Seth Napisano 14 Październik 2017 Udostępnij Napisano 14 Październik 2017 (edytowane) Witam wszystkich forumowiczów Jak w tytule,szukam roweru o specyficznej konstrukcji ramy bo mam od kiedy mamy koła 29 cali spory z tym problem. Szukam roweru na dużym kole i tylko na dużym mam ok 177 cm 81 dł nogi i w wielu przypadkach jestem między rozmiarami 17 a 19 a zdarza się nawet że 17 czy 17,5 jest właściwie na styk tolerancji.Zacząłem więc szukać 18" ale to nie takie proste bo niewielu producentów robi takie rozmiary ale coś tak całkiem fajnego udało mi się od wczoraj znależć. https://www.rowerzysta.pl/rower-gorski-focus-whistler-pro-29-2016-s-szaro-czarny-23654.html? FOCUS WHISTLER PRO http://allegro.pl/10-rower-ghost-kato-4-29-nightblue-2017-m-i6919658687.html GHOST KATO 4 Ten drugi link tylko poglądowy mogę go kupić w cenie Focusa lub taniej chodzi bardziej o ciekawą konstrukcję ramy niski przekrok i wyrażnie wysoki "komin".Celuję w rozmiar tym razem 18" i Ghost jest dostępny i powinien pasować nie mam gdzie przymierzyć ale wiem ze to nie jest super sportowy rower co nie jest problemem nie ścigam się na zawodach,umiarkowana jazda w każdym terenie nawet asfalt.Focus jest większą zagadką ale od razu spodobała mi się jego rama też zakup tylko w ciemno stąd nie celuję w wysokie modele tylko takie ze średniej niższej półki.Rozważałem swego czasu Treka ale za drogi i kiepsko wyposażony. Co sądzicie o tych dwóch rowerkach który lepszy ? i czy coś jeszcze ciekawego znajdę najlepiej w 18 calach z podobnym przekrokiem.Ghosta prawię dogadałem na poniedziałek ale strasznie zaciekawił mnie ten Focus stąd pytanie a mój budżet? max do 3500-3800 Edytowane 14 Październik 2017 przez Seth Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Napisano 14 Październik 2017 Udostępnij Napisano 14 Październik 2017 Rzuć okiem na GT ZASKAR lub inne tej marki,one również mają stosunkowo niski przekrok przy 29er ? Odnośnik do komentarza
Seth Napisano 26 Październik 2017 Autor Udostępnij Napisano 26 Październik 2017 GT drogie i w mojej okolicy niedostępne,ale pomierzyłem ostatnio z ciekawości Specialized Rockhopper Comp M czyli 17,5 i Treka X-Caliber 9 17,5(używane) i X-Caliber 8 18,5 nowy 2017 obydwa. Co ciekawe większy luz w przekroku Treka 18,5 niż speca 17,5 a że fanem speca raczej nie jestem kupiłem nowego Treka za 3 koła bo jeżdziło się dużo lepiej niż na spceu i jeszcze kilku innych rowerach,no i ten napęd full Sram moim zdaniem chodzi płynniej niż pełne XT które miałem okazję ganiać ostatnie pół roku i tylko manetka shimano ciut ciekawsza od sramowskiej. Odnośnik do komentarza
Mori4 Napisano 26 Październik 2017 Udostępnij Napisano 26 Październik 2017 Mógłbyś zmierzyć fizycznie na jakiej wysokości jest górna rura w tym treku gdzieś tak mniej więcej w połowie długości? Odnośnik do komentarza
Seth Napisano 26 Październik 2017 Autor Udostępnij Napisano 26 Październik 2017 Na stronie Treka jest 77.7 przy 18,5 zmierzone na poczatku korby a na srodku to juz dobrze ponad 80 bedzie ja mam 81-82 dl.nogi i jest ok.Co ciekawe 17,5 ma 76.5 i tam mialem gigantyczny luz,dzis mialem isc pojezdzic ale niestety przeiebienie... Odnośnik do komentarza
Mori4 Napisano 26 Październik 2017 Udostępnij Napisano 26 Październik 2017 Ja widzę na stronie treka 74,3 dla 17,5 i się zastanawiam czy ten wymiar jest podany w najniższym miejscu czy w miejscu przekroku. Odnośnik do komentarza
Seth Napisano 26 Październik 2017 Autor Udostępnij Napisano 26 Październik 2017 Patrzysz na model 2018 i jest grafika pokazujaca jak ten przekrok Trek mierzy,tak jak wczesniej opisalem.Mierzylem Treka 2018 Procaliber 18,5 i tam jest jeszcze lepiej rozwiazane z przekrokiem. Odnośnik do komentarza
jaro0011 Napisano 27 Październik 2017 Udostępnij Napisano 27 Październik 2017 Jak chcesz używkę to mam do sprzedania Radon Zr Race 6.0 29er, rama 18 cali, wg producenta na wzrost 170-180. Myślę że spokojnie się wpasujesz i z przekrokiem nie będzie problemu... Wiecej szczegółów tutaj: https://www.olx.pl/oferta/rower-mtb-radon-zr-race-29-29er-doinwestowany-reba-2x10-dt-swiss-CID767-IDpGhEl.html Odnośnik do komentarza
Seth Napisano 28 Październik 2017 Autor Udostępnij Napisano 28 Październik 2017 Dnia 26.10.2017 o 11:20, Mori4 napisał: Mógłbyś zmierzyć fizycznie na jakiej wysokości jest górna rura w tym treku gdzieś tak mniej więcej w połowie długości? Wyszło ok 83 cm tylko kto siada na srodku ramy?😀 Odnośnik do komentarza
Mori4 Napisano 29 Październik 2017 Udostępnij Napisano 29 Październik 2017 Dzięki. Ja jak zejdę z siodełka i stane okrakiem nad rama to krocze mam mniej więcej na środku ramy dlatego ta wysokosc jest dla mnie istotna. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi