Skocz do zawartości

Nieodpowiednia przednia przerzutka?

Hipstersky

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zabrałem się za rower mojej dziewczyny. Chciałem wyregulować jej przerzutki.
Od dawna wiedziałem, że przednią strasznie ciężko się wrzuca na trójkę (największą zębatkę).
No i chyba właśnie odkryłem czemu tak jest. Potrzebuję waszego potwierdzenia.

Czy dobrze myślę, że do tej przerzutki linka powinna iść dołem ramy (tak jak na zdjęciu pociągnąłem zieloną strzałke)?
Obecnie idzie bezpośrednio z góry do śruby tak jak czerwona strzałka wskazuje.

Rower to Kellys Quartz z chyba 2011 roku. Przerzutka Alivio (modelu nie znam).
Rama nie ma możliwości puszczenia linki od dołu.

PXL_20240802_101231089-2.jpg
Opublikowano

przerzutki teraz są uniwersalne, może być i tak i tak

jak to jakiś stary model, to może być tylko dolny ciąg 

z drugiej strony, skoro była tam od początku, to może być uniwersalna :)

Opublikowano

Nie widzę żadnego sposobu pociągnięcia linki inaczej. 
Wcale bym się nie zdziwił, gdyby po prostu w sklepie go tak złożyli.
Jak pierwszy raz zabrałem się za ten rower, a dokładniej za wyczyszczenie i naoliwienie napędu to okazało się, że w tylnej przerzutce łańcuch nie szedł po prowadnicy, tylko tarł o metal... no i tak 12 lat :D

Opublikowano (edytowane)

Ten rower ma naście lat to na pewno gdzieś na niej jest model FD-M..... Skoro pod spodem nie ma śiizgu linki ani tego czegoś z nazwą "zderzakowa" do zamocowania pancerza linki, a sama linka idzie górą ramy to musi być ciąg górny. Może śruba zderzakowa przerzutki po prostu ją blokuje i dlatego tak ciężko wchodzi na duży blat, albo jest zatarta ? Odkręć linkę i zobacz jak daleko można ją popchnąć ręką, czy lekko chodzi i w krańcowym położeniu nie zapiera się właśnie o śrubę zderzakową ?  jeżeli tak to ją wykręć powiedzmy o pół obrotu. Popryskaj znanym i lubianym specyfikiem i może rozruszaj ?

Edytowane przez Trotyll
Opublikowano (edytowane)

Co sprawdziłem: Nie jest to wina manetki ani osłonek linek. 
Siła wymagana do pchnięcia manetki jest właściwie taka sama jaką trzeba włożyć w pchnięciem palcem przerzutki na trzeci bieg. 
Wydaje mi się, że to właśnie przez to, że linka z osłonki ciągnie bezpośrednio do góry przerzutkę. 
Nie ma żadnej "dźwigni" tak jakby, co by redukowało potrzebną siłę. 
Z tego co się zapoznałem w filmikach od czasu napisania tego posta, właściwie nie widziałem przerzutek w których linka by ciągnęła przerzutkę w taki sposób jak to jest w tym rowerze. Przerzutka ewidentnie wygląda mi na taką do ciągu dolnego. 

Zakres L/H mam wyregulowany odpowiednio. To nie tego wina.

Mi się wydaje, że ktoś po prostu źle złożył ten rower w sklepie, a jego kilku użytkowników nigdy nie zwróciło na ten szegół uwagi.

Edytowane przez Hipstersky