Hosendo Opublikowano 30 Sierpnia 2024 Opublikowano 30 Sierpnia 2024 Cześć, Pacjent: rower trekkingowy unibike flash. Od jakiegoś czasu skrzypi mi koło. Niektóre szprychy były dość luźne i koło nie było wycentrowane. Wycentrowałem je w domu, przy dociaganiu 2 szprych, było słychać specyficzne skrzypienie. Po ich dociągnięciu problem nadal się powtarza. Podczas jazdy koło skrzypi cyklicznie, gdy jest w konkretnym 1 położeniu. Poczytałem, że szprychy się rozciągają, pytanie czy mam: 1) bardziej dociągnąć szprychy, jeżeli tak to do jakiego momentu? 2) wymienić skrzypiace szprychy, ale czy wtedy nie pojawi się znowu ten sam problem, gdy się wyciągną? 3) jakiś inny sposób? Pozdrawiam
vdcmike Opublikowano 30 Sierpnia 2024 Opublikowano 30 Sierpnia 2024 Nierównomiernie naciągnięte szprychy i zapewne zbyt małą siłą. Bez tensometru będzie ciężko to ogarnąć. Możesz próbować dociągnąć jeszcze wszystkie szprychy.
Hosendo Opublikowano 30 Sierpnia 2024 Autor Opublikowano 30 Sierpnia 2024 Ok spróbuję bez tensometru. Niestety wartość urządzenia przekracza wartość nowego koła, chyba że macie jakieś polecajki do 150 zł
Rekomendowane odpowiedzi