Skocz do zawartości

ROCKSHOX REBA RL - blokada skoku - wymiana manetki

Kitaq
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez vdcmike,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

mam wrażenie, że im więcej czytam, tym mniej wiem. Były już takie tematy, jest w nich mało konkretów. Powiedzcie proszę co mam kupić, aby wymienić starą blokadę skoku amortyzatora (tą słynną psującą się, chyba pushlock). Czy są jakieś 100% działające zamienniki?

ROCKSHOX REBA RL z 2015

Poniżej zdjęcie tego ****

shopping.jpg
  • Rozwiązanie
Opublikowano

Potrzebujesz czegoś o ciągu 10mm i najlepiej żeby manetka była stabilna w pozycji linka naciągnięta. Niestety onelock i twistlock (ciąg jest ok) są stabilne w pozycji linka luźna. W tych rebach do 2015 blokada działała odwrotnie (więc u ciebie linka luźna = zablokowany widelec). Możesz użyć wspomniane typy manetek ale na większych nierównościach jest ryzyko przypadkowego zablokowania (w takim zestawieniu) widelca co może mieć nieciekawe konsekwencje.

Dobrym patentem (jeśli nieasz przerzutki przedniej) użycie jednodźwigniowej manetki od przerzutki przedniej (jeśli masz klamki kompatybilne z ispec .ev to np.: https://allegro.pl/oferta/manetka-shimano-deore-xt-sl-m8100-l-2rz-i-spec-ev-lewa-przednia-2s-8100-14512428237?offerId=14512428237&inventoryUnitId=PMGQ_xhDlv5MZ_opaLLi1g&adGroupId=NjY1NjRlZTYtZDhkMy00YzAxLTlmYWQtNjZmN2NlOGFkNjdmAA&campaignId=NGJiMWRlM2MtMzJkMy00MDM4LWFlMjItNjM3OGJkYWE4OTM4AA&clientId=MTEwNDM0Mzc4AA&sig=96fd15c079a490302c8df33598ba517b&utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=ads&gad_source=1&gclid=CjwKCAjw5qC2BhB8EiwAvqa41jF-JxwYAtdaSsM09xb3NQAXKmZ4LbHW2yP34tHDum_avppkDuJcphoC624QAvD_BwE

• Lubię to! 1