszeniu i przejechaniu ok 100metrów już wszystko widać a na ten czas troszkę osuwał okulary na czubek nosa...

Ja z praktyki w asg mogę polecić pastę do mebli Cyprys. Nie było najmniejszej szansy, by coś  zaparowało. A w asg okulary były dużo bardziej narażone na parowanie, gdyż ze względu na specyfikę tej zabawy stosuje się ochronę oczu mocno przylegającą do twarzy, np. gogle, co znakomicie utrudnia bądź wręcz uniemożliwia cyrkulację powietrza.