Skocz do zawartości

Łączność ze Zwiftem, problem

tri_kajtek

Rekomendowane odpowiedzi

Hej!

Zakupiłem wczoraj trenażer z decathlonu https://www.decathlon.pl/trenaer-flow-smart-t2240-id_8345488.html . Byłem święcie przekonany, że mój tablet ogarnie zwifta, a tu okazuje się że iPad 4 nie jest zgodny z tym softem... Rozpocząłem więc poszukiwania anteny Ant+, żeby korzystać ze zwifta na kompie. Niestety wszystkie anteny jakie udało mi się znaleźć są dedykowane do trenażerów  i-Genius, Bushido oraz i-Vortex. https://www.centrumrowerowe.pl/trenazery-rowerowe/akcesoria-i-czesci/p,antena-ant-tacx,398968.html?skad=googlepla&gclid=CjwKCAjwyIHPBRAIEiwAHPS-GDQK_0uqnGeat2kD1Fte8qKICgWU6cGo4ma7CLcUnTz9kaez1wX5eBoCxOsQAvD_BwE

Stąd moje pytanie, czy ta antena będzie współpracować również z moim kompem? Próbowałem się za pomocą bluetooth połączyć, ale nie ma rady. Na tą chwilę jedynym urządzeniem, które działa mi ze Zwiftem jest iPhone, jednak nie chcę jeździć całej zimy na 4,7" ekranie :D

Macie jakieś pomysły?

Zastanawiam się jeszcze nad drugim trenażerem z deca (swój mogę zwrócić bo nawet nie pokręciłem jeszcze nic) https://www.decathlon.pl/trenaer-intera-smart-id_8398220.html przy tym modelu nie ma informacji o tym, że jest potrzebna antena, jednak nie wiem jak jest faktycznie przy komunikacji ze zwiftem.

czesc

Też trochę spędziłem czasu na połączeniu trenażera ze Zwiftem. Udało mi się połączyć przez smart Bluetooth. Jeżeli Twój telefon ma bluetooth to ściągnij sobie appkę Zwift moblie link, następnie musisz być podłączony w jednej sieci wifi z komputerem (laptop, ipad, tablet). Odpalasz Zwifta na kompie i na smartfonie tą appkę (ważne, że muszą być w jeden sieci wifi) potem wskakujesz na rower i pedałujesz. Telefon odbiera sygnał z trenażera i za pomocą appki przkazuje dane do Zwifta, pojawi się aktywna ikona z telefonem na oknie Zwifta. Reszta powinna wyszukać się automatycznie jak miernik mocy i kadencji. Dodam, że zewnętrzny czujnik Bluetooth 4.0 podłączony do kompa nie mógł się połączyć z trenażerem. Daj znac zy pomogło, pozdrawiam.

Dnia 14.10.2017 o 10:24, tri_kajtek napisał:

Hej!

Zakupiłem wczoraj trenażer z decathlonu https://www.decathlon.pl/trenaer-flow-smart-t2240-id_8345488.html . Byłem święcie przekonany, że mój tablet ogarnie zwifta, a tu okazuje się że iPad 4 nie jest zgodny z tym softem... Rozpocząłem więc poszukiwania anteny Ant+, żeby korzystać ze zwifta na kompie. Niestety wszystkie anteny jakie udało mi się znaleźć są dedykowane do trenażerów  i-Genius, Bushido oraz i-Vortex. https://www.centrumrowerowe.pl/trenazery-rowerowe/akcesoria-i-czesci/p,antena-ant-tacx,398968.html?skad=googlepla&gclid=CjwKCAjwyIHPBRAIEiwAHPS-GDQK_0uqnGeat2kD1Fte8qKICgWU6cGo4ma7CLcUnTz9kaez1wX5eBoCxOsQAvD_BwE

Stąd moje pytanie, czy ta antena będzie współpracować również z moim kompem? Próbowałem się za pomocą bluetooth połączyć, ale nie ma rady. Na tą chwilę jedynym urządzeniem, które działa mi ze Zwiftem jest iPhone, jednak nie chcę jeździć całej zimy na 4,7" ekranie :D

Macie jakieś pomysły?

Zastanawiam się jeszcze nad drugim trenażerem z deca (swój mogę zwrócić bo nawet nie pokręciłem jeszcze nic) https://www.decathlon.pl/trenaer-intera-smart-id_8398220.html przy tym modelu nie ma informacji o tym, że jest potrzebna antena, jednak nie wiem jak jest faktycznie przy komunikacji ze zwiftem.

Hej witam! I jak udało Ci się rozwiązać problem z połączeniem co dokupiłeś antenę ant+ jaką?

Dnia 29.10.2017 o 11:37, andersik napisał:

Hej,

Zbigniew, a jak połączyłeś trenażer z Zwift Mobile Link?? Ja tam nie widzę takiej opcji.Dodam, że telefon w innej aplikacji widzi trenażer.

Trenażer dodajesz z pozycji komputera, odpalasz apkę i program na komputerze. Zaczniesz kręcić to Twój trenażer powinien zostać odnaleziony przez PC.

A więc pomału wszystko jasne, mój trenażer to Elite Intera (Digital Smart B+), to trenażer z Decathlonu, funkcyjnie zbliżony do Elite Qubo Digital Smart B+. Różnica po między nimi to rama. 

Moje początkowe problemy i nie umiejętność połączenia ze Zwiftem polegała na ty, że wywalało aplikacje bo miałem za stary laptop :( (a więc nowy)

Teraz brak możliwości połączenia przy pomocy telefonu bo jak to napisano na supporcie zwifta, mają jakieś problemy z tym typem i czasami nie widzi "power source"  :(

Jedynym rozwiązaniem jest zakup Ant+ USB, ale jak to bywa, to nie bułka żeby wyjść do sklepu i po prostu kupić, a i ceny jak za takie małe coś są chore !!!

Efekt tak, że zamiast biegać i jeździć na rowerze 3 dzień walczę z cudownym wynalazkiem jakby producenci nie mogli dorzucić do zestawu Ant+ i po krzyku.

Może ktoś ma jakieś pomysły??

Edytowane przez andersik
Dnia 29.10.2017 o 11:37, andersik napisał:

Hej,

Zbigniew, a jak połączyłeś trenażer z Zwift Mobile Link?? Ja tam nie widzę takiej opcji.Dodam, że telefon w innej aplikacji widzi trenażer.

Samo się wszystko połączy, musisz mieć włączonego Zwifta na kompie, Bluetooth na tel., i jedna sieć wifi, spróbuj i daj znać.

2 godziny temu, Zbigniew napisał:

Samo się wszystko połączy, musisz mieć włączonego Zwifta na kompie, Bluetooth na tel., i jedna sieć wifi, spróbuj i daj znać.

Tak jak pisałem post wyżej, nie wykrywa mi "power source" 

30 minut temu, andersik napisał:

Tak jak pisałem post wyżej, nie wykrywa mi "power source" 

Na Zwifcie w lewym górym rogu są ikonki: ant + i Bt, powinna uaktywnić się ikona Bt. Oczywiście trzeba jechać na rowerze, żeby trenażer sygnały wysyłał.

1 godzinę temu, Zbigniew napisał:

Na Zwifcie w lewym górym rogu są ikonki: ant + i Bt, powinna uaktywnić się ikona Bt. Oczywiście trzeba jechać na rowerze, żeby trenażer sygnały wysyłał.

Tak, mam aktywną ikone BT, ale dalej nie wykrywa mi Power Source. Czujnik kadencji i controlable trainer wykrywa jako QD 78. 

I tu mam problem :(

4 godziny temu, MadOnion napisał:

Zakręciłeś solidnie ?

Ja tez kręciłem, kręciłem i nic nie wykrywał do czasu aż zakręciłem solidniej. Czekamy na inf.czy Ci sie udało.

Powiem tak, wydaje mi się że solidnie :) ale sprwdzę dziś jeszcze raz i napiszę jak poszło 

edit:16:40

Niestety, nie dało efektu :(

Edytowane przez andersik

Witam! Ja też podłączyłem się poprzez BT ale po iluś kilometrach zrywało i nie chcąc się ciągle denerwować zakupiłem dedykowaną antenę tacxa na ant+ i wszystko śmiga bez problemów z trenażerem tacx flow smart pod windows 10 64 bity, także polecam takie rozwiązanie może nie najtańsze ale działające dobrze.

Ze sklepu centrum rowerowe ant+ firmowy tacxa ten co ma Szajbajk 189 złotych bodajże z kablem 1.5 metrowym w zestawie i jeszcze miałem przedłużacz w domu 3 metrowy usb i wszystko razem połączyłem i póki co dwie jazdy 60 km dwie godzinki na ZWIFTcie i wszystko dobrze działa od razu łączy bez czekania. Wcześniej po Bluetootch to zrwyało jak przestawałem pedałować na chwilkę to aplikacja w telefonie zrywała połączenie i musiałem od nowa się logować i sparować co bywało frustrujące. Mogę dać linka bo nie wiem czy można na forum podlinkować jak coś?

1 minutę temu, MadOnion napisał:

Nie spoko poradzę sobie : )

Miewam podobnie przez BT lubi raz na jazdę stracić łączność z rolką.

Mi notorycznie się wysypywał ale może to wina też telefonu ma prawie 3 lata w lutym będzie a jest to LG G2 mini staruszek z 1 giga pamięci ale ma ok kamerę i robi dobre foty, dlatego jeszcze go nie wymieniam , ale zwolnił totalnie ostatnio i może dlatego  przerywał łączenie z trenażerem bo mało pamięci ma i non stop komunikat że zasoby systemowe trzeba zwolnić itd, chyba pora zmienić fona ale zamiast tego wolałbym nawigację kupić rowerową mio np. na nowy sezon na poznawanie nowych rejonów.

Polecam!!! Mi uratowało to nerwy he he:) zamiast podłączać  z 15 minut po bluetootch tacxa i nie zawsze go wykrywało to klikam i działa po ant+ i nic więcej można cieszyć się jazdą bez problemów.

Odnośnie podłączenia to jedynie podłączyłem kabel z donglem ant+ do kompa windows 10 i natychmiastowo zadziałał po podpięciu i został rozpoznany.

50 minut temu, kris1978 napisał:

Polecam!!! Mi uratowało to nerwy he he:) zamiast podłączać  z 15 minut po bluetootch tacxa i nie zawsze go wykrywało to klikam i działa po ant+ i nic więcej można cieszyć się jazdą bez problemów.

Odnośnie podłączenia to jedynie podłączyłem kabel z donglem ant+ do kompa windows 10 i natychmiastowo zadziałał po podpięciu i został rozpoznany.

Ja już też tracę cierpliwość i zamówiłem ANT+, dziś wieczorem odbieram to zrobie test :)

Jakie macie trenażery? Ta antena z Taxa jest tylko do Taxa czy pasuje też do innych?

Edytowane przez andersik

Ja posiadam tacx i flow smart obecnie jest za 999 zł w decathlonie w promocji dobry do ZWIFT-a bo w pełni obsługiwany przez niego.

Wydaje mi się iż antena współpracuje z każdym trenażerem i jest uniwesalna.

Dla pewności można się zapytać przed zamówieniem w centrum rowerowym odpisują szybko.

Ja też w Decathlonie ale zdecydowałem się na Elite Intera Smart. Wykonanie świetne, głośność też na przyzwoitym poziomie.

Mam nadzieje, że Ant+ rozwiąże resztę problemów. Bo w opisie oferty i z maila od Elite wynika, że ten model jest wspierany przez Zwift.

Elit potwierdził mi w mailu, że moduł w tym trenażerze jest ten sam co w Elite Qubo Digital Smart B+ i różni się jedynie ramą.