Skocz do zawartości

Siodełko - otarcia ud

patrykpátryk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jakiś czas temu zmieniłem rower (szosa) tym samym z nowym siodełkiem i zaczął się problem z otarciem ud przy dystansach 150/200km.

Wcześniej miałem siodełko wittkop 135mm 7.0 szosowe i wszystko było ok, nie miałem problemu otarć, jedynie może było ciut za wąskie. 

obrcnie mam seryjne CANNONDALE 145mm jest wygodne, ale mam problem z otarciem ud.
Siodełko ustawiałem już na różne sposoby, jest wygodniej, ale dalej mam problem z otarciami.

Mam dość krępa budowę, duże uda ważę 93kg, ćwiczę również na siłowni i mam gen do dużych nóg.

Udało mi się wziąć na test siodełko PRO Falcon, jutro będę sprawdzał.

Pytanie tylko czy przy dużym obwodzie ud, nie powinienem szukać siodełka które będę dość zaokrąglone na środku, będzie długo spadek tak jak w tym wittkop?

IMG_8185.jpeg
Opublikowano (edytowane)

Przy szerokich udach powinieneś mieć siodełko z długim wąskim dziobem, jak ten wittkop ale nie bierz zaokrąglonych bo będzie uciskać prostatę i narobisz se kłopotów. Postaraj się znaleźć coś w stylu tego wittkopa ale z dziurą i trochę szersze, około 143-145 mm, żebyś kościami kulszowymi siedział na siodełku a nie wisiał poza nim.

Coś w tym stylu:

https://allegro.pl/oferta/siodelko-meskie-selle-italia-sport-gel-flow-s-s2-140x270mm-330g-15196646409?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_sport_rowery_pla_pmax_ps&ev_campaign_id=19694848528&gad_source=1

Albo to:

https://allegro.pl/oferta/siodelko-rowerowe-prox-falcon-med-memory-foam-z-odblaskiem-miekkie-wygodne-16156842306?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_sport_rowery_pla_pmax_ps&ev_campaign_id=19694848528&gad_source=1

To tylko przykłady ale możesz zamówić, owinąć pręty taśmą izolacyjną żeby nie było śladów używania, zamontować, pojeździć i jak nie pasi to odesłać

Edytowane przez Greg29
  • Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

SELLE Italia wydaje się być bardzo podobna do tego wittkopa, swoją drogą lepiej patrzeć na siodełka żelowe czy piankowe?

oczywiscie dziękuję za pomoc 

Edytowane przez patrykpátryk
Opublikowano (edytowane)

To zależy, ja miałem jedno żelowe, starego chyba z 20-letniego Authora i było super wygodne jak się zużyło i kupiłem jego następcę (tamten model już nie był produkowany) z nadzieją, że będzie równie wygodne to okazało się, że nie jest już takie fajne jak stare - dałem je do commutera i tam daje radę. Pozostałe moje siodełka są piankowe i z kilku przerobionych w poszukiwaniu idealnego (jeszcze nie znalazłem), w użyciu pozostają Specialized Bridge Sport (podobno Specialized Bridge Comp jest trochę wygodniejsze bo ma trochę inną piankę jakiejś lepszej klasy), ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu fabryczne siodełko w moim nowy grawelu WTB Volt i w mtb mam jakiegoś Fizika z mocno zadartym tyłem ale nie pamiętam modelu. Jeszcze chcę gdzieś dorwać w rozsądnych pieniądzach i przetestować Specialized w opcji z otworem, model Power Comp albo Romin albo Toupe. Ja mam szerokość 143 mm, w fitnessie/commuterze mam 155 mm ale tam jest bardziej wyprostowana pozycja. Próbowałem Selle Italia X czy jakoś tak i bardzo mi nie podeszło, masakrycznie niewygodne ale każdy tyłek jest inny i każdemu wygodne co innego

Edit. Te moje siodełko Selle Italia to model X Land - mogę sprzedać w rozsądnych pieniądzach jakby co 😁 IMG_20240828_103316.thumb.jpg.8cfa886b1a207c461d99c39576a2cd76.jpg

IMG_20240828_103359.thumb.jpg.08892bbb7a9a052f59301502b7d41fe3.jpg

Edytowane przez Greg29
  • Lubię to! 1
Opublikowano

zamówiłem sobie dwa siodełka do przetestowania selle italia własnie, oba żelowe jak wiekszość ich marki, zobaczymy :)