Administrator SzajBajk Napisano 14 Październik 2017 Administrator Udostępnij Napisano 14 Październik 2017 Podzielcie się Waszymi doświadczeniami dotyczącymi rowerów typu XC. Czy pokrywają się z moimi wrażeniami, czy też nie? 1 Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Napisano 14 Październik 2017 Udostępnij Napisano 14 Październik 2017 (edytowane) Dobrze powiedziane Dodałbym jeszcze, że rower do XC powinien być sztywny i zwrotny, ponieważ wyścigi XC to w przeważającej części interwały (szczególnie te odbywające się na sztucznie przygotowanej trasie). Zwrotność zapewnia krótki tylny trójkąt tzn. nie większy niż 435mm, chodź teraz z uwagi na zastosowanie offsetowej rury podsiodłowej standardem robi się 425mm. Z kolei w maratonach MTB zwykle nie rezygnuje się z dwublatu na korbie, ponieważ trasy pod typowe maratony nie jest zbyt urozmaicona i duże znaczenie ma możliwość osiągania zdecydowanie większych niż przy XC prędkości. Co prawda ostatnio dla wzbogacenia widowiskowości maratonów MTB (np. kultowego Cape Epic w RPA) coraz częściej organizatorzy raczą zawodników i publiczność specjalnymi odcinkami technicznymi, które charakterystyczne są dla XC Czy dwublat się obroni...?Zobaczymy. Edytowane 14 Październik 2017 przez Franz Mauer 1 Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 15 Październik 2017 Udostępnij Napisano 15 Październik 2017 Dużo pozwolił mi zrozumieć ten film. To że ktoś nie kupuje super sportowej maszyny na "start" nie jest błędem. Dla mnie: faceta z brzuszkiem i po kontuzji kręgosłupa geometria XC jest nie do przyjęcia. Miałem okazję parę km zrobić Accenta Peak 29 i pomimo że to świetna maszyna, po przesiadce z mojego roweru za 1300zł czuł bym dyskomfort. Dla mnie kierownica jest za nisko. Może za jakiś czas przyzwyczaję się do innej pozycji. Ale.jest to kwestia raczej lat niż miesięcy. Jeśli mój rower jest wygodny to po co zmieniać? Ulepszę go Odnośnik do komentarza
Accent_Szaj Napisano 22 Lipiec 2019 Udostępnij Napisano 22 Lipiec 2019 Miałem przyjemność obejrzeć filmik. Troszkę zaskoczyło mnie podejście " nie dla.... " Poskładałem sobie mojego bajka .Typowego XC i jest to idealny rower dla mnie. Nie ścigam się. Rower świetnie sprawuje się w każdych warunkach. Miejskich ,górskich, w trasach. Pozycja jest niższa i bardzo statyczna,ale ja ją uwielbiam.Mimo 2 blatów 26 /38 jest też dość szybki. Rewelacyjny kanał. Dzięki niemu mogłem poskładać od podstaw swój własny idealnie dopasowany rower. Wielkie dzięki 😉 Odnośnik do komentarza
Accent_Szaj Napisano 16 Wrzesień 2020 Udostępnij Napisano 16 Wrzesień 2020 Powyżej jeden z moich pierwszych wpisów. Po roku jazdy na rowerach XC uważam,że to strzał w dziesiątkę. Są to jedne z najbardziej uniwersalnych maszyn. Przy użyciu dwublatu wjedziesz pod każdą górę,na 28T. Natomiast 38T pozwala rozpędzić się nawet do 60Kmh. Jednym słowem rower na wypady po mieście z rodziną i do leśnego świrowania z kolegami z forum Oczywiście nie można zapomnieć, że rower świetnie służy mi również do dalekich 70Km+ wypadów po okolicznych wsiach 1 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi