Skocz do zawartości

Kilka pytań na temat pulsometru

Miloszs

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Miloszs, najlepsza będzie metoda Karvonena. Stosuje ją praktycznie każdy. Nawet w sportlabach.

@janek69, zabolało? To zapytam, jaką normą ty oceniasz innych (i gdzie śpisz)? Walnąć byle tekstem "zrób sobie badania wydolnościowe" to żadna łaska ani wiedza. Tym bardziej że pokazałeś że ogarnięcie tematu we własnym zakresie cię przerosło i musiałeś pójść do fachowców. 

Interpunkcji też widzę nie ogarniasz. Przed znakiem zapytania lub wykrzyknikami nie daje się spacji.

Edytowane przez Red
  • Pomógł 1
Opublikowano

Daj se luz człowieku. Nie bawią mnie osobiste wycieczki.

PS. W języku pisanym nie ma czegoś takiego jak "!!" (ze spacją). Jest "!" lub "!!!". Bez spacji. To nie Gadu-Gadu.

Opublikowano

To ja tez dorzucę coś od siebie :)

Nie robiłem badań wydolnościowych, liczyłem HRmax z różnych wzorów i okazało się że wszystkie w moim przypadku można wrzucić  do kosza.

Zaznaczam że jestem osobą aktywną która utrzymuje kondycje na przyzwoitym poziomie przez cały rok.

Aby wyznaczyć swój maksymalny puls założyłem pulsometr i dałem sobie naprawdę ostry wycisk. Zdaje sobie sprawę że niektóre osoby same nie potrafią się zmusić do takiego wysyłki ale u mnie nie stanowi to problemu.

Biegałem sprintem na krótkich odcinkach, kończąc każdą rundkę sprintu serią intensywnych pompek i podskoków, a na samym końcu owego testu założyłem ciężarki na nogi i kilkanaście razy wbiegałem po stromych wysokich schodach na górę i w dół tak że mój organizm nie mógł już sprawnie oddychać, łapałem powietrze jak ryba, pojawiły się mroczki przed oczyma a o wypowiedzeniu jakiegokolwiek słowa można było zapomnieć. Co się okazało, że mój HRmax jest sporo wyższy niż to co wychodziło ze wzorów. Nalezy jeszcze moim zdaniem uwzględnić to iż w sytuacji zagrożenia życia jesteśmy w stanie dać z siebie więcej i myślę że ten puls byłby jeszcze minimalnie wyższy.

Opublikowano

Czy tą metodą oblicza się strefy metodą kravenona:

HRmax-HRspocz. Np 206-60=146

Strefa wysiłku 80%: 0,8 x 146 +60=176.8

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie, to tak oblicza się po kolei każdą ze stref. W przypadku kiedy we wzorze użyjesz 0.8 otrzymasz strefę 4 (bentlenową). Aby obliczyć wszystkie strefy musisz kolejno użyć 0.5 (regeneracyja), 0.6 (spalanie tłuszczu), 0.7 (tlenowa), 0.8 (beztlenowa), 0.9 (VO2max)

Edytowane przez Red
  • Pomógł 1
Opublikowano

Wielkie dzięki

57 minut temu, Red napisał:

Dokładnie, to tak oblicza się po kolei każdą ze stref. W przypadku kiedy we wzorze użyjesz 0.8 otrzymasz strefę 4 (bentlenową). Aby obliczyć wszystkie strefy musisz w kolejno użyć 0.5 (regeneracyja), 0.6 (spalanie tłuszczu), 0.7 (tlenowa), 0.8 (beztlenowa), 0.9 (VO2max)

Opublikowano

Moje tętno spoczynkowe to 66 bpm (sprawdzałem codziennie przez kilka dni), HRmax: 206

Metodą Karvenona wychodzi w strefi regeneracji:  50-60%=136-150 bpm, czy to nie jest zbyt dużo?

Czy strefę regeneracji liczy się poniżej 50%?

Opublikowano

Jeśli tętno spoczynkowe faktycznie wynosi 66bpm to wyliczenia masz dobre (z tym że strefa kończy się na 149bpm bo w końcu od 150 zaczyna się druga strefa). Zmierz tętno spoczynkowe jeszcze raz, do piętnaście minut po przebudzeniu nie wstając z łóżka, przez trzy dni. Wynik uśrednij i oblicz wszystko jeszcze raz. Oczywiście jeśli wcześniej mierzyłeś je inaczej (np po wstaniu z łóżka).

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

Właśnie tak je obliczyłem. 

Podsumowując:

HRmax: 206 (210 - 0.5 x wiek - 0.022 x waga w kg + 4)

HRspocz: 66

Strefa 1 (regeneracja) 50-60% = 136-150 bpm

Strefa 2 (spalanie tłuszczu) 60-70% = 150-164 bpm

Strefa 3 (tlenowa) 70-80% = 164-178 bpm

Strefa 4 (beztlenowa) 80-90% = 178-192 bpm

Strefa 5 (Vo2max) 90-100% = 192-206 bpm

Metoda Karvenona:

HRmax-HRspocz. Np 206-60=146

Strefa wysiłku 80%: 0,8 x 146 +60=176.8

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Edytowane przez Miloszs
Opublikowano

Zmierzyłem tętno spoczynkowe jeszcze raz przez kilka dni (tak samo jak wcześniej) ale tym razem średnie tętno wynosiło około 55 bpm (wcześniej było aż 66). Czemu jest taka duża różnica? Czy tętno spoczynkowe jest wyższe po mocniejszych treningach?