Impress Opublikowano 20 Września Udostępnij Opublikowano 20 Września Witam. Zabrałem się za budowanie swojego pierwszego kola i sprawa ma się tak, że... Po wielu godzinach udało mi się osiągnąć niemal idealną centryczność kola i centrowanie boczne. Pozostała kwestia centrowania radialnego. Uzyskałem taki efekt I jest to absolutne maksimum. Występuje delikatne bicie radialne w jednym miejscu na poziomie 2-3mm. Czy mogę z tym jeździć? Tak jak wspomniałem dishing jest idealny, lateral tez. Wiem że norma to ok 1mm ale nic więcej nie uzyskam. Pracowałem z tensometrem. Jakby jakiś doświadczony wheelbuilder się wypowiedział będę wdzięczny. Odnośnik do komentarza
vdcmike Opublikowano 26 Września Udostępnij Opublikowano 26 Września Zapewne od samego początku miałeś znacznie przemieszczoną piastę względem środka obręczy i później jest to ciężko wyprowadzić. W każdym razie w kole szosowym 3mm bicie już będzie odczuwalne. Odnośnie tensometru - nie staraj się za wszelką cenę uzyskać najniższy rozrzut naprężeń szprych bo to jest nierealne w rzeczywistym świecie (niedoskonałość obręczy, szprych itd.). +/-10% to już świetne koło, +/-15% jak najbardziej akceptowalne. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi