discexe Opublikowano 7 Sierpnia 2024 Opublikowano 7 Sierpnia 2024 (edytowane) Cześć, Od około półtora miesiąca jestem posiadaczem nowego Kross'a Ekser 6.0 2023 i nie ukrywam, że coraz bardziej się zawodzę na tej marce...Od zakupu cały czas borykam się z problemem regulacji przełożeń na tylnej kasecie.Problem generalnie polega na tym, że po pełnej regulacji, na piątym blacie cały czas słychać cykanie, jakby łańcuch miał przejść na kasecie wyżej lub niżej. Ponadto, przy ustawieniach większy blat z przodu, 8,9,10,11 blat z tyłu, napęd wydaje dźwięk jakby ktoś napinał i puszczał sprężynę (takie brzdękanie, nie wiem jak to opisać), dźwięk pojawia się w momencie dość mocnego pedałowania. Co zostało zrobione: 1. Przeczyszczenie wszystkich możliwych elementów ruchomych, 2. Wymiana łańcucha (próby na wosku / oliwce bez różnicy), Jeśli ktoś z was borykał się w/w problemami (może też w innych rowerach) to dajcie proszę znać, Specyfikacja mojego modelu - https://www.rowerywarszawa.pl/rower-kross-esker-60-czarny-szary.html Pozdro! Edytowane 7 Sierpnia 2024 przez discexe
DEFTONES Opublikowano 8 Sierpnia 2024 Opublikowano 8 Sierpnia 2024 (edytowane) A może tak na początek sprawdzić i wyprostować hak przerzutki? Możliwe jest też, że delikatnie jest skrzywiony wózek przerzutki. Miałem tak z moją starą przerzutką XT - hak prosty, wszystko wyregulowane, praca praktycznie idealna, ale na na którymś biegu było słychać metaliczny dźwięk, jakby coś obcierało. Na dodatek czasami przerzutka zamulała przy zmianie biegu. Testowo zmieniłem ją na nówkę Deorkę i jak ręką odjął. Edytowane 8 Sierpnia 2024 przez DEFTONES
Rekomendowane odpowiedzi