Skocz do zawartości

Kierownica typu baranek do Crossa - Cube Nature EXC

aksimoN
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Greg29,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam takiego Cube Nature EXC 

https://windsport.pl/sklep-rowerowy/rowery-2019/rowery-miejskie-turystyczne/cube-nature/cube-nature-exc-greennblack/

Zastanawiam się nad wymianą kierownicy na baranka i w ogóle nie wiem jak się do tego zabrać. Szukałem klamkomanetek ale z tego co się zorientowałem to mało jest 3x10 więc myślę że może mógłbym odpuścić najmniejszą z przodu i mieć 2x10. Później się okazało że to nie jest tak hop i klamkomanetki do kierownicy baranek niekoniecznie zadziałają z moimi przerzutkami

Tył: Shimano SLX RD-M670SGS, 10-Speed

Przód: Shimano Deore FD-T6000, Top-Swing, 31.8mm

Czy ktoś ma jakieś rozwiązanie na to? Może jakieś AliExpress produkty tam nawet widziałem klamkomanetki 3x10.

Dodatkowo zauważyłem że często klamkomanetki sprzedawane są w zestawie z hamulcami, czy to oznacza że do takich klamkomanetek hamulce które mam nie będą kompatybilne? 

No i ostatnia rzecz to widły. Amortyzator który mam (Suntour NEX HLO, 63mm) jest moja zmorą od samego początku. Denerwuje mnie on strasznie, nie chce mi się go już nawet serwisować i myślę o wymianie na inny lub na widły carbonowe. Czy to będzie duża odczuwalna różnica pomiędzy amortyzatorem (63mm) a sztywnymi widłami carbon z carbonowym barankiem. 

Rower używany jest głównie rekreacyjnie plus dojazdy do pracy. Trasy szutrer, miasto, czasem las i jakiś teren i kilka razy w roku bikepaking. 

• Rozwiązanie
Opublikowano

Średni pomysł. Nawet kiepski. Lepiej sprzedać crossa i kupić coś z barankiem bo przeróbka będzie kosztowała ze 2 tysiące lub więcej a efekt końcowy może być kiepski bo zmieni się geometria bo rower będzie dłuższy bo będzie większa odległość do klamek i może być niewygodnie, za bardzo wyciągnięta pozycja. Poza tym koszta: same klamkomanetki 2x10 hydrauliczne kosztują ponad tysiąc złotych, zaciski może i mogłyby zostać ale przewody i tak będą za krótkie. Poza tym w napędach 2x10 Tiagra czy GRX hamulce są lepsze niż mt200. Grupy szosowe i grawelowe od 10 rzędów w górę nie są kompatybilne z grupami mtb, więc musiałbyś też wymienić cały napęd, sama korba kosztuje ponad 500 zł, przerzutki, łańcuch, kaseta po około 100-150 zł (część można na olx nowe z demontażu kupić). Jak masz miejsce i możliwość to kup grawela na próbę albo wypożycz i zobacz czy Ci to pasuje

Opublikowano

No dobra to może chociaż jakiś pomysł na ten marny amorek? Co zamiast SR Suntour NEX HLO, 63mm? Sztywny carbon czy amorek tylko trochę lepszy nie za miliony? 

Opublikowano

Sztywny wideł bo lepszy, działający amor to powietrzny Rock Shox Paragon Gold a on chyba już kosztuje sporo