Skocz do zawartości

Siodełko rowerowe do MTB

blade19900

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

potrzebuje porady związanej z siodełkiem rowerowym, ważę ok 120kg i przy obecnym siodełu Wittkop Medicus Twin 3.0 Żelowe po przejechaniu 30km bardzo bolą mnie 4 litery przez co komfort jazdy jest niemożliwy, czy są osoby, które coś zaradziły aby poprawić komfort jazdy? Czytałem o siodełkach fizik i sella, czy warto wydać około 400-500zł na siodełko?

Opublikowano

Przede wszystkim siodełko musi być dopasowane do rozstawu Twoich kości kulszowych - niektóre sklepy rowerowe mają specjalne siodełka do mierzenia ale można też zmierzyć samemu na papierze falistym z budowlanego albo gąbce florystycznej, w necie są instruktaże jak to zrobić. Następnie dodajesz 1-1,5 cm na stronę i masz szerokość siodełka optymalną dla Ciebie. Ale szerokość siodełka zależy też od roweru i Twojej pozycji na nim bo trekkingi i holenderki będą miały szersze siodełka ze względu na wyprostowaną pozycję niż mtb, szosy czy inne grawele. Zgaduję, że Ty masz mtb. Co więcej zbyt miękkie siodełko też nie jest dobre bo ugniata tkanki miękkie dookoła kości kulszowych i to one bolą. Dla każdego tyłka inne siodełko jest wygodne i ciężko polecić jakieś konkretne

Opublikowano

Przetestowałem kilka siodełek do MTB i gravela, witkopa też. Tak, jak pisze Greg - zmierz rozstaw guzów. Od tego zacznij, potem zastanów się nad profilem siodła. U mnie najlepiej sprawdziło się siodło Bontragera Verse Comp. 
Pytanie dodatkowe - pewnie nie jeździsz w spodenkach z wkładką? To robi kolosalną różnicę. Mogę swobodnie przejechać 150km od strzała w dobrych spodenkach z wkładką i czuć się lepiej niż po 40km bez wkładki.