Miloszs Napisano 11 Październik 2017 Udostępnij Napisano 11 Październik 2017 Cześć, niedawno kupiłem sobie pulsometr i mam kilka pytań: -Czym się różni HRmax od progu mleczanowego i czy jak się go wyznaczy to trzeba go wpisać w miejsce HRmax w pulsometrze? -Czy to normalne, że muszę bardziej ścisnąć pasek pulsometru, żeby dobrze mieżył i się nie przerywało tętno? -Jak ma być założony pasek pulsometru? Pod mostkiem? -Co dokładnie znaczy % in zone? Czy to znaczy na ile procent jedziemy i czy jest to obliczane z maksymalnego tętna? Odnośnik do komentarza
Miloszs Napisano 12 Październik 2017 Autor Udostępnij Napisano 12 Październik 2017 Pomoże ktoś? Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 12 Październik 2017 Udostępnij Napisano 12 Październik 2017 (edytowane) Pulsometr zawsze zakładam pod "cyckami" i mierzy bez zarzutu. Nigdy mi sie nie zdarzyło żeby przerywał prace. Czasem na początku nie chce zaskoczyć bo skora jest sucha, jak sie zwilży od razu działa. Co do reszty to poszukaj o strefach tętna. in zone moze oznacza ze jesteś w którejś strefie np. spalanie tluszczu, fitnes, czy jeszcze jakies innej (zgaduje) Nie masz tego wszystkiego w instrukcji pulsometru? Edytowane 12 Październik 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza
Red Napisano 12 Październik 2017 Udostępnij Napisano 12 Październik 2017 Poczytaj http://akademiatriathlonu.pl/wywiady/etykiety/prog-mleczanowy 1 Odnośnik do komentarza
Miloszs Napisano 13 Październik 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Październik 2017 (edytowane) Czy strefy ustala się według HRmax czy progu mleczanowego? Czy to jest dokładne?: Strefa pierwsza (poniżej 68%) Strefa druga (od 69 do 83%) Strefa trzecia (od 84 do 90%) Strefa czwarta (od 90% do 105%) Strefa piąta (od 106-120%) Czy to jest bardziej dokładne?: strefa pierwsza 50-60% strefa druga 60-70% strefa trzecia 70-80% strefa czwarta 80-90% Edytowane 13 Październik 2017 przez Miloszs Odnośnik do komentarza
janek69 Napisano 13 Październik 2017 Udostępnij Napisano 13 Październik 2017 Aby dokładnie określić strefy tętna musisz przejść badania wydolnościowe ! Co do paska pulsometru na klatce piersiowej to ważna jest pozycja na rowerku / przynajmniej u mnie / jak mam ramiona do tyłu to działa prawidłowo przy składaniu się do pozycji aero zaczyna wariować. https://support.polar.com/e_manuals/Team_Pro/Polar_Team_Pro_user_manual_Polski/Content/Polar_Heart_Rate_Zones.htm 1 Odnośnik do komentarza
Miloszs Napisano 13 Październik 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Październik 2017 24 minuty temu, janek69 napisał: Aby dokładnie określić strefy tętna musisz przejść badania wydolnościowe ! Co do paska pulsometru na klatce piersiowej to ważna jest pozycja na rowerku / przynajmniej u mnie / jak mam ramiona do tyłu to działa prawidłowo przy składaniu się do pozycji aero zaczyna wariować. https://support.polar.com/e_manuals/Team_Pro/Polar_Team_Pro_user_manual_Polski/Content/Polar_Heart_Rate_Zones.htm Czy próg mleczanowy można wyznaczyć po przez jazdę 20 minut stałym mocnym tępem (średnie tempo)? Odnośnik do komentarza
janek69 Napisano 13 Październik 2017 Udostępnij Napisano 13 Październik 2017 "Próg mleczanowy oznacza intensywność ćwiczeń, przy której w krwiobiegu zaczyna się gromadzić mleczan (kwas mlekowy)." W/g mnie jedynie badania wydolnościowe mogą dokładnie określić próg mleczanowy . Osobiście badam się w Sportslab. To są ich opisy badania dla kolarza; UZYSKIWANE WYNIKI TESTU: Bezpośredni pomiar VO2max (maksymalnego minutowego poboru tlenu) określającego poziom wydolności tlenowej HR max (maksymalnego minutowego tętna), VE max (maksymalnej minutowej wentylacji płuc), LA max (maksymalnego poziomu zakwaszenia) Kosztu energetycznego i współczynnika pracy użytecznej (wskaźniki energetyki wysiłku i jego ekonomii) Wyznaczenie indywidualnych zakresów tętna i mocy dla progów metabolicznych (tlenowy, mleczanowy i beztlenowy) na podstawie analizy gazów odechowych i stężenia mleczanów we krw Wyznaczenie maksymalnego stanu stałego (MSS), mocy i tętna oraz odpowiadającego im „zakwaszenia” dla maksymalnej długotrwałej stabilności wysiłkowej. Wyznaczenia wartości “zakwaszenia” dla poszczególnych stopni obciążenia i dla wartości progowych. Wyznaczenie indywidualnych zakresów tętna i mocy dla poszczególnych intensywności wysiłku (5 stref wysiłkowych) m.in. najwyższego spalania tłuszczy i najwyższego usprawniania wytrzymałości. 1 Odnośnik do komentarza
Red Napisano 14 Październik 2017 Udostępnij Napisano 14 Październik 2017 Czy strefy ustala się według HRmax czy progu mleczanowego? Czy to jest dokładne?: Strefa pierwsza (poniżej 68%) Strefa druga (od 69 do 83%) Strefa trzecia (od 84 do 90%) Strefa czwarta (od 90% do 105%) Strefa piąta (od 106-120%) Czy to jest bardziej dokładne?: strefa pierwsza 50-60% strefa druga 60-70% strefa trzecia 70-80% strefa czwarta 80-90%Bardziej dokładne jest na podstawie progu mleczanowego. Jeśli jednak jesteś początkującym (a więc twój próg mleczanowy nie jest wysoki) możesz zacząć od stref określanych na podstawie HRmax. 1 Odnośnik do komentarza
janek69 Napisano 14 Październik 2017 Udostępnij Napisano 14 Październik 2017 Określanie stref na podstawie HRmax jest obarczone dużym błędem. Tak jak pisałem wcześniej, tylko badania pozwolą na dokładne określenie stref. To jest porównanie stref określonej na podstawie HRmax / przed badaniem / i strefy po badaniu. Jak widać różnice są bardzo duże. Odnośnik do komentarza
Red Napisano 14 Październik 2017 Udostępnij Napisano 14 Październik 2017 @janek69 już na pierwszy rzut oka widać że prawdopodobinie nawet nie wyliczyłeś tego prawidłowo. Strefa pierwsza zaczyna się od 87 podczas gdy normalne tętno u zdrowego człowieka to 70-75bpm? Musiałbyś mieć tetno 49 a spoczynkowe no nie wiem 30? Tyle co trup Odnośnik do komentarza
Miloszs Napisano 14 Październik 2017 Autor Udostępnij Napisano 14 Październik 2017 Czy próg mleczanowy to około 95% HRmax? Odnośnik do komentarza
Red Napisano 14 Październik 2017 Udostępnij Napisano 14 Październik 2017 Próg mleczanowy nie jest zależny od pulsu. Poczytaj http://mathmed.blox.pl/2011/05/Metody-oceny-progu-mleczanowego-z-pulsometrem.html Odnośnik do komentarza
janek69 Napisano 14 Październik 2017 Udostępnij Napisano 14 Październik 2017 3 godziny temu, Red napisał: @janek69 już na pierwszy rzut oka widać że prawdopodobinie nawet nie wyliczyłeś tego prawidłowo. Strefa pierwsza zaczyna się od 87 podczas gdy normalne tętno u zdrowego człowieka to 70-75bpm? Musiałbyś mieć tetno 49 a spoczynkowe no nie wiem 30? Tyle co trup Widzisz jak to jest, po lewej masz wyliczenia 220 - wiek, po lewej są wynik po badaniu wydolnościowym. Chyba różnica jest widoczna? Odnośnik do komentarza
Red Napisano 14 Październik 2017 Udostępnij Napisano 14 Październik 2017 Jeśli korzystałeś ze wzoru 220-wiek to się nie dziwię że masz błędne wyliczenia. Ja korzystam ze wzoru Sally Edwards czyli HRmax = 210 - 0.5 x wiek - 0.022 x waga w kg + 4 (dla kobiet należy pominąć "+4"). Ten zawór ma mały wskaźnik błędu. U mnie jest to raptem 2bpm. 1 Odnośnik do komentarza
janek69 Napisano 14 Październik 2017 Udostępnij Napisano 14 Październik 2017 18 minut temu, Red napisał: Jeśli korzystałeś ze wzoru 220-wiek to się nie dziwię że masz błędne wyliczenia. Ja korzystam ze wzoru Sally Edwards czyli HRmax = 210 - 0.5 x wiek - 0.022 x waga w kg + 4 (dla kobiet należy pominąć "+4"). Ten zawór ma mały wskaźnik błędu. U mnie jest to raptem 2bpm. Specjalnie zestawiłem te dwa pomiary dla porównania, jak zauważyłeś ten po lewej to jakieś bzdury. Po lewej masz już dane po badaniu. Nie da się ukryć, że różnice są bardzo duże. Dlatego uważam, że warto zrobić te badania a nie opierać się na wzorach. Odnośnik do komentarza
Red Napisano 14 Październik 2017 Udostępnij Napisano 14 Październik 2017 Przelicz wszystko wzorem który podałem a nie gadaj z góry jak jest. Nikomu nie bronię robić badań bo oczywiście są lepsze ale... IMHO dla amatora mało racjonalne. Odnośnik do komentarza
Miloszs Napisano 15 Październik 2017 Autor Udostępnij Napisano 15 Październik 2017 Czyli jeśli moje HRmax (według wzoru 210 - 0.5 x wiek - 0.022 x waga w kg + 4) to 205 to tak powinny wyglądać moje strefy w przybliżeniu?: Rozjazd: 50-60%=102-123 bpm Tlenowa: 60-70%=123-143 bpm Tempo: 70-80%=143-164 bpm 80-90%=164-184 bpm 90-100%=184-205 bpm Odnośnik do komentarza
Red Napisano 15 Październik 2017 Udostępnij Napisano 15 Październik 2017 Robisz ten sam błąd co@janek69 czyli przyjmujesz że skoro twoje HRmax to 205 to najniższa strefa 102 (połowa z 205) tak się jednak nie liczy. Najlepiej skorzystaj z kalkulatora stref jak np Heart rate zone (dostępny w Google Play). Odnośnik do komentarza
Miloszs Napisano 15 Październik 2017 Autor Udostępnij Napisano 15 Październik 2017 (edytowane) Nie mogę tego zainstalować,jest napisane, że aplikacja nie jest zgodna z twoim urządzeniem Edytowane 15 Październik 2017 przez Miloszs Odnośnik do komentarza
Red Napisano 15 Październik 2017 Udostępnij Napisano 15 Październik 2017 To zainstaluj inną o podobnym zastosowaniu. Odnośnik do komentarza
janek69 Napisano 15 Październik 2017 Udostępnij Napisano 15 Październik 2017 6 godzin temu, Red napisał: Robisz ten sam błąd co@janek69 czyli przyjmujesz że skoro twoje HRmax to 205 to najniższa strefa 102 (połowa z 205) tak się jednak nie liczy. Najlepiej skorzystaj z kalkulatora stref jak np Heart rate zone (dostępny w Google Play). Kompletnie @Red mnie nie zrozumiałeś, ale zostawmy to . Odnośnik do komentarza
Red Napisano 16 Październik 2017 Udostępnij Napisano 16 Październik 2017 14 godzin temu, janek69 napisał: Kompletnie @Red mnie nie zrozumiałeś, ale zostawmy to . Oczywiście że rozumiem. Osoby jak ty myślą że wszyscy którzy kochają jazdę na rowerze robią to dlatego że mają nadwyżkę pieniędzy lub co gorsza po prostu powinien mieć gest i sobie nie odmawiać jeśli jest taka możliwość. Zaskoczę cię ale chyba tylko w Polsce spotkałem się z takim podejściem. Za granicą żaden amator (chyba że akurat ma pieniądze) nie bawi się w badania wydolnościowe tylko robi test we własnym zakresie lub korzysta ze wzoru. Dlaczego? Bo na amatorskim poziomie to w zupełności wystarcza. Kolarstwo to nie jest tanie hobby i nie ma powodów aby generować niepotrzebne koszty. Daj sobie luz. A na marginesie to najlepszą formę miałem wtedy kiedy odpuściłem trening z pulsometrem. 1 Odnośnik do komentarza
Miloszs Napisano 16 Październik 2017 Autor Udostępnij Napisano 16 Październik 2017 (edytowane) Zmierzyłem strefy tętna za pomocą jakiejś aplikacji (jednak moje HRmax to bardziej 206): Który sposób jest najbardziej dokładny? Edytowane 16 Październik 2017 przez Miloszs Odnośnik do komentarza
janek69 Napisano 16 Październik 2017 Udostępnij Napisano 16 Październik 2017 11 godzin temu, Red napisał: Oczywiście że rozumiem. Osoby jak ty myślą że wszyscy którzy kochają jazdę na rowerze robią to dlatego że mają nadwyżkę pieniędzy lub co gorsza po prostu powinien mieć gest i sobie nie odmawiać jeśli jest taka możliwość. Zaskoczę cię ale chyba tylko w Polsce spotkałem się z takim podejściem. Za granicą żaden amator (chyba że akurat ma pieniądze) nie bawi się w badania wydolnościowe tylko robi test we własnym zakresie lub korzysta ze wzoru. Dlaczego? Bo na amatorskim poziomie to w zupełności wystarcza. Kolarstwo to nie jest tanie hobby i nie ma powodów aby generować niepotrzebne koszty. Daj sobie luz. A na marginesie to najlepszą formę miałem wtedy kiedy odpuściłem trening z pulsometrem. "Oczywiście że rozumiem. Osoby jak ty myślą że wszyscy którzy kochają jazdę na rowerze robią to dlatego że mają nadwyżkę pieniędzy lub co gorsza po prostu powinien mieć gest i sobie nie odmawiać jeśli jest taka możliwość. " Co Ty wiesz ? W nogach śpisz !! Nie oceniaj innych według swoich norm. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi