Skocz do zawartości

Szukam: komputer z GPS, który nie zedrze kieszeni (Mio, IGPSport, Garmin?)

Chris40

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,🙂

komputerów rowerowych jest tyle, że ciężko wybrać właściwy. Im dłużej się szuka tym ciężej wybrać. Tym bardziej kiedy nie ciśnie się na wynik, kadencję, waty, a po prostu lubi jeździć i szwędać po kraju na rowerze.

Korzystam aktualnie z nawigacji GPS offline - MIO Cyclo 210. Ma swoje plusy - echa tych funkcjonalności szukam w komputerach rowerowych. MIO jest o tyle fajne, że korzysta z map Open Street Maps, można wytyczyć trasę offline, wybrać typ roweru, parametry jak unikanie dróg głównych, modyfikacja trasy w locie etc. Niemniej ma także swoje wady, każące mi poszukać lepszych rozwiązań (np. waga).

• nie zależy na drogich sprzętach, kilka stówek to maksimum. Nie jeżdżę dla wyników, a dla samej radości z trasy
  • możliwość prowadzenia po śladzie GPS (konieczność; trasa wyznaczana gdzieś na telefonie, komputerze lub wgranie gpx, dowolnie, ale z poszanowaniem przepisów drogowych - nie wszystkie drogi krajowe umożliwiają jazdę rowerem, więc chcę też kontrolować ślad, który mi wytycza)
  • jeśli uda się to spiąć, współpraca z czujnikami ruchu ulicznego jak Garmin Varia (wiem, że komputery Wahoo są kompatybilne, a bezpieczeństwo jest ważne)
  • wodoszczelność i dłuższa praca na baterii

Przez chwilę rozważałem coś od IGPSport, przykładowo BSC200, ale ma podobno błędy w nawigowaniu (np. coś, co realnie jest tylko łukiem, tutaj jest całym zakrętem w danym kierunku). Nawigacje Bryton też gdzieś kuszą. Z drugiej strony jest też Garmin, ale one są już droższe i też mają swoje problemy.

Krótko mówiąc fajnie byłoby znaleźć komputer, który pozwoli wytyczyć sensownie trasę (choćby na podstawie wgranego pliku), może ją zmodyfikować w locie jeśli trzeba (np. remont drogi i objazd) i nie kosztuje kroci. Nie zależy mi na obsłudze czujników lub innych bajerach. Ma być prosto, lecz funkcjonalnie. MIO Cyclo 210 spełnia moje kryteria, ale ma swoje lata i można to odczuć, czas na zmianę. Niemniej rynek akcesoriów rowerowych jest niestety tak szeroki, że ciężko wybrać coś konkretnego.

EDIT: możliwe, że komputery rowerowe nie spełnią tych kryteriów, bo są od nieco innych rzeczy. Dlatego być może pytanie jest inne: jaka byłaby inna, fajna alternatywa dla nawigacji MIO Cyclo?

Dobrego dnia!

Edytowane przez Chris40
Opublikowano (edytowane)

Poczutaj o Xoss nav plus, czytałem gdzieś pochlebne opinie, na Ali chodzą po około 250 zł. Może ona spełni Twoje oczekiwania 

Edytowane przez Greg29
  • Lubię to! 1