Skocz do zawartości

X Fusion O2 RL - serwis i praca amortyzatora.

jedras

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zaryzykowałem po wcześniejszym telefonie do sprzedającego który pomierzył mi damper mniej więcej za całe 99 pln zakup X-Fusion O2 RL.

Posiadam starą wersję Jekylla z Fox Float w podstawowej wersji, zrobiłem mu mały serwis i trzyma ciśnienie, fajnie pracuje, ale brakuje trochę rebounda i jakiejś blokady. Ciężko znaleźć odpowiedniego foxa, miałem na oku wersję RLC z uszkodzoną komora i standardowym mocowaniem, ale jakoś nie dosłał mi wymiarów sprzedający, bo jeżeli komora odpowiadała by rozmiarowi tej ze starej wersji Float to zaryzykował bym przekładkę mojej, gdzies tam miałem też na oku jakies inne Jekylle z Fox-em, ale nic z tego nie wszło, finalnie zaryzykowałem tego X-fusion, jako że mocowanie miał podobne, odległość początku i końca gwintu jak w Fox, długość podobna, wyglądało na to że to nakręcane coś na komorę powietrzną które mocuje się w ramie jest nieco innej szerokości, ale liczyłem że może chociaż gwint będzie podobny, bo średnica ta sama. Okazało się że niestety nie, ale za to nakręcana obejma jest idealnie takiej samej szerokości co ta w Fox i do tego pasują śruby od Fox, więc bosko :)

Niestety nie pasują aluminiowe tuleje z 2 strony ;(

I teraz widzę 4 opcje, mogą okazać się strasznie głupie, jako że nie miałem jeszcze z tym tematem doczynienia.

- zeszlifować wystające z X-fusiona tuleje do grubości takiej jak w Fox, niestety to nie wszystko, bo w Jekyllu damper trzyma przez tuleje zwykła śruba, potrzebował bym jeszcze jakiejś tulejki redukującej średnicę wewnętrzną tej do wewnętrznej foxa (śruby mocującej). Rozwiercanie ramy nie wchodzi w grę.

- dopasować tuleję redukcyjną, to znaczy wcisnę ją w X-fusiona, a do jej wnętrza wstawię te z Fox-a.

- kupić nowe tuleje, niestety pojęcia nie mam gdzie... o odpowiedniej średnicy zewnętrznej, wewnętrznej + ten wystający kołnierz.

- poszukać kogoś kto mi odpowiednie dotoczy

Opublikowano

Można jakieś zdjęcia?

Firmą zajmującą się dorabianiem tulejek zajmuje się np. Proshox. Ale czytając Twój opis pogubiłem się.

Opublikowano

W proshox dostaniesz tuleje na wymiar za 60 zł z wysyłką. Damper musi siedzieć sztywno więc nie warto kombinować, chyba że masz tokarkę.

Opublikowano

Żeby to jakoś dobrze przedstawić na foto musiał bym wrzucić zdjęcie z obu damperów, fox siedzi po przymiarkach X-fusiona w rowerze, nie pali mi się z tym jakoś szybko.

Tokarkę mam, została się jedna, najmniejsza z warsztatu dziadka, pytanie tylko czy noże znajdę i czy uda mi sie w niej zamontować tak mały element. Planowałem raczej dremla, ewentualni umieszczenie tych tulei w uchwycie wiertarki stołowej + na dorobionym do niej przez dziadka stoliku noża tokarskiego, w sumie coś w stylu tokarki pionowej z tego wynalazku wyszło.

Z zewnątrz zeszlifuje, problem w tym że te z Xfusiona mają większy otwór wewnątrz niż śruba z Jekylla, a te z Jekylla są w miejscu w chodzącym w damper o kilka milimetrów cieńsze.

Hmmmm tą wewnętrzną tuleję ślizgową z dampera też się wymienia, one już powinny być tej samej średnicy, ale o różnych grubościach ścianek, może udało by się ją jakoś wycisnąć i przełożyć.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Upnę, coś poza proshox polecicie ?

Niestety nie mają tam tulejek aktualnie na 14 mm, tylko 12 lub 12,7 (zamawialem przez allegro i mieli tez 14 w opisie)

X-fusion 02RL z corrateca z mocnowaniem jak w jekyllu ma niestety 14.

Co ciekawsze stary Fox ma 15, a puka juz nieco na tulei i tutaj obawiam się że będzie większy kłopot...