teleskop Opublikowano 10 Sierpnia 2024 Opublikowano 10 Sierpnia 2024 (edytowane) Cześć, Nigdy nie zmieniałem dźwigni hamulców v-brake, ale tym razem chciałem to zrobić. Młody dostał rower, ale okazało się, że założonych tylnych chińskich dźwigni v-brake nijak nie mogę wyregulować aby się równo zamykały, a do tego klocki jakieś takie "plastikowe". Kupiłem szczęki Shimano ALivio trekking BR-T4000. Poszedłem do piwnicy i okazało się że: - W starych chińskich piwoty mają taką samą długość jak otwory w dźwigniach (licuja przy łbie śruby), co jest oczywiście OK. - Shimano są szersze o jakieś 3mm z kawałkiem. - Shimano po założeniu na piwot nie dochodzą aż do do mocowania piwota w ramie (brakuje znowu jakieś 3mm). Shimano mają węższą tą część nachodzącą na szerszą część piwota. Efekt taki, że sam piwot w otworze dźwigni jest za krótki o jakies 6-7mm (to chyba sporo). Na dodatek piwot jest odsłonięty w szerszej części, więc brud będzie się tam zbierać koncertowo. Co skopałem? Jak ugryźć temat? Kupiłem złe dźwignie? Wymienić piwoty na jakiejś dłuższe (nie wiem czy te w rowerze są wykręcane - nie sprawdziłem)? Szerokość Shimano to ok. 27mm, nie widzę takich długich piwotów w sklepach. Edytowane 10 Sierpnia 2024 przez teleskop
teleskop Opublikowano 10 Sierpnia 2024 Autor Opublikowano 10 Sierpnia 2024 To, że od strony ramy będzie wchodził brud, to można załatwić "podkładką" z wycietej dętki, ale że połowa szczęki jest w powietrzu a nie na piwocie?
raven Opublikowano 10 Sierpnia 2024 Opublikowano 10 Sierpnia 2024 po prostu te v-braki mają inną trochę (ulepszoną) budowę niż stare, w środku jest wewnętrzny "piwot" który trzyma wszystko w kupie, dzięki temu siła dokręcenia śruby mocującej nie musi być jakaś super duża, no i syf do środka nie leci w starym typie jak za mocno dokręciłeś śrubę, to na piwocie powstawał taki "grzybek" który bardzo utrudniał potem demontaż hamulca nie mam już roweru na stanie z tymi hamulcami, ale tak po prostu to wygląda
Rekomendowane odpowiedzi