Skocz do zawartości

Bóle mięśni

nataliaolczyk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, mam pytanko. Ostatnio jeżdżę bardzo dużo na rowerze, gdzieś w okolicach 4-6h dziennie (taka praca powiedzmy) więc kilometrów robię bardzo mało jak na ten czas, ale nogi mnie bardzo bolą, uda od przodu i jakby (nie znam się) ścięgna wokół kolana??? Nie mam pojęcia co mogę z tym zrobić.

Dodatkowo czasami pojawia się sam ból kolana kiedy po prostu siedzę z założonymi na siebie nogami. Jest ktoś tutaj na tyle doświadczony żeby wskazać mi chociaż kierunek w którym mogę szukać "pomocy"? Nie raz słyszałem, że po prostu mięśnie nie nadarzają się regenerować i żebym dodatkowe białko brał. Dziękuję za każdą pomoc i informacje

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Boli Cię z przetrenowania. Białko jest ważne (podobnie jak i całe odżywianie), ale ból najpewniej wynika z przeciążenia mięsni czworogłowych, które w efekcie spięcia "ciągną" rzepkę do góry. Najlepsze rozwiązanie to konsultacja z fizjoterapeutą i zmniejszenie objętości treningowej. Jeśli z jakiegoś powodu nie chcesz tego zrobić, to pomóc Ci może:

- rolowanie i rozciąganie mięsni czworogłowych. Możesz skorzystać z piłki lacrosse lub wałka. Tutaj masz instrukcję jak to zrobić, co prawda dedykowaną crossfiterom ale problem jest ten sam: https://strefawod.pl/pilka-lacrosse-na-bol-kolan/

- trening siłowy nastawiony z jednej strony na poprawę mobilności, a z drugiej - na wzmocnienie mięśni tylnej taśmy mięsniowej. Silne pośladki i mięśnie dwugłowe Twoimi przyjaciółmi. Swingi, martwe ciągi i ćwiczenia na TRX tutaj zdecydowanie pomogą.