Skocz do zawartości

Cube SL Road

oromir

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, 

zastanawiam się nad kupnem roweru Cube SL Road Pro

https://archiv.cube.eu/pl/2021/451200

i  chciałbym zmienić w nim napęd, tak aby mieć możliwość korzystania z bardziej miękkich przełożeń podczas kilkudniowych wypadów z sakwami, na których mogą się zdarzyć dłuższe podjazdy oraz przy ciągnięcia roweru dziecka na holu. 

1. Fabryczna korba Tiagra FC-4700, 50x34T jest dla mnie za duża. Na jaką korbę w tym przypadku zmienić żeby miała mniejszą ilość zębów na obu blatach? Jeśli by się dało fajnie gdyby taka korba miała też możliwość zamontowania osłony, ze względu na dojazdy do pracy. 

2. Czy może lepiej zmienić kasetę CS-HG500 11-34T? Podobno przerzutka Tiagry obsługuje do 41T ale ja takich kaset nie znalazłem poza Sunrace, która chyba nie będzie kompatybilna.

Zależy mi na rozwiązaniach bardziej ekonomicznych, więc korby GRX odpadają. 

3. Czy bagażnik https://rowerycube.pl/bagazniki-rowerowe/2082-34537-bagaznik-cube-93092-acid-sic-pure-28-rilink-4250589489987.html#/1935-kolor-blk/3294-maincolor-czarny/3467-rozmiarother-28/4026-sex-unisex   trzeba montować razem z błotnikiem żeby nie przesuwał się do przodu i tyłu i czy moze ktoś miał możliwość sprawdzenia ich z sakwami Crosso Dry czy haki w tych sakwach są z tym bagażnikiem kompatybilne?

4. Jeszcze ostatnie pytanie mam o opony. Czy ktoś próbował zamontować w tym rowerze coś szerszego niż 38c i czy było jeszcze miejsce na błotniki. 

Opublikowano

Nie montuje się osłon łańcucha przy napędach z przerzutkami. Jak nie chcesz korb GRX to poszukaj na olx FSA albo Prowheel - ludzie je demontują z nowych rowerów i zakładają GRX. Przerzutka Tiagry obsługuje max 34T, nawet GRX w wersjach 2xx nie obsługuje 41T. Jak dasz tylną przerzutkę GRX (lepsza od Tiagry bo ma sprzęgło) to obsłuży max 36T. Jak chcesz więcej to musisz dać Wolf Tooth RoadLink albo tańszą wersję od SunRace. Opony powinny na spokojnie wejść 42c z błotnikami. Ja mam teraz co prawda tylko 35c ale jeszcze mnóstwo miejsca między oponą a błotnikiem 

• Pomógł 1
Opublikowano

Dzięki. 

Pomyliłem się z tym  41T -  to pojemność przerzutki Tiagry i przy wymianie korby na 46/30 i kasecie 11-34 to 41 to będzie jej max. Jeśli to dobrze liczę: (46-30) + (34-11).

Jaka jest średnica osi suportu w tym rowerze?

Używane GRX nie są już tak drogie. https://www.olx.pl/d/oferta/korba-shimano-grx-12-rzedowa-46-30-gravel-CID767-ID11FpCg.html

FSA widziałem na kwadrat, a takiego rozwiązania bym nie chciał. Nawet nie słyszałem o Wolf Tooth RoadLink. Chyba jednak nie będzie mi potrzebne. 

Z tego co czytałem manetka Tiagry będzie kompatybilna z przerzutką GRX, więc może i dla samej jakości pracy w przyszłości dobrze będzie ją wymienić. 

Opublikowano
20 godzin temu, oromir napisał(a):

Jaka jest średnica osi suportu w tym rowerze?

Nie wiem. Ja mam Cube SL Road z 2017 roku i miałem tam starego Clarisa 2400 i korbę Octalink. Rok czy dwa lata temu wymieniłem napęd na Tiagrę i dałem suport ht2 Shimano bb-rs501.

Manetki Tiagry są kompatybilne z GRX

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam 182cm i 84cm przekroku, jak przymierzyłem się do rozmiaru M (56cm) to czubkiem buta zahaczałem o błotnik przedniego koła przy lekkim skręcie koła. Czy te ramy są tak krótkie?

Wg kalkulatora Cube'a i kilku opinii w necie rozm. M powinien być dobry, ale dla mnie niestety był za mały.

Może ktoś używa rozm. L 59cm i przy podobnych rozmiarach ten rower jest dla niego dobry?

Opublikowano

Ja mam 183 cm wzrostu, 87 cm przekrok, ramę 56 - co prawda poprzednią wersję i nie zahaczam o przednie koło, może mam mniejsze stopy 😁